ΗΠΑ και ΕΕ κοινό όραμα για το μέλλον του Διαδικτύου

Στις 27 Απριλίου, υπογράφηκε η Διακήρυξη για το Μέλλον του Διαδικτύου, ένα μάλλον υπερβολικά φιλόδοξο όνομα για ένα έγγραφο 3 σελίδων. Μεταξύ των υπογραφόντων είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και 32 άλλες χώρες εκτός ΕΕ, όπως η Μεγάλη Βρετανία και η Ιαπωνία.

declaration

Το έγγραφο αντιπροσωπεύει τη δέσμευση όλων των μερών να εργαστούν για ένα κοινό όραμα για το Δια σαν “ένα ενιαίο διασυνδεδεμένο σύστημα επικοινωνιών για όλη την ανθρωπότητα”, το οποίο θα προάγει τη “συνδεσιμότητα, τη δημοκρατία, την ειρήνη, το κράτος δικαίου… τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες”.

Ο πρώτος στόχος βέβαια έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτό που έχει γίνει το Διαδίκτυο σε πολλές αυταρχικές χώρες, οι οποίες φλερτάρουν συστηματικά με την απόλυτη λογοκρισία. Η Κίνα έχει καταξιωθεί μέσω μιας εκτενούς λογοκρισίας του Διαδικτύου μέσω του Μεγάλου Τείχους προστασίας της (Great Firewall).

Η Ρωσία, με παρόμοιο τρόπο, έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια χειραγώγησης του Διαδικτύου, ειδικά μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Η αναστολή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των διαδικτυακών ειδήσεων είναι πλέον συνηθισμένα περιστατικά υπό την κυβέρνηση Putin (και όχι μόνο).

  Chrome Early Stable για σταθερότερο Chrome

Βέβαια είναι καθησυχαστικό να βλέπουμε στα “χαρτιά” τουλάχιστον ότι η Δύση αντιτίθεται σε αυτό το φαινόμενο. Ένα κατακερματισμένο Διαδίκτυο ή, όπως θέλουν να το αποκαλούν οι ειδικοί, το “splinternet” είναι κάτι πολύ επικίνδυνο υπό την έννοια του “διαίρει και βασίλευε”.

Έτσι, οι υπογράφοντες δεσμεύονται να “διατηρήσουν ένα Διαδίκτυο ανοιχτό, ελεύθερο, παγκόσμιο, διαλειτουργικό, αξιόπιστο και ασφαλές”. Το τελευταίο μέρος είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο, γιατί υπάρχει μια πολύ λεπτή γραμμή μεταξύ της ουδετερότητας του δικτύου και της διαιώνισης επικίνδυνων πρακτικών.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Διακήρυξη τονίζει την ανάγκη των κυβερνήσεων να προστατεύουν και να προωθούν ενεργά το απόρρητο και την ασφάλεια των χρηστών του Διαδικτύου.

Μην κάνετε λάθος – για την ΕΕ και τις ΗΠΑ, το Διαδίκτυο πρέπει να είναι , αλλά θα είναι ρυθμιζόμενο από τις εκάστοτε κυβερνήσεις.

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/IP_22_2695

μέλλον του Διαδικτύου,internet future,internet,iguru

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).