Συσκευή σε μέγεθος ενός usb ανιχνεύει τον ιό HIV μέσα σε 30 λεπτά


Επιστήμονες από το Imperial College London και το DNA Electronics με έδρα το Λονδίνο δημιούργησαν μια συσκευή σε μέγεθός ενός usb που μπορεί να ανιχνεύσει το ιό HIV σε λιγότερο από 30 λεπτά.

hiv-stick

Πρόκειται, για την μέχρι στιγμής, ταχύτερη, μικρότερη και ευκολότερη μέθοδος ανίχνευσης του HIV και μάλιστα με αποτελέσματα υψηλής ακρίβειας. Στις πρόσφατες έρευνες δοκιμάστηκαν 991 δείγματα αίματος με 95 τοις εκατό ακρίβεια, κάνοντας περίπου 21 λεπτά για να παράγουν ένα αποτέλεσμα.

Οι ασθενείς θα μπορούν να τοποθετήσουν μια σταγόνα αίματος σε ένα σημείο πάνω στο USB stick, παρόμοια με τον τρόπο που χρησιμοποιείται στους διαβητικούς για να διαβάσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους. Αν ανιχνευτεί ο ιός HIV στην ευαίσθητη πλάκα της συσκευής τότε διεγείρεται μία αλλαγή στην οξύτητα η οποία μεταφράζεται σε ένα ηλεκτρικό σήμα στο chip που με την σειρά του μεταδίδεται από την μονάδα δίσκου USB στον υπολογιστή.

Η μέχρι τώρα ανίχνευση του ιού απαιτεί δαπανηρό και περίπλοκο εργαστηριακό εξοπλισμό και απαιτούνται μια-δυο μέρες για να πάρουμε το αποτέλεσμα. Οι επιστήμονες κατάφεραν και συρρίκνωσαν αυτό τον εξοπλισμό που έχει το μέγεθος ενός μεγάλου φωτοτυπικού μηχανήματος, σε μόλις λίγα εκατοστά, όσο δηλαδή ένα usb stick.

Αν και η τελική τιμή του διαμορφωθεί σε χαμηλά επίπεδα τότε θα βοηθήσει πραγματικά τους κατοίκους των υποανάπτυκτων χωρών που κυριολεκτικά μαστίζονται από την ασθένεια.

Εγγραφή στο iGuRu.gr μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.


Διαβάστε τις Τεχνολογικές Ειδήσεις από όλο τον κόσμο, με την εγκυρότητα του iGuRu.gr

Ακολουθήσετε μας στο Google News iGuRu.gr at Google news