Ταπετσαρία τοίχου σαν ηχεία

Πως θα σας φαινόταν αν μπορούσατε να μετατρέψετε όλους τους τοίχους του σπιτιού σας σε ένα τεράστιο ηχείο;

Ερευνητές στο MIT κατασκεύασαν ένα νέο τύπο μεγαφώνου σε λεπτό χαρτί που είναι αρκετά ελαφρύ και ανθεκτικό ώστε να προσαρμόζεται σε κάθε είδους επιφάνειες.

acoustic surface

Ακούγεται καταπληκτικό αλλά θα πρέπει να αναφέρουμε, ότι όλες οι νέες τεχνολογίες δεν σημαίνουν και πολλά αν είναι πολύ περίπλοκες και δαπανηρές για εμπορευματοποίηση. Όμως το νέο ηχείο των ερευνητών του MIT υπόσχεται το αντίθετο: το ηχείο-χαρτί μπορεί να κατασκευαστεί με μια διαδικασία τριών βημάτων που είναι φαινομενικά απλούστερη σε σύγκριση με την κατασκευή των παραδοσιακών ηχείων.

Το υλικό που περιγράφεται στο έγγραφο του MIT δεν είναι πρωτόγνωρο: τα χρησιμοποιούν ένα φιλμ πολυβινυλιδενοφθοριδίου (PVDF), το οποίο έχει πιεζοηλεκτρικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται για ηχεία τουλάχιστον από τη δεκαετία του ’70.

Τα ηχεία από PVDF είχαν πολυάριθμες σχεδιαστικές προκλήσεις που εμπόδισαν την εμπορική βιωσιμότητά τους, όπως την προβληματική αντοχή τους και της περιορισμένη απόκριση της συχνότητας.

Η κύρια καινοτομία του MIT φαίνεται να είναι η ενίσχυση του υλικού με την αναμόρφωσή του. Ένα διάτρητο στρώμα πλαστικού PET εφαρμόζεται στο φύλλο PVDF, το οποίο όταν υποβάλλεται σε επεξεργασία με θερμότητα σε κενό αναγκάζει το PVDF να συμπιεστεί και να περάσει μέσα από τις διατρήσεις, δημιουργώντας μυριάδες μικροσκοπικούς θόλους.

  Το σκάνδαλο με τα spyware στην Ελλάδα δείχνει νέα NSO groups

Έτσι αντί να δονείται ολόκληρο το φύλλο του PVDF, χρησιμοποιούνται οι θόλοι για τις δονήσεις. Εν τω μεταξύ, τα στρώματα PET που περιβάλλουν τους θόλους προσθέτουν την απαραίτητη δομική ακεραιότητα ώστε το υλικό να μπορεί να κάμπτεται και να προσκολλάται σε επιφάνειες χωρίς να παρεμποδίζει την αναπαραγωγή του ήχου.

Οι κατασκευαστές μπορούν να τροποποιήσουν τις ακουστικές ιδιότητες του υλικού αλλάζοντας το μέγεθος και την αναδιάταξη των θόλων. Οι θόλοι θα μπορούσαν να διευθετηθούν ώστε να εστιάζουν τον ήχο σε συγκεκριμένες τοποθεσίες ενός δωματίου, να χρησιμοποιούνται στην απεικόνιση υπερήχων ή ακόμα και να “παρέχουν μια νέα μέθοδο ανάδευσης χημικών ουσιών”.

Το βάρος και η ευελιξία του νέου υλικού σημαίνει επίσης ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σαν ταπετσαρία. Η ικανότητα κάλυψης μεγάλων περιοχών και ρύθμισης του ήχου σημαίνει ότι θα μπορούσατε θεωρητικά να μετατρέψετε τους τοίχους σας σε επιφάνειες ακύρωσης θορύβου που αποτρέπουν εξωτερικούς θορύβους.

mit,ταπετσαρία τοίχου,iguru

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).