COVID 19 AI προβλέπει ότι η πανδημία τελειώνει τον Δεκέμβριο

COVID 19: Επιστήμονες δεδομένων προσπάθησαν να απαντήσουν σε μια ερώτηση που είναι στο μυαλό όλων: Πότε θα τελειώσει η πανδημία του κορανοϊού;

Για να προβλέψουν την απάντηση χρησιμοποίησαν ένα μαθηματικό μοντέλο γνωστό και ως SIR από τα αρχικά των susceptible, infected, και recovered. Το μαθηματικό μοντέλο έχει κατασκευαστεί για να υπολογίζει την εξάπλωση και την αποκατάσταση ασθενειών.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας και Σχεδιασμού της Σιγκαπούρης (SUTD) τροφοδότησαν το μοντέλο με που διαθέτουν από όλο τον κόσμο. Επιβεβαιωμένες λοιμώξεις, εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν και θάνατοι που καταγράφηκαν, για να εκσουν τον κύκλο ζωής του COVID 19.

Σε παγκόσμιο επίπεδο λοιπόν, το σύστημά τους προβλέπει ότι η πανδημία θα λήξει τον Δεκέμβριο (Δείτε τα αποτελέσματα για κάθε χώρα ξεχωριστά – Η Ελλάδα δεν συμπεριλαμβάνεται). Ωστόσο, η λήξης αλλάζει πάρα πολύ μεταξύ των κρατών, αφού για παράδειγμα το AI αναφέρει ότι θα λήξει τον Ιούνιο στην Αυστραλία ή τον Οκτώβριο στην Ιταλία.

COVID 19

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τόσο το μοντέλο όσο και τα δεδομένα δεν μπορούν να συλλάβουν με ακρίβεια την πολυπλοκότητα και τη δυναμική φύση της νόσου. Ωστόσο, εξακολουθούν να πιστεύουν ότι οι μπορούν να υποστηρίξουν τον προληπτικό προγραμματισμό για το πότε μπορεί να λήξει το lockdown.

Η ιστορία δείχνει ότι η των πανδημιών δεν είναι εντελώς τυχαία. Ακολουθούν ένα κύκλο ζωής που ξεκινά με το ξέσπασμα της νόσου, επιταχύνεται μέχρι το αποκορύφωμα των λοιμώξεων και στη συνέχεια επιβραδύνεται μέχρι να εξαφανιστεί. Όλα αυτά τα στάδια επηρεάζονται από τις κυβερνητικές πολιτικές και τις μεμονωμένες ενέργειες κάθε χώρας.

Αυτό έπεισε την ομάδα SUTD ότι η επιστήμη των δεδομένων θα μπορούσε να προβλέψει τον κύκλο ζωής του κοροναϊού. Αλλά πρώτα, χρειάστηκε να συλλέξουν πάρα πολλά δεδομένα.

Οι πληροφορίες αυτές βρέθηκαν σε ένα dataset για τον COVID 19 που συγκεντρώθηκε από το Our World in Data, ένας ερευνητικός οργανισμός που διερευνά τα μεγαλύτερα προβλήματα του κόσμου.

Το σύνολο δεδομένων αποτελείται από επιβεβαιωμένες περιπτώσεις και θανάτους που συλλέγονται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, καθώς και στατιστικά στοιχεία εξετάσεων που δημοσιεύονται σε επίσημες εκθέσεις.

Στη συνέχεια, η ομάδα τροφοδότησε με αυτά τα δεδομένα το μαθηματικό τους μοντέλο για να μπορέσουν να προβλέψουν πόσα άτομα θα μολυνθούν στο μέλλον. Οι αριθμοί εμφανίζονται σε γραφήματα ράβδων που τελικά σχηματίζουν μια καμπύλη καμπάνας, η οποία δείχνει την έναρξη, την επιτάχυνση, το σημείο καμπής και την εκτιμώμενη ημερομηνία λήξης της πανδημίας.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι οι προβλέψεις τους πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή. Η υπερβολική αισιοδοξία θα μπορούσε να χαλαρώσει πρόωρα την ατομική πειθαρχία και τους κυβερνητικούς περιορισμούς, επεκτείνοντας την πανδημία.

Προειδοποιούν ότι η ακρίβεια του μοντέλου τους εξαρτάται από την ποιότητα των δεδομένων, η οποία είναι συχνά αναξιόπιστη και αναφέρεται διαφορετικά σε όλο τον κόσμο.

Επίσης, το μοντέλο δεν μπορεί να προβλέψει τα αποτελέσματα των πολιτικών αποφάσεων. Για παράδειγμα, η κίνηση της Σιγκαπούρης να επεκτείνει το κλείδωμα θα μπορούσε να κάμψει την καμπύλη νωρίτερα από το προβλεπόμενο, ενώ η πρόωρη χαλάρωση της κοινωνικής αποστασιοποίησης στις ΗΠΑ θα μπορούσε να καθυστερήσει το τέλος της πανδημίας.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















giorgos

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).