Chrome της Google: 10 χρόνια ζωής

Η κυκλοφόρησε το πρόγραμμα περιήγησης σαν σήμερα πριν από 10 χρόνια. Αρχικά ξεκίνησε ως εφαρμογή beta μόνο για την πλατφόρμα των Windows πριν αναπτυχθεί για το και το MacOS το 2009.

Ο Google Chrome κυκλοφόρησε σε μια εποχή που οι προγραμματιστές και οι χρήστες του διαδικτύου ήταν πολύ απογοητευμένοι από τον Explorer και ο Firefox ήταν η εναλλακτική.chrome

Η Google χρησιμοποίησε εξαρτήματα από το WebKit της Apple και τον Firefox του Mozilla και έκανε τον πηγαίο κώδικα του Chrome ανοικτό και διαθέσιμο στο κοινό σαν Chromium. Το Chrοme επικεντρώθηκε στα πρότυπα του ιστού και στο HTML5 και πέρασε και τις δύο δοκιμές Acid1 και Acid2 τη στιγμή που κυκλοφόρησε.
Ήταν ένα σημαντικό βήμα, την ώρα που η Microsoft διέθετε ένα απαράδεχτο Internet Explorer.

Ένα άλλο σημαντικό μέρος της πρώτης έκδοσης του Chrome ήταν η ιδέα του “sandboxing” στις ξεχωριστές καρτέλες του προγράμματος περιήγησης. Με την τεχνολογία αν κάποια καρτέλα κράσαρε δεν επηρέαζε τις άλλες. Αυτό βοήθησε στη βελτίωση της ταχύτητας και της σταθερότητας του Chrοme, μαζί με το JavaScript V8 της Google, το οποίο τροποποιούσε η εταιρεία συνεχώς για καλύτερα αποτελέσματα.

Μετά από μια δεκαετία ο Chrome, φαίνεται να είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού, αφού έχει εξασφαλίσει πλέον πάνω από το 60% του μεριδίου αγοράς των desktop προγράμματος περιήγησης. Οι προγραμματιστές του Chrome συνεχίζουν να το βελτιώνουν την εφαρμογή με νέες λειτουργίες και να προωθούν τα τελευταία web πρότυπα. Ο Chrοme έχει μεταμορφωθεί πλέον σε κάτι περισσότερο από ένα απλό πρόγραμμα περιήγησης ιστού και υποστηρίζει κάθε πλατφόρμα Windows, macOS, Linux, και ακόμη iOS.

  Ubuntu Unity 22.10 comeback

Ο Chrome συνεργάζεται άψογα με το Chrοme , το ελαφρύ λειτουργικό σύστημα της Google για φορητούς υπολογιστές. Το λειτουργικό μπορεί να μην είναι ακόμα έτοιμο για , αλλά η Google έχει μεταφέρει με επιτυχία εφαρμογές του Android στο Chrοme OS για να κάνει τα Chromebooks και τα tablets ακόμα πιο χρήσιμα. Σύντομα θα δούμε και εφαρμογές του Linux στο Chrοme OS και ο Chrοme βοηθάει στην χρήση web εφαρμογών.

Το μέλλον του Chrome φαίνεται όλο και περισσότερο ότι πάει στο να γίνει πλατφόρμα παρά ένας απλός web browser.

Υπάρχουν φυσικά ανησυχίες όταν βλέπουμε μηνύματα του τύπου “λειτουργεί καλύτερα με τον Chrοme” της Google, αλλά μιλάμε για μια ανοιχτή αγορά. Καθώς η Google συνεχίζει να χρησιμοποιεί τα πιο πρόσφατα web πρότυπα στον Chrome, οι υπόλοιποι κατασκευαστές περιηγητών θα πρέπει να προλάβουν ή να μείνουν πίσω από την Google.

Σίγουρα ο Chrome θα είναι εδώ και τα επόμενα 10 χρόνια. Με την διαπίστωση ότι τα προγράμματα περιήγησης έχουν μετατραπεί σε πλατφόρμες την τελευταία δεκαετία, πώς θα μπορούσαν να μεταμορφωθούν τα επόμενα 10 χρόνια;

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

One Comment

Leave a Reply
  1. Εγώ χρησιμοποιώ Chrome στα Windows (γιατί πιστεύω ή νομίζω ότι είναι αρκετά ασφαλής) και Firefox στα Linux που δεν έχει και τόσες τάσεις παρακολούθησης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).