Το Brave γίνεται το πρώτο πρόγραμμα περιήγησης ιστού που προσθέτει στην μηχανή του το πρωτόκολλο Native Peer-to-Peer IPFS.
Παρόλο που πρωτίστως επικεντρώνεται στο απόρρητο και την ασφάλεια, το Brave Browser για επιτραπέζιο υπολογιστή προσθέτει κάθε τόσο πολλές καινοτόμες δυνατότητες. Τις περισσότερες φορές, αυτές οι δυνατότητες βοηθούν τους πελάτες να ξεπεράσουν τους περιορισμούς στο σημερινό διαδίκτυο.
Ωστόσο, αυτή τη φορά, οι προγραμματιστές έχουν κάνει το επιπλέον βήμα για την προστασία του απορρήτου των χρηστών και επιτρέπουν την πρόσβαση σε αποκεντρωμένο και λογοκριμένο περιεχόμενο στο διαδίκτυο. Το Brave έχει γίνει το πρώτο bowser που ενσωματώνει το InterPlanetary File System. Αυτό το νέο πρωτόκολλο μεταφοράς peer-to-peer, στοχεύει να φανταστεί ξανά πώς πρέπει να λειτουργεί το διαδίκτυο και να διαχειρίζεται το περιεχόμενο.
Τι είναι το IPFS;
Το InterPlanetary File System (αν προσπαθήσουμε να το μεταφράσουμε ίσως θα το λέγαμε Διαπλανητικό Σύστημα Αρχείων), γνωστότερο ως IPFS, διαφέρει από το HTTPS , το οποίο θεωρείται επί του παρόντος το βασικό πρότυπο διαδικτύου. Σε σύγκριση με το HTTPS, το IPFS έχει σχεδιαστεί και βελτιστοποιηθεί στα αποκεντρωμένα στοιχεία. Το πρωτόκολλο IPFS χρησιμοποιεί πολλούς κόμβους για την αποθήκευση περιεχομένου αντί να βασίζεται σε έναν μόνο διακομιστή ιστού.
Η διαδικασία είναι παρόμοια με την κοινή χρήση αρχείων μέσω του πρωτοκόλλου BitTorrent, αλλά το IPFS εφαρμόζει μια καλύτερη γραμμή ασφάλειας και απορρήτου. Η νέα εκκολαπτόμενη διαδικασία παρέχει στο διαδίκτυο πλεονεκτήματα, όπως επιπλέον προστασία από επιθέσεις με βάση το DDoS και ένα προηγμένο σύστημα προσωρινής αποθήκευσης. Εν ολίγοις, το πρωτόκολλο IPFS μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε στο διαδίκτυο στο μέλλον.
Η «καινοτόμος διεύθυνση περιεχομένου IPFS» χρησιμοποιεί αναγνωριστικά περιεχομένου (CIDs) για να σχηματίσει μια διεύθυνση βάσει του ίδιου του περιεχομένου σε αντίθεση με τον εντοπισμό δεδομένων με βάση τη διεύθυνση ενός διακομιστή. Η ενσωμάτωση του δικτύου ανοιχτού κώδικα IPFS αποτελεί βασικό ορόσημο για να καταστεί ο Ιστός πιο διαφανής, αποκεντρωμένος και ανθεκτικός », δήλωσε ο Brian Bondy , CTO και συνιδρυτής της Brave.
Η ομάδα Brave λέει ότι η εφαρμογή του IPFS θα επιτρέψει στους χρήστες να παρακάμψουν τους γεωγραφικούς περιορισμούς και πολλές μεθόδους λογοκρισίας. Η εγγενής υποστήριξη για το πρωτόκολλο σημαίνει ότι οι χρήστες δεν χρειάζονται κάποια επέκταση όταν θέλουν να έχουν πρόσβαση σε περιεχόμενο που είναι αποθηκευμένο μέσω του πρωτοκόλλου IPFS. Αντ ‘αυτού, μπορούν να πληκτρολογήσουν τις διευθύνσεις URL ξεκινώντας από το ifps:// και να εντοπίσουν τα εν λόγω αρχεία.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το σύστημα IPFS δίνει προτεραιότητα στο περιεχόμενο, σε αντίθεση με το HTTPS, το οποίο χρησιμοποιεί ένα κεντρικό υπολογιστή δεδομένων ως το μοναδικό αναγνωριστικό.
Η Protocol Labs αναπτύσσει το πρωτόκολλο IPFS και στοχεύει στην ανατροπή του κεντρικού status quo του διαδικτύου. Αυτό το έργο συζητείται συχνά μαζί με το blockchain και το cryptocurrency, αλλά δεν είναι τα ίδια. Και οι δύο τεχνολογίες χρησιμοποιούν την τεχνολογία peer-to-peer ως βάση, αλλά εκεί τελειώνουν οι ομοιότητες και αρχίζουν οι διαφορές.