Οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου έχουν αρχίσει να διαφημίζουν συνδέσεις Gigabit με οικονομικές σχετικά τιμές. Όμως αλήθεια χρειάζεστε μία τέτοια σύνδεση; Αξίζουν τα χρήματά τους;
Και επιτέλους οι τεχνικοί έσκαψαν κάτω από το σπίτι σας και φέρανε την περιβόητη ίνα στην γειτονιά σας. Μπήκαν και στην πολυκατοικία σας, βάλαν κάτι γκρι κουτάκια στον διάδρομο και ξεκίνησε ο πόλεμος των ανακοινώσεων και προσφορών. Σας δίνουμε Gigabit γραμμή!
Η Gigabit σύνδεση στο internet έχει γίνει κάτι σαν πρότυπο πλέον, που καθορίζει αν η γειτονιά σας έχει “καλή” πρόσβαση στο διαδίκτυο ή όχι. Όμως την χρειάζεστε πραγματικά; Αν είναι όντως υπερβολική για τις ανάγκες σας, ποιο είναι αυτό που πραγματικά χρειάζεστε και πως μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα αποφεύγοντας τις σπατάλες;. Ας το δούμε λίγο πιο σφαιρικά.
Table of Contents
Gigabit και οικιακή χρήση
Σε μία τυπική Ελληνική οικογένεια όπου ο πατέρας χαζεύει στο Facebook, η μητέρα το πολύ πολύ να σερφάρει σε στατικές ιστοσελίδες, και μόνο οι έφηβοι ίσως να κάνουν μία κάποια κατανάλωση παίζοντας παιχνίδια, η ταχύτητα gigabit είναι υπερβολική. Να μην μιλήσουμε για το παππού που ακόμα ψάχνει να δει πως θα συνδεθεί με την τράπεζά του.
Με την gigabit σύνδεση είστε σίγουρα πιο άνετοι, αλλά δεν είστε τόσοι πολλοί που να δικαιολογεί την ύπαρξή της. Είναι σαν να έχετε ένα καταπληκτικό αμάξι επιδόσεων, που πιάνει τα 0-100 χιλιόμετρα με 5 δευτερόλεπτα και το χρησιμοποιείτε για να πάτε για ψώνια στο κέντρο. Για μία και μόνη στιγμή που έχετε την ευκαιρία να πατήσετε τέρμα το γκάζι σε ανοιχτό δρόμο, ξοδεύετε ένα μηνιαίο ποσό που είναι δυσανάλογο του μεγαλύτερου μέρος του χρόνου χρήσης.
Από την άλλη, αν ακούσετε μία διαφήμιση από κάποιον πάροχο θα νομίσετε ότι η ταχύτητα gigabit είναι ζωτικής σημασίας για την καθημερινή ζωή. Θα σας πουν ότι τo ασύλληπτα γρήγορο internet οπτικών ινών είναι σημαντικό για gaming, για να συνδέεστε όλοι μαζί ταυτόχρονα και να κατεβάζει ο καθένας τόνους δεδομένων και ούτω καθεξής. Θα νομίζετε ότι χωρίς gigabit σύνδεση, είστε ακόμα στην παλαιολιθική με τις συνδέσεις dialup.
Και οι τρείς μεγάλοι πάροχοι, Cosmote, Vodafone και Nova προσφέρουν gigabit συνδέσεις γύρω στα 50 ευρώ τον μήνα. Μην μπερδεύεστε με την super προσφορά της Nova με 33 ευρώ. Είναι 1 Gbps για το εσωτερικό της δίκτυο και 200 Mbps προς τα άλλα δίκτυα είναι !!.
Και άντε τα έχετε τα 50 ευρώ για πέταμα. Αρκούν μόνο αυτά ή θα πρέπει να ξοδέψετε και και ένα σημαντικό χρηματικό ποσό για την αναβάθμιση του εξοπλισμού του δικτύου και των συσκευών σας;
Μην περιμένετε οι πάροχοι να είναι απόλυτα ειλικρινείς μαζί σας και να σας πουν ότι πιθανότατα θα ήσασταν απόλυτα ευχαριστημένοι με το φθηνότερο πακέτο τους. Τους κοστίζει το ίδιο χρηματικό ποσό για να διατηρήσουν το ευρυζωνικό δίκτυο στο σπίτι σας είτε χρησιμοποιείτε πακέτο των 100 Mbps είτε πακέτο των 1 Gbps. Γιατί λοιπόν να θέλουν να πληρώνετε 24 ευρώ το μήνα όταν θα μπορούσατε να πληρώνετε περισσότερα;
Εάν έχετε το πακέτο των 50 ευρώ τον μήνα για το πρόγραμμα gigabit και κάνετε υποβάθμιση στο πρόγραμμα των 300 Mbps των 35 ευρώ το μήνα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην παρατηρήσετε ποτέ τη διαφορά. Εκτός ίσως από την τσέπη σας.
Ας ρίξουμε όμως μια ματιά στο πόσο εύρος ζώνης χρειάζεστε πραγματικά για τις καθημερινές δραστηριότητες ένα σπίτι, ώστε να κατανοήσετε το πόσο σπάνια το μέσο σπίτι θα χρειαζόταν μια σύνδεση του ενός gigabit.
Πόσο εύρος ζώνης χρειάζεστε πραγματικά;
Οι ISP σας λένε ότι χρειάζεστε σύνδεση gigabit για να απολαύσετε μια καλή εμπειρία σε παιχνίδια, μία ομαλή ροή βίντεο μέσω υπηρεσιών, όπως το Netflix και για να έχετε διαδικτυακή μάθηση ή απομακρυσμένη εργασία.
Μην μας παρεξηγήσετε, η αξιόπιστη ευρυζωνική πρόσβαση είναι πολύ σημαντική για την απομακρυσμένη εργασία, την απόλαυση βίντεο με ροή κ.λ.π. Αλλά αξιόπιστη δεν σημαίνει την ταχύτερη διαθέσιμη ταχύτητα διαδικτύου στην περιοχή σας.
Όταν κάναμε μια βαθιά βουτιά στην ανάλυση των πραγματικών απαιτήσεων εύρους ζώνης που επιβάλλει ένα σύγχρονο σπίτι, εξετάζοντας τόσο την ταχύτητα λήψης όσο και την ταχύτητα ανεβάσματος που χρειάζεται ο μέσος άνθρωπος, το συμπέρασμά μας ήταν ότι για την πλειονότητα των ανθρώπων, ένα συμμετρικό 100 Mbps download και upload είναι η χρυσή τομή.
Τι μας κάνει να το λέμε με τόση σιγουριά; Η συνιστώμενη ελάχιστη ταχύτητα λήψης για ροή βίντεο 4K είναι 15 Mbps. Δραστηριότητες όπως η περιήγηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα παιχνίδια, η τηλεδιάσκεψη και η παρακολούθηση βίντεο HD απαιτούν μόνο περίπου 5 Mbps. Η γενική περιήγηση στο web και η ροή απαιτούν ακόμη λιγότερα, προσθέτοντας μόνο περίπου 2-3 Mbps.
Πόσο συχνά πολλά άτομα στο νοικοκυριό σας βλέπουν ταυτόχρονα βίντεο 4K, ενώ άλλα άτομα παίζουν απαιτητικά παιχνίδια, μιλάνε σε βιντεοκλήση και περιηγούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Ένας καλός εμπειρικός κανόνας είναι ότι χρειάζεστε περίπου 25 Mbps εύρους ζώνης για κάθε ενεργό χρήστη διαδικτύου στο σπίτι σας, με βάση την υπόθεση ότι μπορεί να υπάρξει μία χρονική στιγμή όπου όλοι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο ταυτόχρονα και με απαιτητικό τρόπο.
Σε ένα νοικοκυριό τεσσάρων ατόμων, όπως, για παράδειγμα, δύο γονείς και δύο έφηβοι, μια σύνδεση gigabit στο διαδίκτυο προσφέρει δεκαπλάσια ταχύτητα ανά άτομο. Δεν υπάρχει καμία πρακτική ανάγκη για κάθε χρήστη να έχει 200-250 Mbps αποκλειστικού εύρους ζώνης (ή και ολόκληρη την gigabit γραμμή) όταν η ζήτηση είναι χαμηλή.
Ίσως κάποια μέρα στο μέλλον, όταν θα έχουμε ροή βίντεο 16K και holodeck, οι άνθρωποι θα χρειαστούν αυτό το είδος εύρους ζώνης, αλλά δεν το χρειάζονται σήμερα.
Για τους περισσότερους χρήστες, όταν πληρώνετε επιπλέον 300+ ευρώ ετησίως για ταχύτερο internet, πληρώνετε πραγματικά για ένα μικρό ποσό ευκολίας που χρειάζεστε σπάνια. Αν δεν κατεβάζετε κάθε μέρα μεγάλα αρχεία για δουλειά ή για χόμπι και ταυτόχρονα ο χρόνος αναμονής να είναι βασικός παράγοντας, απλώς δεν έχει τόση σημασία.
Δεν μπορούμε να γενικεύσουμε για όλους αυτή την λογική, αλλά αν έπρεπε να διαλέξουμε μεταξύ “να ξοδέψουμε 300 ευρώ το χρόνο σε βιντεοπαιχνίδια” ή “να ξοδέψουμε 300 ευρώ για λήψη βιντεοπαιχνιδιών λίγο πιο γρήγορα”, δεν είναι δύσκολο να αποφασίσουμε πού προτιμάμε να ξοδέψουμε τα λεφτά μας.
Από την άλλη, δεν υπάρχουν μόνο οι τρείς μεγάλοι πάροχοι στην αγορά. Υπάρχει και η Inalan η οποία δραστηριοποιείται μόνο στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη και προσφέρει συμμετρικό διαδίκτυο και μάλιστα χωρίς χρονική δέσμευση. 200 Up/200 down με 28 ευρώ τον μήνα. Τι θέλει τώρα να μας πει αυτή; Πόσο σημαντικό είναι μία συμμετρική σύνδεση;
Χρειάζεστε την ταχύτητα upload
Αν και θα μπορούσε άνετα μία σύνδεση στο διαδίκτυο μέσω οπτικών ινών να είναι συμμετρική, τις πουλάνε σαν ασύγχρονες και έτσι η ταχύτητα ανεβάσματος και λήψης διαφέρουν και η πρώτη είναι υποδεκαπλάσια της δεύτερης.
Η ταχύτητα upload είναι σημαντική εάν έχετε πολλές κάμερες ασφαλείας στο σπίτι σας στις οποίες θέλετε να έχετε πρόσβαση εξ αποστάσεως ή εάν έχετε πολλά άτομα στο σπίτι που κάνουν πράγματα που εξαρτώνται από το ανέβασμα στο διαδίκτυο, όπως τηλεδιάσκεψη ή ροή περιεχομένου παιχνιδιών.
Επίσης αν φιλοξενείτε στον υπολογιστή σας πολλές υπηρεσίες δεδομένων, αν ο τοπικός σας υπολογιστής αναμεταδίδει Netflix μέσω Plex ή αν φιλοξενείτε μια προσωπική υπηρεσία cloud από το σπίτι σας, τότε θα χρειαστείτε μία σοβαρή ταχύτητα upload.
Δυστυχώς, επειδή φοβούνται ότι θα κυλίσετε στην παρανομία και θα βάλετε το σπίτι σας σε κάποιο παράνομο δίκτυο torrent με ταινίες οι εταιρείες προσφέρουν υψηλότερες ταχύτητες λήψης από την ταχύτητα ανεβάσματος. Εκτός αν πάρετε gigabit γραμμή και έτσι θα έχετε 100 Mbps upload.
Έτσι αν χρειάζεστε μία σοβαρή ταχύτητα upload, είτε θα πρέπει να πάτε στην Inalan, είτε να πάρετε το πακέτο του ενός gigabit για να έχετε τουλάχιστον 100 Mbps στο upload.
Σύνδεση vs εξοπλισμός
Η διαφορά τιμής μεταξύ μίας γραμμής 100 Mbps των 24 ευρώ με μίας gigabit γραμμή των 50 ευρώ ανά μήνα, υπολογίζεται σε 50-25=25 ευρώ το μήνα. Επί 12 μήνες σημαίνει 300 ευρώ τον χρόνο. Ας δούμε τι έχετε με αυτά τα λεφτά.
Από την μία μεριά έχετε μία 1000/100 Mbps σύνδεση με ένα router του παρόχου που σίγουρα δεν είναι ούτε καν μέτριο σε χαρακτηριστικά. Από την άλλη έχετε μία 100/10 Mbps (ή ακόμα καλύτερα μία 100/100 γραμμή της Inalan) και 300 ευρώ περίσσευμα με τα οποία μπορείτε να αναβαθμίσετε το router σας.
Όλοι χρειάζονται ένα σύγχρονο router και αν πραγματικά δεν χρειάζεστε gigabit γραμμή τότε μπορείτε να διαθέσετε αυτά τα χρήματα για εξοπλισμό.
Είναι σπάνιο χρήστες με συνδέσεις πάνω από 25 Mbps ανά άτομο που αναφέραμε προηγουμένως, να είναι δυσαρεστημένοι με την ταχύτητά τους στο διαδίκτυο. Αυτό με το οποίο είναι πραγματικά δυσαρεστημένοι είναι ο άθλιος παλιός δρομολογητής τους, που δεν μπορεί να συμβαδίσει με ένα σπίτι γεμάτο με δεκάδες IoT συσκευές, συνδεδεμένες με Wi-Fi.
Σταματήστε λοιπόν, να πετάτε 300 ευρώ ετησίως σε αναβαθμισμένες ευρυζωνικές συνδέσεις που δεν τις εξαντλείτε καν. Ξοδέψτε αυτά τα χρήματα μία φορά σε έναν νέο δρομολογητή Wi-Fi και απολαύστε μια πιο ομαλή εμπειρία σε όλες τις συσκευές σας.
Ποια ίνα; ούτε τρίχα από τα Αρ…. δεν έχουν κάνει τα λαμογιο οι κλεφτές. Ούτε βίντεο δεν μπορούμε να δούμε. Μόνο λεφτά να παίρνουν οι ξεφτίλες.