Ποιες είναι οι διαφορετικές εκδόσεις του Firefox και ποια ταιριάζει σε εσάς

Πιστεύετε ότι υπάρχει μόνο μία έκδοση του Firefox; Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές εκδοχές του προγράμματος περιήγησης, παρέχοντας πειραματικά χαρακτηριστικά ή εργαλεία ανάπτυξης. Και είναι όλες διαθέσιμες για να τις χρησιμοποιήσετε και να πειραματιστείτε.

Σε αυτό το άρθρο θα δείτε τι προσφέρουν όλες αυτές οι εκδόσεις, σε τι διαφέρουν μεταξύ τους και πώς συνδέονται. Θα μάθετε επίσης πώς να κάνετε downgrade από μία έκδοση σε κατώτερη, εάν το θεωρείτε απαραίτητο.

Οι πέντε διαφορετικές εκδόσεις του Firefox

1. Firefox


Αυτή είναι η βασική έκδοση του Firefox που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι χρήστες. Μπορεί να το δείτε ως Firefox Quantum. Είναι το όνομα που η Mozilla έδωσε στο πρόγραμμα περιήγησης μετά από μια μεγάλη ενημέρωση που έκανε, στα τέλη του , προσφέροντας βελτιωμένες ταχύτητες και λιγότερη χρήση μνήμης.

Το Mozilla Firefox (αρχικά αποκαλούμενο Phoenix) βρίσκεται στα χέρια των χρηστών από το 2002. Το όνομα του πήρε το μυθικό πουλί, το Φοίνικα, που όταν πεθαίνει καίγεται και μετά αναγεννάται από τις στάχτες του. Σε αυτή την ιστορία, αυτές οι στάχτες ήταν το πρόγραμμα περιήγησης Netscape Navigator.

Ο Firefox είναι ένας δωρεάν browser, ανοιχτού κώδικα. Η χρήση έφτασε στο αποκορύφωμά της το , αλλά μειώθηκε όταν το μπήκε στη σκηνή. Ωστόσο, είναι ακόμα το δεύτερο πιο δημοφιλές πρόγραμμα περιήγησης ιστού για επιφάνειες εργασίας.

2. Firefox Nightly


Το Firefox Nightly είναι για ενεργούς χρήστες που εθελοντικά δοκιμάζουν και αναφέρουν σφάλματα. Είναι η έκδοση που πρέπει να χρησιμοποιήσετε εάν θέλετε να έχετε πρόσβαση σε όλες τις προηγμένες λειτουργίες ανάπτυξης, πολύ πριν φτάσουν στο mainstream browser.

Κάθε μέρα, οι προγραμματιστές της Mozilla γράφουν κώδικα που συγχωνεύεται σε ένα αποθετήριο κώδικα. Ο κώδικας αυτός καταρτίζεται στη συνέχεια για έλεγχο και αυτό είναι το Nightly build που χρησιμοποιείτε. Λαμβάνει ενημερώσεις δύο φορές την ημέρα.

Ως εκ τούτου, αυτή είναι η πιο ασταθής έκδοση του Firefox. Είναι πιο πιθανό να σας κάνει συντριβές και να έχει σφάλματα. Το Mozilla συλλέγει ανώνυμα στατιστικά στοιχεία χρήσης για τη βελτίωση του προγράμματος περιήγησης.

Καθώς το Firefox Nightly (νυχτερινό Firefox) ωριμάζει, μετακινείται στην έκδοση Beta του προγράμματος περιήγησης, πριν τελικά διατεθεί για όλους.

3. Firefox Beta


Το Firefox Beta σας επιτρέπει να δοκιμάσετε τις λειτουργίες που θα κυκλοφορήσουν. Είναι η έκδοση που θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε εάν θέλετε να δείτε και να εργαστείτε με λειτουργίες που δεν είναι διαθέσιμες στις μάζες, αλλά με την βεβαιότητα ότι έχουν δοκιμαστεί εκ των προτέρων.

Ενώ η Beta εξακολουθεί να προορίζεται κυρίως για δοκιμές, είναι προσανατολισμένη περισσότερο προς το ευρύ κοινό, σε σχέση με το Nightly.

Είναι η πιο σταθερή έκδοση πριν από την κύρια και τελική έκδοση, αλλά εξακολουθεί να είναι επιρρεπής σε συντριβές και έχει σφάλματα. Όπως και το Nightly, συλλέγει επίσης ανώνυμες πληροφορίες σχετικά με εσάς για να βοηθήσετε την Mozilla να διορθώσει τυχόν προβλήματα.

  HackBGRT : Αλλάξτε το λογότυπο εκκίνησης των Windows

Μόλις ο κώδικας Beta έχει ωριμάσει, τότε μετακινείται στη κανονική έκδοση για να το χρησιμοποιήσουν όλοι.

4. Firefox Developer Edition


Το όνομά του υποδεικνύει τι ακριβώς είναι. Το Firefox Developer Edition απευθύνεται σε προγραμματιστές. Πιο συγκεκριμένα, σε εκείνους τους
ανθρώπους που σχεδιάζουν, κατασκευάζουν και δοκιμάζουν τις δημιουργίες τους στο διαδίκτυο.

Αυτή η έκδοση του προγράμματος περιήγησης έχει πολλά χαρακτηριστικά και εργαλεία για να διευκολύνει την ανάπτυξη ιστού. Υπάρχουν εργαλεία όπως ένα πρόγραμμα εντοπισμού σφαλμάτων JavaScript, μία απεικόνιση του CSS Grid, ένας σχηματικός επεξεργαστής διαδρομής, πληροφορίες γραμματοσειράς και στοιχείων καθώς και πολλά άλλα.

Αυτή η έκδοση επιτρέπει στους προγραμματιστές να λαμβάνουν αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και εργαλεία, νωρίτερα απ ότι θα είχαν σε μια κανονική έκδοση. Ωστόσο, σε αντίθεση με το Nightly και το Beta, η έκδοση για προγραμματιστές είναι σταθερή και δεν έχει σχεδιαστεί ως δοκιμαστικό περιβάλλον.

Χρησιμοποιεί επίσης ένα σκοτεινό θέμα από προ. Επειδή οι προγραμματιστές δουλεύουν μόνο νύκτα ή μόνο στο σκοτάδι, ή κάτι τέτοιο…..;

5. Firefox Extended Support Release (Έκδοση εκτεταμένης υποστήριξης του Firefox)


Το Firefox ESR απευθύνεται σε οργανισμούς που θέλουν να ελέγχουν τις επιφάνειες εργασίας των πελατών τους, όπως επιχειρήσεις, σχολεία, κυβερνήσεις κ.ο.κ., και πρέπει να έχουν τον Firefox σε πολλούς υπολογιστές. Δεν έχει τα πιο πρόσφατα χαρακτηριστικά, αλλά εξακολουθεί να λαμβάνει σημαντικές ενημερώσεις ασφαλείας.

Σε αντίθεση με την κανονική έκδοση του προγράμματος περιήγησης, η οποία ενημερώνεται τακτικά, οι εκδόσεις του Firefox ESR υποστηρίζονται για περίπου ένα χρόνο. Στο τέλος της περιόδου, δεν δίνονται περαιτέρω ενημερώσεις για αυτή την έκδοση και προσφέρεται μια ενημέρωση για την επόμενη έκδοση.

Περιστασιακά, οι κανονικοί χρήστες ενδέχεται να θέλουν να χρησιμοποιούν το ESR. Για παράδειγμα, οι χρήστες των κλήθηκαν να το πράξουν όταν η έκδοση vanilla του Firefox σταμάτησε να υποστηρίζει το λειτουργικό σύστημα.

Πώς να κάνετε downgrade σε μια χαμηλότερη έκδοση του Firefox

Το Firefox Nightly και το Developer Edition θα εγκατασταθούν ως ξεχωριστά προγράμματα. Μπορείτε να τα απεγκαταστήσετε μέσω του πλήκτρου Win + I και μετά μέσα από τις εφαρμογές. Το Beta και το ESR θα αντικαταστήσουν την τυπική έκδοση του Firefox. Εάν θέλετε να επαναφέρετε κάποιο από τα δύο, απλά εγκαταστήστε από πάνω του ξανά το κανονικό Firefox.

Γενικότερα, μην χρησιμοποιείτε τίποτε άλλο από την τελευταία έκδοση του Firefox, καθώς οι παλιές εκδόσεις είναι ευάλωτες σε απειλές. Εξετάστε το ενδεχόμενο χρήσης του Firefox Extended Support Release εάν θέλετε να κάνετε υποβάθμιση. Αν δηλαδή δεν θέλετε τις πιο πρόσφατες λειτουργίες, αλλά θέλετε να παραμείνετε προστατευμένοι.

  Το WSL είναι διαθέσιμο στο Microsoft Store

Αν επιμένετε να κάνετε downgrade στην κύρια έκδοση τότε επισκεφτείτε τον κατάλογο εκδόσεων του Firefox. Κάντε κλικ στην έκδοση προγράμματος περιήγησης που θέλετε, στη συνέχεια το λειτουργικό σας σύστημα. Για παράδειγμα, win32 για 32-bit Windows και win64 για Windows .

Στη συνέχεια, κάντε κλικ στην έκδοση γλώσσας που θέλετε. Για παράδειγμα, αν μιλάτε την αγγλική γλώσσα και προτιμάτε τα Βρετανικά επιλέξτε en-GB και αν προτιμάτε τα αμερικάνικα επιλέξτε το en-US. Για τα Ελληνικά επιλέξτε το el.

Τέλος, κάντε κλικ στον σύνδεσμο “exe” για να κατεβάσετε το πρόγραμμα εγκατάστασης. Ανοίξτε το και ακολουθήστε τον οδηγό. Η επιλεγμένη έκδοση του Firefox θα εγκατασταθεί.

Σημειώστε ότι ο Firefox θα ενημερωθεί αυτόματα. Για να το αποφύγετε, κάντε κλικ στο κουμπί μενού > Επιλογές και στη συνέχεια, μεταβείτε στην ενότητα “Ενημερώσεις του Firefox”. Τσεκάρετε την επιλογή “Έλεγχος για ενημερώσεις, αλλά με δυνατότητα επιλογής για εγκατάσταση”. Τα βήματα που απαιτούνται για αυτήν την εργασία ενδέχεται να διαφέρουν σε ορισμένες παλαιότερες εκδόσεις.

Βελτιώστε τη λειτουργικότητα του Firefox

Ποιος ήξερε ότι υπήρχαν τόσες διαφορετικές εκδόσεις του Firefox; Ελπίζουμε να καταλάβατε τι κάνουν όλες αυτές οι εκδόσεις και ποια είναι η καλύτερη για εσάς.

To Firefox έχει πιστούς και φανατικούς φίλους, ιδιαίτερα όσους είναι πολλά χρόνια στο διαδίκτυο, αφού ήταν ο πρώτος που μπορούσε να δεχθεί πρόσθετα και να τον προσαρμόσει ο χρήστης του όπως εκείνος ήθελε. Η λίστα των προσθέτων του Firefox είναι τεράστια, αφού υπάρχει και αναπτύσσεται από το 2002. Ακόμα και σαν αντίδραση προς το “μονοπώλιο” του Chrome, οι φίλοι του αρνούνται να τον εγκαταλείψουν. Και καλά κάνουν.

Ο Chrome υποστηριζόμενος από την Google δεν αφήνει κάποιες ιστοσελίδες να δουλέψουν σε κανένα άλλο browser εκτός από το δικό του. Παράδειγμα η ιστοσελίδα του Google Earth. Δοκιμάστε να δείτε την Γη μέσω του Firefox.

Έχοντας λοιπόν λύσει τα παλιά του προβλήματα με την υπερβολική χρήση μνήμης και τις συντριβές σε παλιά μηχανήματα με χαμηλή μνήμη, και λόγω του ότι είναι πλήρως ανοικτού κώδικα, αξίζει κάποιος να επιμείνει στην λογική χρήσης προγραμμάτων που δεν παρακολουθούν τις κινήσεις μας.

Από εκεί και πέρα, μπορείτε να επισκευτείτε την σελίδα των προσθέτων του Firefox, όπου μπορείτε να βρείτε πρόσθετα, επεκτάσεις, θέματα και λεξικά. Αν και η Mozilla έχει ένα μηχανισμό ελέγχου όλων αυτών των επιπρόσθετων λειτουργιών, αρκετά συχνά περνάνε μέσα από την πλατφόρμα της κακόβουλα λογισμικά. Αν κατεβάσετε κάτι για να το προσθέσετε στο browser σας, πριν το κάνετε φροντίστε αυτό να έχει πολλά downloads και διαβάστε τα σχόλια των υπόλοιπων χρηστών.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).


8  +  2  =