Chrome τέρμα στις popup ειδοποιήσεις από τον Φεβρουάριο

Ακολουθώντας τα βήματα της Mozilla, η Google ανακοίνωσε σήμερα τα σχέδια της για την απόκρυψη των popup ειδοποιήσεων στον Chrome, ξεκινώντας τον επόμενο μήνα, τον Φεβρουάριο του 2020.

Σύμφωνα με μια δημοσίευση στο blog της εταιρείας, η Google σχεδιάζει να αναπτύξει ένα “πιο ήσυχο UI ειδοποιήσεων”.

chrome

Η αλλαγή έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει με το Google Chrome 80 στις 4 Φεβρουαρίου, τον επόμενο μήνα.

Η της Google έχει σαν στόχο να μειώσει τον αριθμό των αναδυόμενων ειδοποιήσεων που βλέπουν οι χρήστες κατά την πρόσβαση σε έναν ιστότοπο. Σήμερα, οι περισσότεροι ιστότοποι ουσιαστικά παρενοχλούν τους χρήστες με τις που συνήθως εμφανίζονται με αναδυόμενα παραθύρα που πέφτουν κάτω από τη γραμμή URL του Chrome και αποκρύπτουν ένα μεγάλο μέρος της ς. Πολλές φορές, αυτό το αναδυόμενο παράθυρο αποκλείει την πρόσβαση και στον ιστότοπο, εμποδίζοντας τους χρήστες να διαβάζουν κάθε περιεχόμενο μέχρι να ασχοληθούν με το αναδυόμενο παράθυρο.

Το χαρακτηριστικό μπορεί να είναι χρήσιμο στα κοινωνικά δίκτυα και στις εφαρμογές άμεσων μηνυμάτων που το χρησιμοποιούν για να εμφανίζουν ειδοποιήσεις για θέματα, νέες δημοσιεύσεις ή νέα ιδιωτικά μηνύματα.

Ωστόσο, υπάρχουν ιστότοποι που χρησιμοποιούν αυτό το API και δεν το κάνουν με επαγγελματικό τρόπο. Αυτοί οι ιστότοποι ουσιαστικά παρενοχλούν τους χρήστες σε τακτά χρονικά διαστήματα με νέα αναδυόμενα παράθυρα ειδοποιήσεων, ακόμη και όταν αυτοί αγνοούν τις προτροπές.

Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια, οι εγκληματίες του διαδικτύου έχουν βρει τρόπους να “οπλίζουν” το API ειδοποιήσεων.

Εάν οι χρήστες κατά λάθος κάνουν κλικ σε λάθος κουμπί και εγγραφούν σε κάποια κακόβουλη ιστοσελίδα, τότε για αρκετές μέρες θα αρχίζουν να εμφανίζονται εκατοντάδες αναδυόμενα παράθυρα, που προωθούν links σε κακόβουλα προϊόντα ή download links που περιέχουν κακόβουλο λογισμικό. Η τακτική έχει γίνει πολύ δημοφιλής επειδή επιτρέπει στους απατεώνες να στέλνουν νέα κύματα ανεπιθύμητης αλληλογραφίας απευθείας στη συσκευή ενός χρήστη πολύ καιρό.

Τα αναδυόμενα παράθυρα ειδοποιήσεων προστέθηκαν στα σύγχρονα προτα περιήγησης (Chrome 22 τον Σεπτέμβριο του 2012, και στον Firefox 22 τον Ιούνιο του 2013), με την προσθήκη του API ειδοποιήσεων.

Τα επόμενα χρόνια, οι κατασκευαστές περιηγητών συνειδητοποίησαν ότι αυτό το νέο API κακοποιήθηκε και πρόσθεσαν ορισμένα στοιχεία για να επιτρέπουν στους χρήστες να εμποδίζουν τα επαναλαμβανόμενα αναδυόμενα μηνύματα ειδοποίησης σε ενοχλητικούς ιστότοπους. Ωστόσο, το χαρακτηριστικό δεν ήταν ποτέ απενεργοποιημένο από προεπιλογή, αφού χρησιμοποιούνταν και από πάρα πολλές νόμιμες τοποθεσίες.

Τον Νοέμβριο του 2019, η Mozilla κυκλοφόρησε το πρώτο πρόγραμμα περιήγησης που καταπολεμούσε το συγκεκριμένο spam.

Ο Firefox δεν σταμάτησε την υποστήριξη για το API των Ειδοποιήσεων, καθώς οι προτροπές ειδοποίησης συνέχισαν να λειτουργούν, χωρίς όμως να είναι πλέον ορατές. Στον τελευταίο Firefox 72, που κυκλοφόρησε χθες, όλα τα αναδυόμενα παράθυρα ειδοποιήσεων κρύβονται κάτω από ένα εικονίδιο στη γραμμή URL και δεν θα εμφανίζονται πλεον στο περιβάλλον του χρήστη του προγράμματος περιήγησης, ούτε θα εμποδίζουν την πρόσβαση του χρήστη στον ιστότοπο.
Οι χρήστες του Firefox που επιθυμούν να εγγραφούν σε έναν ιστότοπο για να λαμβάνουν ειδοποιήσεις πρέπει να ακολουθήσουν μια διαφορετική προσέγγιση κάνοντας κλικ στο εικονίδιο της γραμμής URL και στη συνέχεια να εγγραφούν μη αυτόματα.

Η αλλαγή της Mozilla χαιρετίστηκε θερμά από τους χρήστες του προγράμματος περιήγησης, οι οποίοι, σε αυτό το σημείο, αντιμετώπιζαν το συγκεκριμένο πρόβλημα τα τελευταία 7-8 χρόνια.

chrome

Σήμερα, η Google ανακοίνωσε μια παρόμοια αλλαγή. Ξεκινώντας από το Chrome 80 τον επόμενο μήνα, το πρόγραμμα περιήγησης της Google θα αποκλείει επίσης τα περισσότερα αναδυόμενα παράθυρα ειδοποιήσεων από προεπιλογή και θα εμφανίζει ένα εικονίδιο στη γραμμή URL, παρόμοιο με αυτό του Firefox.

Όταν το Chrome 80 κυκλοφορήσει τον επόμενο μήνα, θα προστεθεί μια νέα επιλογή στην ενότητα ρυθμίσεων του Chrome, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να εγγράφονται από το νέο “πιο ήσυχο UI ειδοποιήσεων”.

Οι χρήστες θα μπορούν να ενεργοποιήσουν αυτήν την επιλογή μόλις κυκλοφορήσει το Chrome 80 ή μπορούν να περιμένουν την ενεργοποίηση του από την Google από προεπιλογή.

Για να εγγραφούν οι χρήστες θα πρέπει να επιλέξουν “Use quieter messaging” στην διαδρομή Settings – Site Settings – Notifications.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.084 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).