CERN: αφήνει την Microsoft για open-source software

CERN vs Microsoft: Όλοι χρησιμοποιούμε λογισμικό ανοικτού κώδικα καθημερινά. Δεν το κάνετε; Χρησιμοποιήσατε την Google, παρακολουθήσατε κάποια εκπομπή στο Netflix;  Σας άρεσε η ανάρτηση ενός φίλου σας στο Facebook;  Είστε χρήστης open-source εφαρμογών!

Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι από εμάς δεν χρησιμοποιούν καθημερινά λογισμικό ανοιχτού κώδικα. Ακόμα και στο CΕRN, ένα από τα σπουδαιότερα ερευνητικά ιδρύματα του κόσμου, δεν το κάνουν. Στο CERN τρέχει ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (Large Hadron Collider ή LHC), ο μεγαλύτερος επιταχυντής σωματιδίων στον κόσμο.

Όμως στα desktops του ερευνητικού κέντρου χρησιμοποιούν προγράμματα της Microsoft, όπως και πάρα πολλοί άλλοι χρήστες υπολογιστών σε όλο τον κόσμο. Αυτό θα αλλάξει πολύ σύντομα.

CERN

Πριν από ένα χρόνο, το CERN ξεκίνησε το project Microsoft Alternatives (MAlt). Το όνομα τα λέει όλα.

Το CERN θέλει να ξεφύγει από τα προγράμματα της Microsoft για έναν πολύ καλό λόγο: Για να εξοικονομήσει χρήματα.

Ο Iban Eguia, μηχανικός λογισμικού του CERN, δημοσίευσε ένα tweet:

“Στο @CΕRN, σταματάμε τα προϊόντα της @Microsoft λόγω των αυξήσεων των αδειών χρήσης για το ερευνητικό εργαστήριό μας. Θα προσπαθήσουμε να χρησιμοποιούμε λογισμικό ανοιχτού κώδικα όσο το δυνατόν περισσότερο :) “

Ο Emmanuel Ormancey, αναλυτής του συστήματος CERN, εξήγησε ότι οι άδειες εμπορικού λογισμικού, με τη δομή των τελών ανά χρήστη, δεν είναι πια προσβάσιμες για το CΕRN. Για δεκαετίες, το CERN μπορούσε να αντέξει τα προγράμματα της Microsoft επειδή πλήρωσε με έκπτωση το ποσοστό “ακαδημαϊκών ιδρυμάτων”.

Πρόσφατα, όμως η Microsoft ανακάλεσε τις ακαδημαϊκές άδειες  του CERN και τις αντικατέστησε με ένα συμβόλαιο ανά αριθμό χρηστών.

Αυτό αύξησε το κόστος των αδειών χρήσης πάρα πολύ.

Έτσι, το CERN ξεκίνησε το project Microsoft Alternatives (MAlt), με αρχικό στόχο να “διερευνήσει τη μετάβαση από εμπορικά προϊόντα λογισμικού (Microsoft και άλλα) σε λύσεις ανοιχτού κώδικα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η έκθεση του CΕRN στους κινδύνους μη βιώσιμων εμπορικών συμφωνιών”.

Γενικότερα οι στόχοι του project είναι:

  • Η ίδια υπηρεσία σε κάθε κατηγορία προσωπικού του CERN
  • Αποφυγή σε κλειδώματα πωλητών για την μείωση του κινδύνου  εξάρτησης
  • Αποφυγή διαρροής δεδομένων μέσω τηλεμετρίας
  • Αντιμετώπιση κοινών περιπτώσεων χρήσης

Ο κ. Ormancey δήλωσε:

“Η πρώτη σημαντική αλλαγή είναι η υπηρεσία Pilot Mail για το τμήμα πληροφορικής και τους εθελοντές αυτό το καλοκαίρι. Θα ακολουθήσει,  η έναρξη αλλαγής λογισμικού στο CERN. Παράλληλα, ορισμένοι clients του Skype for Business θα μεταναστεύσουν σε ένα softphone telephony pilot.”

Η μετακίνηση σε λογισμικό open source δεν είναι εύκολη, αλλά το CERN έχει ήδη κάποια εμπειρία στο Linux και στο open source.

Στο σύννεφο, το CΕRN υποστηρίζει πάρα πολύ καιρό το OpenStack Infrastructure-as-a-Server (IaaS). Πριν από αυτό, το CERN σε συνεργασία με την Fermilab, είχε τη δική του διανομή Linux: το Scientific Linux. Οι δύο ομάδες σταμάτησαν πρόσφατα να αναπτύσσουν το Scientific Linux, το οποίο ήταν ένας κλώνος Red Hat Enterprise Linux (RHEL). Αυτό το έκαναν γιατί το CentOS – ένα Linux γενικής χρήσης βασισμένο στο RHEL – είναι υπέρ αρκετό για αυτούς.

Το CERN γνωρίζει ότι η αλλαγή δεν θα είναι εύκολη.

“Το project Microsoft Alternatives είναι φιλόδοξο, και είναι και μια μοναδική ευκαιρία για το CERN να αποδείξει ότι οι βασικές υπηρεσίες μπορούν να γίνουν χωρίς λογισμικό κλειστού κώδικα, ώστε η επόμενη γενιά υπηρεσιών να μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες της κοινότητας”, κατέληξε ο κ. Ormancey ,

Καλό θα είναι οι εταιρείες, οι οποίες που δεν επιθυμούν τις υπηρεσίες της Microsoft να παρακολουθούν το MAlt.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).