Δημιουργία bootable USB από .iso με terminal


Η δημιουργία bootable USB από ISO σε συστήματα Linux, μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο ειδικά σε νέους χρήστες της πλατφόρμας. Αν και υπάρχουν εφαρμογές με γραφικό περιβάλλον (που προτιμούν αυτοί που έχουν συνηθίσει σε περιβάλλοντα Windows) υπάρχουν ορισμένες εικόνες που θα σας παρουσιάσουν προβλήματα.usb drive

Για παράδειγμα η εφαρμογή Start Up Disk Creator του Ubuntu, αν και σας δίνει την δυνατότητα δημιουργίας bootable USB από .iso, δεν δέχεται ISO αρχεία άλλων διανομών εκτός από Ubuntu. Επόμενο παράδειγμα, το openSUSE. H προσπάθεια δημιουργίας bootable USB από .iso με την χρήση της εφαρμογής Disks του Ubuntu μάλλον θα σας απογοητεύσει. Με την εφαρμογή Unetbootin αν και οι πιθανότητες επιτυχίας είναι περισσότερες (όσον αφορά το openSUSE αλλά και άλλα λειτουργικά) υπάρχουν φορές που δεν θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες σας.

Για τους παραπάνω λόγους θα δείξουμε πως μπορείτε να δημιουργήσετε ένα bootable USB από .iso χρησιμοποιώντας το terminal του λειτουργικού σας συστήματος,

Θα χρειαστείτε την εικόνα .iso, το terminal ένα USB και μερικές εντολές.

Κατεβάστε το λειτουργικό σύστημα που σας ενδιαφέρει (όχι δεν χρειάζεται να κατεβάσετε ότι βρείτε μπροστά σας):

os

Τοποθετήστε το USB στη θύρα και πάμε να το βρούμε στο terminal:

Ανοίξτε ένα terminal και πληκτρολογήστε

sudo fdisk -l

Η εντολή θα κάνει listing στους δίσκους σας. Την εντολή την τρέχουμε για να μην κάνουμε format σε λάθος δίσκο και τρέχουμε γενικότερα…disks bootable USB

O δίσκος (USB) που ψάχνουμε είναι ο sdb όπως βλέπετε και από το μέγεθος (14,4 GB).

Με την παρακάτω εντολή θα τον φορμάρουμε σε FAT32

sudo mkfs.vfat -I /dev/sdb

format

Όταν διαγραφούν τα δεδομένα από το USB, μπορούμε να προχωρήσουμε με την εγγραφή του iso για την δημιουργία ενός bootable USB που λειτουργεί.

Ανοίξτε το φάκελο που περιέχει το iso που σας ενδιαφέρει. Κάντε δεξί κλικ και επιλέξτε “Open in Terminal” ή Ανοίξτε στο Terminal.

Όταν ανοίξει το τερματικό σας πληκτρολογήστε την παρακάτω εντολή:

sudo dd if=elementaryos-0.3.2-stable-amd64.20151209.iso of=/dev/sdb

Στην περίπτωσή μας επιλέξαμε τη δημιουργία ενός bootable USB με το .iso αρχείο του elementaryos. Εσείς μπορείτε να αλλάξετε το όνομα του αρχείου με το iSO που επιθυμείτε. Θα πρέπει να αλλάξετε επίσης και τα γράμματα ή το γράμμα του sdb ανάλογα με το σημείο που βρίσκεται ο δίσκος σας, δηλαδή το USB σας.

Μια σημαντική λεπτομέρεια που πρέπει να προσέξετε είναι το σημείο εγγραφής του iSO. Από την αρχή αν και στο τέλος της δεύτερης εικόνας διακρίνεται ότι ο  sdb με ότι περιέχει είναι mount στο sdb1 εμείς διαγράψαμε όλα τα partitions και δώσαμε εντολή να περαστεί στο iSO στο sdb χωρίς το 1.

Εγγραφή στο iGuRu.gr μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Μετά την εντολή καθίστε αναπαυτικά και περιμένετε. Θα χρειαστεί αρκετή ώρα, ανάλογα με το μέγεθος του iSO. Όταν τελειώσει η εγγραφή το terminal θα σας δώσει τις απαραίτητες πληροφορίες:

usb done


Διαβάστε τις Τεχνολογικές Ειδήσεις από όλο τον κόσμο, με την εγκυρότητα του iGuRu.gr

Ακολουθήσετε μας στο Google News iGuRu.gr at Google news