Η CIA ανεβαίνει στο σύννεφο της Amazon

Σύμφωνα με μια δημοσίευση από το Defense One, η Amazon Web Services ανέλαβε και υλοποίησε ένα private cloud μόνο για τη CIA. Μία σύμβαση 600 εκατομμυρίων δολαρίων, η οποία ανέδειξε την Amazοn Web Services νικητή, είναι το κίνητρο δημιουργίας ενός ιδιωτικού Cloud που θα στεγάσει 17 μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ.

amazon cia

Ενώ ούτε η CIA ούτε η Amazοn έχει ανακοινώσει επίσημα την έναρξη του Cloud ή επιβεβαιώνουν αυτή την είδηση, το Defense One αναφέρει ότι έχει αξιόπιστες πληροφορίες από ανώνυμες πηγές. Εξάλλου το γεγονός ταιριάζει χρονικά, με την δημόσια ανακοίνωση της CIA, που είχε αναφέρει ότι θα μεταφερθεί σε Cloud από το καλοκαίρι του 2014.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλο το Cloud βρίσκεται πίσω από το firewall της υπηρεσίας πληροφοριών και όχι της Amazοn. Αν και χρησιμοποιεί τις τεχνολογίες που αναπτύχθηκαν για τις δημόσιες υποδομές cloud της Amazon, οι υπηρεσίες είναι προστατευμένες με firewall και είναι ιδιωτικές.

Η CIA είναι πεπεισμένη ότι το Cloud θα είναι ασφαλής, και σύμφωνα με ένα άρθρο ενός ανώτερου αξιωματούχου της CIA, “Η ασφάλεια στο IC cloud θα είναι τόσο ασφαλής ή ασφαλέστερη από τα σημερινά κέντρα δεδομένων μας.” Αυτό μάλλον εξηγεί το γεγονός ότι το Cloud έχει σχεδιαστεί όχι μόνο σαν datacenter της CIA, αλλά για να παρέχει υπηρεσίες σε 17 διαφορετικές υπηρεσίες.

Το γεγονός αποδεικνύει τις στενές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών και κυβερνητικών υπηρεσιών. Για την συγκεκριμένη είδηση δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας, καθώς είναι είδηση. Το ανησυχητικό είναι οι συμφωνίες που γίνονται κάτω από το τραπέζι, και δεν φτάνουν ποτέ στα media. Ή αν φτάσουν είναι πλέον αργά, βλέπε Snowden.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).