Εταιρικός πόλεμος εναντίον του ρωσικού Facebook VKontakte για πειρατεία


Στη δικαιοσύνη εναντίον του κοινωνικού δικτύου VKontakte καταφεύγουν η Sony, η Universal και η Warner Music, κατηγορώντας το «ρωσικό Facebook» για μεγάλης κλίμακας παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.

vkontakte

Οι εν λόγω ενέργειες συντονίζονται στο πλαίσιο της International Federation of the Phonographic Industry (Ifpi), που αντιπροσωπεύει δισκογραφικές εταιρείες από όλο τον κόσμο.

Οι εταιρείες κατηγορούν το VKontakte – το οποίο αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο στην Ευρώπη – για τη δημιουργία μίας «μεγάλης βιβλιοθήκης» μουσικής για την οποία δεν έχει τα δικαιώματα, την οποία προσφέρει ως υπηρεσία στους χρήστες, στο πλαίσιο της λειτουργίας του. Επιδίωξή τους είναι η έκδοση δικαστικής εντολής στη Ρωσία για την απομάκρυνση ενός αριθμού αρχείων από αυτήν την υπηρεσία.

Σε ανακοίνωσή της, η διευθύνουσα σύμβουλος της Ifpi, Φράνσις Μουρ, αναφέρει ότι το ζήτημα έχει επισημανθεί επανειλημμένα εντός μεγάλου χρονικού διαστήματος. «Ενθαρρύναμε το VK να σταματήσει τις παραβιάσεις και να διαπραγματευτεί με τις δισκογραφικές για να αποτελέσει νόμιμη υπηρεσία. Μέχρι τώρα, η εταιρεία δεν έχει κάνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, οπότε και ξεκινούν νομικές διαδικασίες».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, το VK βρίσκεται εδώ και καιρό στο «στόχαστρο» φορέων που ασχολούνται με θέματα copyright, με την ετήσια αναφορά του US Trade Representative για «διαβόητες αγορές» να το υποδεικνύει ως πρόβλημα. Επίσης, τον Νοέμβριο του 2012, το ρωσικό Ανώτατο Δικαστήριο είχε κρίνει ένοχη την εταιρεία για την παράνομη διανομή μουσικής που ανήκε στο Gala Music Group.

Το VK έχει 143 εκατομμύρια χρήστες διεθνώς, εκ των οποίων 88 εκατομμύρια εντός της Ρωσίας. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον Guardian, τον περασμένο Αύγουστο είχε προσφέρει δουλειά στον Έντουαρντ Σνόουντεν, ενώ είχε επίσης επικριθεί για τη φιλοξενία ομοφοβικών γκρουπ όπως το Occupy Paedophilia, που χρησιμοποιούσαν το κοινωνικό δίκτυο για να προσελκύουν ομοφυλόφιλους σε χώρους όπου δέχονταν επιθέσεις.

naftemporiki.gr

Εγγραφή στο iGuRu.gr μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.


Διαβάστε τις Τεχνολογικές Ειδήσεις από όλο τον κόσμο, με την εγκυρότητα του iGuRu.gr

Ακολουθήσετε μας στο Google News iGuRu.gr at Google news