Εκκινήσιμοι δίσκοι ανάκτησης με βάση τα Windows PE που θα αποθηκεύσουν το σύστημά σας

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε 5 τρόπους δημιουργίας εκκινήσιμων δίσκων ανάκτησης σε περιβάλλον PE,  που θα αποθηκεύσουν το προσωπικό σας σύστημα και θα σας βοηθήσουν στην ανάκτησή του, αν και όταν χρειαστεί.

Windows PE

Κάθε χρήστης των Windows πρέπει να έχει ένα τουλάχιστον δίσκο διάσωσης του συστήματος του. Ένας εκκινήσιμος δίσκος διάσωσης των Windows (Bootable ) είναι ένα λειτουργικό περιβάλλον που μπορεί να ξεκινήσει από το boot, δηλαδή μπορεί να δημιουργήσει ένα νέο λειτουργικό περιβάλλον, άσχετο με το κανονικό σας (που υποτίθεται ότι είναι χαλασμένο). Το νέο περιβάλλον έχει συνήθως μια δέσμη εύχρηστων εργαλείων που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να διορθώσετε τα Windows ή τουλάχιστον να διαγνώσετε το ζήτημα.

Πολλοί δίσκοι διάσωσης των Windows χρησιμοποιούν περιβάλλον Linux. Υπάρχουν όμως και δίσκοι ανάκτησης που χρησιμοποιούν το περιβάλλον προεγκατάστασης των Windows (PE). Ένας δίσκος διάσωσης των Windows PE έχει ένα οικείο με τα Windows περιβάλλον εργασίας, εξαιρετική υποστήριξη υλικού και το λογισμικό που χρειάζεστε για να διορθώσετε το σύστημά σας

Τι είναι το Windows PE;
Το Windows PE (Preinstallation Environment = Περιβάλλον προεγκατάστασης) είναι μια ελαφριά έκδοση του λειτουργικού συστήματος . Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Windows PE για να εγκαταστήσετε, να δοκιμάσετε και να επιδιορθώσετε μια πλήρη εγκατάσταση των Windows 10. Ένας δίσκος αποκατάστασης Windows PE θα λειτουργήσει με όλες τις εκδόσεις των Windows 10: Home, Pro, Education, Enterprise κ.ο.κ.

Η βασική έκδοση των Windows PE υποστηρίζει όλες τις εφαρμογές των Windows, τα προγράμματα οδήγησης, τα εργαλεία δικτύωσης, την διαμερισματοποίηση και την διαχείριση δίσκων, περιέχει εργαλεία διαχείρισης υπολογιστών, Hyper-V και πολλά άλλα. Οι δίσκοι ανάκτησης που βασίζονται σε Windows PE ενισχύουν αυτή τη λειτουργία, προσθέτοντας σε τόνους δωρεάν εργαλείων και εργαλείων ανοικτού κώδικα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ανακτήσετε, να επαναφέρετε και να αναλύσετε την προβληματική εγκατάσταση των Windows 10. Ας δούμε 5 από αυτούς.

Λήψη: Windows Preinstallation Environment – Περιβάλλον προεγκατάστασης των Windows (δωρεάν)

1. Η BootCD PE της Hiren

recovery,bootable,disk,Windows PE
Το BootCD της Hiren είναι ένας θρυλικός δίσκος διάσωσης των Windows. Πρόκειται για ένα bootable δίσκο διάσωσης, γεμάτο με εργαλεία που σας βοηθούν να αποκαταστήσετε αποτυχίες στην μονάδα δίσκου, κακόβουλο λογισμικό, αποκατάσταση κωδικού πρόσβασης, διαχείριση λογαριασμού και πολλά άλλα.

Το αρχικό BootCD της Hiren ήταν σε περιβάλλον Linux. Ωστόσο, σταμάτησε να λαμβάνει ενημερώσεις από το 2012. Εντούτοις, το BootCD της Hiren ανανεώθηκε ως δίσκος διάσωσης σε περιβάλλον Windows PE το 2018. Διαθέτει πολλά εργαλεία ανοιχτού κώδικα και δωρεάν ανάκτησης, όλα μέσα σε ένα οικείο περιβάλλον των Windows 10. Μπορείτε να δείτε την πλήρη λίστα εργαλείων εδώ.

Λήψη: BootCD PE της Hiren για Windows (δωρεάν)

2. Bob.Omb’s Modified Win10PEx64
To Bob.Omb’s Modified Win10PEx64 είναι ένα τροποποιημένο περιβάλλον προεγκατάστασης των Windows. Έχει μια μακρά λίστα με εργαλεία ανάκτησης και ανάλυσης, όπως Malwarebytes Antimalware, EaseUS Data Recovery, FileZilla, Rufus και πολλά άλλα.

Σε αντίθεση με ορισμένους άλλους δίσκους διάσωσης των Windows 10 PE, το Bob.Omb περιλαμβάνει επίσης αρκετούς αποκρυπτογράφους για ransomware. Οι αποκρυπτογραφητές ransomware μπορούν να ανιχνεύσουν το σύστημά σας για ransomware, να τα αφαιρέσουν και να επαναφέρουν τα κρυπτογραφημένα αρχεία σας. Ωστόσο, συνεργάζονται μόνο με συγκεκριμένους τύπους ransomware, οπότε μην επιχειρήσετε να τα χρησιμοποιήσετε σε παλιούς τύπους ransomware. Μπορεί να επιδεινώσετε τη μόλυνση ή να αυξήσετε τα λύτρα.

Λήψη: Bob.Omb’s Win10PEx64 για Windows (δωρεάν)

3. Drive Recovery του Kyhi
Το Recovery Drive του Kyhi, επίσης γνωστό με το τεράστιο όνομα “Windows 10 Recovery Tools—Bootable PE Rescue Disk”, είναι ένα προσαρμοσμένο περιβάλλον Windows 10 PE. Σε αυτή την περίπτωση ο Kyhi έχει αναπτύξει ένα περιβάλλον Windows 10 PE γεμάτο με εργαλεία επαναφοράς και ανάκτησης του συστήματος.

  Ιστότοποι ανίχνευσης ηλικίας από φωτογραφία

Η μονάδα ανάκτησης του Kyhi διαθέτει σημαντικό αριθμό εργαλείων για την αφαίρεση κακόβουλου λογισμικού, την κατανομή και επισκευή δίσκων, εργαλεία διαχείρισης, εργαλεία VNC, δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας και πολλά άλλα.

Ο προγραμματιστής Kyhi, σταμάτησε να εκδίδει προδιαμορφωμένους δίσκους ανάκτησης. Αλλά μπορείτε να κατεβάσετε την γνήσια έκδοση 2017 παρακάτω.

Λήψη: Drive Recovery του Kyhi για Windows (δωρεάν)

Ενημέρωση 11/2021: Δυστυχώς το Drive Recovery του Kyhi δεν είναι διαθέσιμο πλέον.

4. Windows 10PE x64 του Gandalf
Το επίσημο όνομα κατασκευής είναι το “Windows 10PE x64 Redstone 5 Build 17763 Version 04-30-2019”. Ο δίσκος ανάκτησης των Windows 10PE του Gandalf διαθέτει εκατοντάδες εργαλεία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να διασώσετε το σύστημά σας σε περιόδους ανάγκης.

Όσον αφορά το δίσκο ανάκτησης που βασίζεται στα Windows PE, ο Gandalf σίγουρα έχει πακετάρει τα πάντα, καθώς έρχεται με περίπου 200 εργαλεία.

Μεταξύ αυτών των προγραμμάτων είναι εργαλεία ανάκτησης δίσκων, εφαρμογές ανάλυσης δικτύου, διαγνωστικά εργαλεία υλικού και λογισμικού, προγράμματα δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας, και τείχους προστασίας και πολλά άλλα. Το Windows 10PE x64 του Gandalf λαμβάνει μια ενημέρωση κάθε λίγους μήνες, πράγμα που σημαίνει ότι περιέχει όλα τα τελευταία εργαλεία και εφαρμογές ανάκτησης.

Λήψη: Windows 10PE x64 του Gandalf για Windows (δωρεάν)

5. WinPE του Sergei Streclec

recovery,bootable,disk,Windows PE
Το WinPE του Sergei Streclec είναι ένας δίσκος διάσωσης που βασίζεται στα Windows ΡΕ. Το WinPE διαθέτει ένα αξιοπρεπές εύρος εργαλείων ανάκτησης, εφαρμογών ανάλυσης δικτύου, βοηθητικών προγραμμάτων δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας, εργαλείων αρχειοθέτησης, διαχειριστών κωδικών πρόσβασης και πολλά άλλα.

Ένα ωραίο χαρακτηριστικό στο WinPE του Sergei Streclec είναι η οργάνωση. Όλα τα εργαλεία είναι οργανωμένα σε εύχρηστες κατηγορίες, που σημαίνει ότι θα βρείτε αυτό που ψάχνετε αμέσως.

Σημειώστε ότι ο πρόσβασης είναι “strelec”. Χρειάζεστε τον κωδικό πρόσβασης για να ξεκλειδώσετε τα εργαλεία ανάκτησης!

Λήψη: WinPE για Windows (δωρεάν)

Δημιουργήστε ένα δίσκο εκκίνησης για Windows
Το όνομα “δίσκος αποκατάστασης” ή “δίσκος ανάκτησης” είναι μια ελαφρώς εσφαλμένη ονομασία. Αρχικά, οι δίσκοι ανάκτησης ήταν ακριβώς όπως ονομάζονταν: bootable LiveCD. Σήμερα, μπορείτε να δημιουργήσετε δίσκους αποκατάστασης των Windows από μια μονάδα flash USB.

Υπάρχουν πολλά εργαλεία που μπορούν να σας βοηθήσουν να φτιάξετε μία μονάδα flash USB με δυνατότητα εκκίνησης . Παλαιότερα είχαμε παρουσιάσει το Rufus. Κάντε λήψη του εργαλείου και απλά ακολουθήστε τις οδηγίες του για να εγγράψετε το ISO στη μονάδα flash USB.

Όταν θέλετε να εκτελέσετε ένα δίσκο αποκατάστασης που βασίζεται σε Windows PE, κλείστε τον υπολογιστή, συνδέστε τη μονάδα flash USB στον υπολογιστή σας και εκκινήστε το σύστημα από τη μονάδα USB.

Εδώ θα πρέπει να επέμβετε στο Bios του συστήματός σας για να του πείτε να “διαβάζει” κατά την εκκίνηση, πρώτα από όλα το USB.

Ποιος είναι ο καλύτερος δίσκος ανάκτησης που βασίζεται στα Windows PE;
Όπως πάντα, ο καλύτερος δίσκος διάσωσης των Windows είναι αυτός που έχει το εργαλείο που διορθώνει το πρόβλημά σας. Οι δίσκοι ανάκτησης που βασίζονται σε Windows PE και που καλύψαμε στο άρθρο αυτό, περιέχουν ένα μεγάλο εύρος εργαλείων ανάκτησης και ανάλυσης. Εάν υπάρχει ένα συγκεκριμένο εργαλείο που χρειάζεστε μέσα στις 5 παραπάνω περιπτώσεις, απλά κατεβάστε το σχετικό δίσκο ανάκτησης.

Τις περισσότερες φορές, είναι καλύτερο να έχετε ήδη αντιγράψει ένα δίσκο ανάκτησης που βασίζεται στα Windows PE, σε μια μονάδα flash USB. Με αυτόν τον τρόπο, όταν εμφανιστεί ένα ζήτημα, είστε έτοιμοι να επέμβετε. Θυμηθείτε, δεν χρειάζεται να μείνετε προσκολλημένοι σε ένα. Δοκιμάστε τα όλα, ένα ένα με την σειρά, μέχρι να λυθεί το πρόβλημά σας.

recovery,bootable,disk,Windows PE

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

7 Comments

Leave a Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).