Catherine Bracy

Catherine Bracy: Γιατί οι καλοί hacker δημιουργούν ευσυνείδητους πολίτες

Catherine Bracy

Το hacking έχει περισσότερο να κάνει με τις σκανταλιές ή την πολιτική υπονόμευση. Σε αυτή την εμπνευσμένη ομιλία στο TED, η περιγράφει ότι μπορεί να είναι τόσο καλή δύναμη όσο και κακή. Μας περιστρέφει σε μερικά εμπνεόμενα έργα με αστικό πνεύμα στη Χονολουλού, στο Όκλαντ και στην πόλη του Μεξικό – και κάνει μια επιτακτική υπόθεση ότι όλοι μας έχουμε αυτό που χρειάζεται για να εμπλακούμε.

Οι υπότιτλοι του

0:11 Θα μιλήσω για τους χάκερς. Η εικόνα που έρχεται στο μυαλό σας όταν λέω αυτή τη λέξη, μάλλον δεν είναι αυτή του Μπέντζαμιν Φράνκλιν, αλλά θα σας εξηγήσω γιατί θα έπρεπε να είναι.

0:22 Η εικόνα που έρχεται στο μυαλό σας είναι περισσότερο ένα αρρωστιάρικο παιδί που κάθεται στο υπόγειο και κάνει σκανταλιές, ή ένας σκοτεινός εγκληματίας που προσπαθεί να κλέψει την ταυτότητά σας, ή ένας απατεώνας με πολιτικούς σκοπούς. Η επικρατούσα κουλτούρα έχει κατά κάποιο τρόπο τροφοδοτήσει αυτή την ιδέα ότι οι χάκερ είναι άτομα που πρέπει να φοβόμαστε.

0:48 Αλλά όπως τα περισσότερα πράγματα στην τεχνολογία και τον κόσμο της τεχνολογίας, το χάκινγκ μπορεί να κάνει τόσο καλό όσο και κακό. Για κάθε χάκερ που προσπαθεί να κλέψει την ταυτότητά σας υπάρχει ένας που φτιάχνει ένα εργαλείο που θα σας βοηθήσει να βρείτε τους δικούς σας μετά από μια καταστροφή ή θα παρακολουθεί την περιβαλλοντική ποιότητα μετά από μια διαρροή πετρελαίου. Στην πραγματικότητα το χάκινγκ είναι απλώς οποιαδήποτε ερασιτεχνική καινοτομία σε ένα υπάρχον σύστημα και είναι μια βαθιά δημοκρατική δραστηριότητα. Έχει να κάνει με την κριτική σκέψη. Έχει να κάνει με την αμφισβήτηση των υφιστάμενων τρόπων να κάνουμε πράγματα. Είναι η ιδέα ότι εάν δείτε ένα πρόβλημα, δουλεύετε για να το φτιάξετε και δεν παραπονιέστε απλά γι' αυτό. Και από πολλές απόψεις, το χάκινγκ είναι αυτό που δημιούργησε την Αμερική. Η Μπέτσι Ρος ήταν χάκερ. Ο υπόγειος σιδηρόδρομος ήταν ένα σπουδαίο χακάρισμα. Από τους αδελφόυς Ράιτ έως τον Στιβ Τζομπς, το χάκινγκ ήταν πάντα στη βάση της αμερικάνικης δημοκρατίας.

1:43 Έτσι, εάν υπάρχει ένα πράγμα που θέλω να θυμάστε σήμερα είναι ότι την επόμενη φορά που θα σκεφτείτε ποιος είναι ένας χάκερ, δεν θα σκεφτείτε αυτόν τον τύπο, αλλά αυτόν, τον Μπέντζαμιν Φράνκλιν, που ήταν ένας από τους σπουδαιότερους χάκερ όλων των εποχών. Ήταν ένας από τους πιο παραγωγικούς εφευρέτες της Αμερικής, αν και δεν κατέθεσε ποτέ ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, επειδή πίστευε ότι όλη η ανθρώπινη γνώση πρέπει να είναι ελεύθερα διαθέσιμη. Μας έφερε τα διπλοεστιακά γυαλιά και το αλεξικέραυνο, και φυσικά ήταν και η συνεργασία του στην εφεύρεση της αμερικάνικης δημοκρατίας.

2:17 Και στον Κώδικα για την Αμερική, προσπαθούμε πραγματικά να ενσωματώσουμε το πνεύμα του Μπεν Φράνκλιν. Ήταν ένας μάστορας και ένας πολιτικός του οποίου η αντίληψη της ιδιότητας του πολίτη στηριζόταν πάντα στη δράση. Πίστευε ότι η κυβέρνηση μπορούσε να χτιστεί από τους ανθρώπους, και αυτούς τους ανθρώπους τους λέμε αστικούς χάκερ.

2:37 Έτσι δεν μας προκαλεί έκπληξη ότι οι αξίες, που βρίσκονται πίσω από μια υγιή δημοκρατία, όπως η συνεργασία, η ενδυνάμωση η συμμετοχή και οι επιχειρήσεις, είναι οι ίδιες αξίες που βρίσκονται πίσω από το Δια. Και δεν μας προκαλεί έκπληξη ότι πολλοί χάκερ στρέφουν την προσοχή τους στο πρόβλημα της κυβέρνησης.

2:56 Αλλά πριν σας δώσω μερικά παραδείγματα για το πώς μοιάζει το αστικό χάκινγκ, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν χρειάζεται να είσαστε προγραμματιστής για να είστε αστικός χάκερ. Απλώς πρέπει να πιστεύετε ότι μπορείτε να φέρετε ένα σετ εργαλείων του 21ου αιώνα για να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα που έχει αυτή η κυβέρνηση. Και ακούμε συνεχώς από την κοινότητά μας, των αστικών χάκερ στον Κώδικα για την Αμερική, ότι δεν είχαν καταλάβει πόση, πραγματικά, μη-τεχνική δουλειά είχαν τα έργα αστικού χάκινγκ. Οπότε μην το ξεχνάτε αυτό. Είστε όλοι σας δυνητικοί αστικοί χάκερ.

3:25 Πώς μοιάζει λοιπόν το αστικό χάκινγκ; Πέρσι, η ομάδα μας στη Χονολουλού, οι οποίοι σε αυτή την περίπτωση ήταν τρεις υπότροφοι πλήρους απασχόλησης που έκαναν έναν χρόνο δημόσιας υπηρεσίας, τους ζητήθηκε από την πόλη να φτιάξουν την ιστοσελίδα εκ νέου. Αυτό είναι ένα τεράστιο έργο με δεκάδες χιλιάδες σελίδες που απλώς δεν θα ήταν δυνατό στους λίγους μήνες που είχαν. Έτσι, αντί γι' αυτό, αποφάσισαν να φτιάξουν μια παράλληλη ιστοσελίδα που ήταν καλύτερα προσαρμοσμένη στο πώς οι πολίτες θέλουν να αλληλεπιδρούν με πληροφορίες σε μια πολιτειακή ιστοσελίδα. Ψάχνουν για απαντήσεις σε ερωτήσεις, και θέλουν να αναλάβουν δράση όταν τελειώσουν, κάτι πολύ δύσκολο από μια ιστοσελίδα που μοιάζει με αυτό. Έτσι η ομάδα μας έφτιαξε το «Απαντήσεις της Χονολουλού», το οποίο είναι μια απλουστευμένη διαδραστική αναζήτηση όπου εισάγετε έναν όρο αναζήτησης ή μια ερώτηση και λαμβάνετε απαντήσεις σε απλή γλώσσα, το οποίο οδηγεί έναν χρήστη προς τη δράση. Η ίδια η σελίδα ήταν αρκετά εύκολη στο στήσιμο, αλλά η ομάδα αντιμετώπισε την πρόκληση του πώς να συμπληρώσει όλο το περιεχόμενο. Θα έπρεπε οι τρεις τους να δουλεύουν για πάρα πολύ χρόνο, ιδιώς επειδή κανένας από αυτούς δεν ήταν από τη Χονολουλού. Και έκαναν κάτι πραγματικά ριζοσπαστικό, αν σκεφτείτε το πώς η κυβέρνηση συνηθίζει να λειτουργεί. Ζήτησαν από τους πολίτες να γράψουν το περιεχόμενο. Έχετε ακούσει για τη σειρά εκδηλώσεων hackathon. Αυτοί έκαναν μια σειρά εκδηλώσεων για το γράψιμο. όπου μέσα σε ένα απόγευμα Σαββάτου — («Τι κάνω όταν οι αγριόχοιροι γίνονται ενοχλητικοί;») (Γέλια) — Απ' ό,τι φαίνεται, οι αγριόχοιροι είναι μεγάλο πρόβλημα στη Χονολουλού. Μέσα σε ένα απόγευμα Σαββάτου, κατάφεραν να συμπληρώσουν το περισσότερο από το περιεχόμενο για τις πιο δημοφιλείς ερωτήσεις, αλλά το πιο σημαντικό, δημιούργησαν έναν νέο τρόπο για να παίρνουν μέρος οι πολίτες στη διακυβέρνησή τους.

5:00 Πιστεύω πως αυτή από μόνη της είναι μια πολύ σπουδαία ιστορία, αλλά γίνεται ακόμη πιο φοβερή. Την Εθνική Ημέρα του Αστικού Χάκινγκ τον περασμένο Ιούνιο στο Όκλαντ, όπου ζω, η ομάδα του Κώδικα για την Αμερική στο Όκλαντ πήρε την βάση του ανοιχτού πηγαίου κώδικα του «Απαντήσεις της Χονολουλού» και την έκανε «Απαντήσεις του Όκλαντ», και πάλι στήσαμε μία σειρά εκδηλώσεων γραψίματος όπου πήραμε τις πιο δημοφιλείς ερωτήσεις και βάλαμε πολίτες να γράψουν τις απαντήσεις τους, πήρα μέρος κι εγώ. Έγραψα αυτή την απάντηση και μερικές άλλες. Προσπαθώ ακόμη και σήμερα να διατυπώσω την αίσθηση της ενδυνάμωσης και της υπευθυνότητας που αισθάνομαι για το μέρος όπου ζω βασισμένη απλά σε αυτή τη μικρή συμμετοχική πράξη. Και, βάζοντας τη μικρή μου πράξη μαζί με τις άλλες χιλιάδες μικρές συμμετοχικές πράξεις, που τις καθιστούμε δυνατές μέσω του αστικού χάκινγκ, πιστεύουμε ότι μπορούμε να επανεργοποιήσουμε την ιδιότητα του πολίτη και να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση.

5:58 Σε αυτό το σημείο, ίσως να αναρωτιέστε τι νομίζουν για όλα αυτά οι αξιωματούχοι της πόλης. Στην πραγματικότητα, το αγαπούν. Όπως οι περισσότεροι από εσάς γνωρίζουν, οι πόλεις καλούνται να κάνουν καθημερινά περισσότερα με λιγότερα, και πάντα ψάχνουν για καινοτόμες λύσεις σε χειροπιαστά προβλήματα. Έτσι όταν δώσετε στους πολίτες έναν τρόπο να συμμετάσχουν πέρα από την παρουσία σε μια συνάντηση στο δημαρχείο, οι πόλεις μπορούν να αντιληφθούν τις στις κοινότητές τους να κάνουν την δουλειά της κυβέρνησης.

6:25 Δεν θέλω να αφήσω την εντύπωση ότι το αστικό χάκινγκ είναι μόνο ένα αμερικανικό φαινόμενο. Συμβαίνει σε όλη την υφήλιο, και ένα από τα αγαπημένα μου παραδείγματα είναι από την Πόλη του Μεξικού, όπου νωρίτερα φέτος, η Βουλή των Αντιπροσώπων του Μεξικού σύναψε μια σύμβαση με μια εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού για να κατασκευαστεί μια εφαρμογή που θα χρησιμοποιούν οι νομοθέτες για να παρακολουθούν τα νομοσχέδια. Αυτό ήταν μόνο για τους λίγους νομοθέτες στη Βουλή. Και η σύμβαση ήταν μια διετής σύμβαση για 9,3 εκατομμύρια δολάρια. Πολύς κόσμος θύμωσε πραγματικά με αυτό, ιδίως κομπιουτεράδες που ήξεραν ότι 9,3 εκατομμύρια δολάρια ήταν ένα απολύτως εξωφρενικό χρηματικό ποσό για μια τόσο απλή εφαρμογή. Αλλά αντί να βγουν στους δρόμους, δημοσίευσαν μια πρόκληση. Ζήτησαν από προγραμματιστές στο Μεξικό να φτιάξουν κάτι καλύτερο και φθηνότερο, και προσέφεραν ένα βραβείο 9.300 δολαρίων — 10.000 φορές φθηνότερο από την κυβερνητική σύμβαση, και έδωσαν στους συμμετέχοντες 10 ημέρες. Και μέσα σε αυτές τις 10 μέρες, υποβλήθηκαν 173 εφαρμογές, πέντε από τις οποίες παρουσιάστηκαν στο Κογκρέσο και είναι ακόμη και σήμερα στην αγορά εφαρμογών. Και λόγω αυτής της δράσης, η σύμβαση αυτή ακυρώθηκε, και τώρα αυτό έχει πυροδοτήσει ένα κίνημα στην Πόλη του Μεξικού που είναι η έδρα ενός από τους συνεργάτες μας, για την Πόλη του Μεξικού.

7:49 Έτσι αυτό που βλέπετε και στα τρία αυτά μέρη, στη Χονολουλού, στο Όκλαντ και στην Πόλη του Μεξικού, είναι τα που βρίσκονται στον πυρήνα του αστικού χάκινγκ. Οι πολίτες που είδαν πράγματα τα οποία θα μπορούσαν να λειτουργούν καλύτερα αποφάσισαν να τα διορθώσουν, και μέσω αυτής της δουλειάς, δημιουργούν ένα οικοσύστημα συμμετοχής του 21ου αιώνα. Δημιουργούν έναν τελείως νέο σύνολο τρόπων για να εμπλακούν οι πολίτες, πέρα από την ψηφοφορία ή την υπογραφή ενός αιτήματος ή τη διαμαρτυρία. Μπορούν πραγματικά να χτίσουν τη διακυβέρνηση.

8:20 Έτσι, πίσω στον φίλο μας, Μπεν Φράνκλιν, του οποίου ένα από τα λιγότερο γνωστά του επιτεύγματα ήταν η ίδρυση, το 1736, της πρώτης εταιρίας εθελοντικής πυρόσβεσης στη Φιλαδέλφεια, που ονομαζόταν ταξιαρχία. Και αυτό έγινε επειδή αυτός και οι φίλοι του παρατήρησαν ότι η πόλη δυσκολευόταν να αντιμετωπίσει όλες τις φωτιές που συνέβαιναν στην πόλη, έτσι, με πραγματικό αστικό χάκινγκ, βρήκαν μια λύση.

8:46 Έχουμε τις δικές μας ταξιαρχίες στο Κώδικας για την Αμερική που δουλεύουν σε έργα που μόλις περιέγραψα και θέλουμε να σας ζητήσουμε να ακολουθήσετε τα βήματα του Μπεν Φράνκλιν και να έρθετε μαζί μας. Έχουμε 31 ταξιαρχίες στις . Σήμερα έχουμε την ευχαρίστηση να ανακοινώσουμε ότι ανοίγουμε την ταξιαρχία σε παγκόσμιες πόλεις για πρώτη φορά, ξεκινώντας με πόλεις στην Πολωνία, την Ιαπωνία και την Ιρλανδία. Μπορείτε να βρείτε αν υπάρχει μια ταξιαρχία εκεί που ζείτε στο brigade.codeforamerica.org, και αν δεν υπάρχει μια ταξιαρχία εκεί που ζείτε, θα σας βοηθήσουμε. Δημιουργήσαμε ένα σύνολο εργαλείων που επίσης υπάρχει στο brigade.codeforamerica.org, και θα σας υποστηρίξουμε στην πορεία. Ο στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα παγκόσμιο δίκτυο αστικών χάκερ που καινοτομούν στο υπάρχον σύστημα για να φτιάξουν εργαλεία που θα λύσουν πάγια προβλήματα, που θα υποστηρίξουν την τοπική κυβέρνηση και θα ενδυναμώσουν τους πολίτες.

9:37 Ελάτε λοιπόν να χακάρετε μαζί μας.

9:40 Σας ευχαριστώ.

9:41 (Χειροκρότημα)

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

Get the best viral straight into your inbox!

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).