Η αίθουσα ελέγχου του Reactor 4 του Chernobyl είναι πλέον ανοικτή στους τουρίστες

Η περίφημη αίθουσα ελέγχου του αντιδραστήρα 4 του Chernobyl είναι πλέον ανοικτή στους τουρίστες, αρκεί να φορούν ειδική προστατευτική στολή.

Σύμφωνα με το CNN, η ραδιενεργή αίθουσα ελέγχου στον Αντιδραστήρα 4 του Πυρηνικού Σταθμού του Chernobyl (Τσερνομπίλ), που καταστράφηκε το 1986 μετά από πυρηνικό ατύχημα, είναι πλέον ανοιχτή για τους τουρίστες, εφ'όσον φορούν προστατευτική στολή, κράνος και γάντια.

Τα τουριστικά πρακτορεία του Chernobyl επιβεβαίωσαν ότι η αίθουσα ελέγχου είναι πλέον ανοιχτή για καθοδηγημένες ξεναγήσεις, μετά από την απόφαση του Ουκρανού προέδρου Volydymyr Zelensky, για διακήρυξη της περιοχής ως επίσημο τουριστικό αξιοθέατο. Αυτοί που εισέρχονται στη μονάδα πρέπει στη συνέχεια να υποβληθούν σε δύο τεστ ακτινολογίας για να μετρήσουν την τους σε μολυσματικούς παράγοντες.

Το Chernobyl και η γειτονική πόλη Πρίπυατ είναι το επίκεντρο μίας απαγορευμένης ζώνης περίπου 3.200 τετραγωνικών χιλιομέτρων, αν και τμήματα της περιοχής έχουν επισκεφθεί οι τουρίστες, εδώ και αρκετούς μήνες. Ο αντιδραστήρας 4, συμπεριλαμβανομένης της αίθουσας ελέγχου, υπήρξε μία απαγορευμένη περιοχή για όλους, εκτός από μια χούφτα επιστημόνων. Σύμφωνα με το Ruptly , η στο δωο είναι περίπου 40.000 φορές υψηλότερη από την κανονική.

Όσον αφορά το τι πρέπει να περιμένουμε, το 2011 ο Guardian ανέφερε ότι το δωμάτιο είχε απογυμνωθεί σε μεγάλο βαθμό από τους πλαστικούς διακόπτες οργάνων από «κυνηγούς σουβενίρ», αν και ορισμένα αντικείμενα, όπως τα διαγράμματα που αναφερόντουσαν στη συμπεριφορά του αντιδραστήρα καθώς και τα καλώδια παρέμειναν ανέπαφα (πιθανότατα επειδή δεν έχουν γραφίτη). Ο σοβαρά κατεστραμμένος αντιδραστήρας της μονάδας 4 και η αρχική σαρκοφάγος καλύφθηκαν σε ένα τόξο των 32.000 τόνων που ονομάζεται New Safe Confinement.

Ο Sergiy Ivanchuk, διευθυντής του SoloEast, δήλωσε στο Reuters τον Ιούνιο ότι οι κρατήσεις του για εκδρομές είχαν αυξηθεί κατά 30% τον Μάιο του 2019 σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ οι κρατήσεις για τους καλοκαιρινούς μήνες είχαν αυξηθεί κατά 40%.

Για την ιστορία, το πυρηνικό ατύχημα του Chernobyl είχε γίνει το 1986 είχε ως αποτέλεσμα 28 θανάτους από οξείας έκθεση σε ακτινοβολία και 15 θανάτους από καρκίνο του θυρεοειδούς. Ο πλήρης αριθμός των θανάτων παραμένει αντικείμενο διαφωνίας, με τις περισσότερες εκτιμήσεις να συνδέουν τον αριθμό των αναμενόμενων μακροχρόνιων περιπτώσεων καρκίνου από την καταστροφή, σε δεκάδες χιλιάδες. Η Ελλάδα είχε επηρεαστεί από το ραδιενεργό σύννεφο και ιδιαίτερα η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλία. Διαβάστε σχετικά εδώ.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).