Επιθέσεις DDoS στο τέταρτο τρίμηνο του 2016

Τους τρεις τελευταίους μήνες του 2016 σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στις επιθέσεις DDoS. Οι μέθοδοι γίνονται όλο και πιο πολύπλοκες, η συστοιχία των συσκευών που αξιοποιούνται από botnets γίνεται όλο και πιο ποικιλόμορφη, ενώ οι επιτιθέμενοι αναδεικνύουν τις ικανότητές τους, επιλέγοντας μεγαλύτερους και πιο εμφανείς στόχους. Όλα αυτά, και πολλά άλλα, αναλύονται από τους ειδικούς της Kaspersky Lab στην έκθεση τους για τις επιθέσεις DDoS για το τέταρτο τρίμηνο του 2016. DDoS

Το συγκεκριμένο διάστημα, το DDoS της Kaspersky Lab ανέφερε επιθέσεις DDoS υποβοηθούμενες από σε 80 χώρες, σε σύγκριση με 67 χώρες το προηγούμενο τρίμηνο. Αλλαγή επίσης παρουσιάστηκε και στις 10 κορυφαίες χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων τέτοιου είδους επιθέσεων, με τη Γερμανία και τον Καναδά να αντικαθιστούν την Ιταλία και την Ολλανδία. Τρεις χώρες της Δυτικής Ευρώπης (Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία) παρέμειναν μεταξύ των κορυφαίων δέκα χωρών με τον μεγαλύτερο αριθμό φιλοξενούμενων C&C servers για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, και ακολουθούνταν από τη Βουλγαρία και την Ιαπωνία το τέταρτο τρίμηνο.

Η μεγαλύτερη σε διάρκεια DDoS το τέταρτο τρίμηνο κράτησε για 292 ώρες (ή 12,2 ημέρες), μέγεθος ρεκόρ για το 2016. Το τελευταίο τρίμηνο σημειώθηκε επίσης ρεκόρ στον αριθμό των επιθέσεων DDoS που πραγματοποιήθηκαν σε μια μέρα –  συγκεκριμένα 1.915 επιθέσεις στις 5 Νοεμβρίου.

Συνολικά, το τέταρτο τρίμηνο του 2016 ήταν πλούσιο σε αξιοσημείωτες επιθέσεις DDoS έναντι σε ένα ευρύ φάσμα στόχων, συμπεριλαμβανομένων των Dyn’s Domain Name System, Deutsche Telekom και μερικών από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ρωσίας. Οι εταιρείες ήταν από τα πρώτα θύματα μιας νέας τάσης, δηλαδή επιθέσεων DDoS που ξεκίνησαν μέσω τεράστιων botnets που απαρτίζονται από ευπαθείς συσκευές IoT, εκ των οποίων το Mirai είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Η προσέγγιση που χρησιμοποιείται από τους δημιουργούς του Mirai έχει υπάρξει η βάση για πολλά άλλα botnets που έχουν δημιουργηθεί από «μολυσμένες» IoT συσκευές.

  Τα δεδομένα της WhatsApp κυκλοφορούν στο Dark Web

Ο αυξανόμενος αριθμός των επιθέσεων που χρησιμοποιούσαν συσκευές IoT ήταν μόνο μία από τις κύριες τάσεις που εμφανίστηκαν το τέταρτο τρίμηνο. Καθ ‘όλη τη διάρκεια του τριμήνου, υπήρξε μια σημαντική μείωση του αριθμού των ενισχυμένων επιθέσεων DDοS, οι οποίες ήταν δημοφιλείς στο πρώτο εξάμηνο του 2016. Το μέγεθος αυτό μειώθηκε χάρη στην καλύτερη προστασία έναντι τέτοιων επιθέσεων αλλά και χάρη στον μειωμένο αριθμό ευάλωτων servers στη διάθεσή των ψηφιακών εγκληματιών.

Η θέση που απελευθερώθηκε από τις ενισχυμένες επιθέσεις καλύπτεται από επιθέσεις σε επίπεδο εφαρμογής, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων Pingback. Η ανίχνευση επιθέσεων σε επίπεδο εφαρμογών δημιουργεί μια πολύ μεγαλύτερη πρόκληση, επειδή μιμούνται τις δραστηριότητες των πραγματικών χρηστών. Το γεγονός ότι οι επιθέσεις αυτές πραγματοποιούν συχνότερη χρήση κρυπτογράφησης χρησιμεύει μόνο για να αυξήσει το επίπεδο του κινδύνου. Η αυξάνει δραματικά την αποτελεσματικότητα των επιθέσεων DDοS, περιπλέκει τη διαδικασία του φιλτραρίσματος από τα «ανεπιθύμητα» μεταξύ των πολλών νόμιμων αιτημάτων λόγω της αποκρυπτογραφήσης τους.

Οι ειδικοί της Kaspersky Lab προβλέπουν ότι η τάση προς όλο και πιο περίπλοκες επιθέσεις DDοS και μεγαλύτερο αριθμό IoT botnets θα συνεχιστεί το 2017.

«Οι συσκευές IoT έχουν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν επιθέσεις DDoS οποιασδήποτε πολυπλοκότητας, συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων σε επίπεδο εφαρμογής και κρυπτογραφημένων επιθέσεων. Με δεδομένη την αποτελεσματικότητα των IoT botnets, καθώς και τον αυξανόμενο αριθμό των ανεπαρκώς προστατευόμενων συσκευών IoT, μπορούμε εύλογα να προβλέψουμε την αύξηση του αριθμού των επιθέσεων αυτών, καθώς και τη δύναμη και την πολυπλοκότητά τους. Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες πρέπει να αναλάβουν τη φροντίδα της προστασίας τους εκ των προτέρων, και να επιλέξουν σχολαστικά τη λύση προστασίας για το φιλτράρισμα επιθέσεων DDoS», σχολιάζει ο Kirill Ilganaev, επικεφαλής του τμήματος Kaspersky DDοS Protection της Kaspersky Lab.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).