Distrowatch είναι αντικειμενικό το hit ranking;

Ασχολούμαι πολύ με το Linux, και έτσι επισκέπτομαι συχνά τη σελίδα Distrowatch. Η σελίδα είναι ένας διαδικτυακός κατάλογος διανομών Linux. Μπορείτε να αναζητήσετε την διανομή που σας ενδιαφέρει και να ανακαλύψετε αν ικανοποιεί τις ανάγκες σας. Η ιστοσελίδα ενημερώνεται καθημερινά με νέες εκδόσεις διανομών αλλά και εφαρμογών open source

To Hit Ranking τώρα που χρησιμοποιεί το Distrowatch είναι μια μέθοδος αξιολόγησης του ενδιαφέροντος για τις διανομές που φιλοξενούνται στην ιστοσελίδα. Ουσιαστικά η υπηρεσία μετράει τα clicks που δέχεται η κάθε διανομή, αναδεικνύοντας αυτές που ενδιαφέρουν τους περισσότερους χρήστες.

Αυτό το χαρακτηριστικό της σελίδας, έχει γίνει κατά καιρούς το μήλο τις έριδος μεταξύ μεγάλων διανομών που διεκδικούν τις πρώτες θέσεις, καθώς δεν είναι παρά ένας μετρητής clicks της σελίδας της κάθε διανομής. Η σελίδα εμφανίζει δεδομένα ανά έτος, μήνα, 30 μέρες, βδομάδα κ.λπ.

Αν και υπάρχουν πολλοί που θεωρούν το DistroWatch σαν μια μη αντικειμενική πηγή για την δημοτικότητα των Linux projects, αυτό που δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς είναι η παλαιότητα και η πληρότητα του site. Η σελίδα απευθύνεται εδώ και χρόνια στους φίλους του Linux, διαθέτει σχεδόν κάθε διανομή που έχει κυκλοφορήσει και προσθέτει μετά από των προγραμματιστών κάθε νέα διανομή που κυκλοφορεί.

Αυτό σημαίνει ότι τα clicks στην πλειοψηφία τους προέρχονται από geeks του Linux. Είναι όμως τα ranks αντιπροσωπευτικά;

Ας μιλήσουμε για τη νέα διανομή .

Πρόκειται για μια νέα διανομή βασισμένη στο Arch Linux, που γεννήθηκε μετά το τέλος της διανομής Antergos.

Το ιστορικό της διανομής αναφέρει:

Όταν η δημοφιλής διανομή Antergos (2012-2019) σταμάτησε να αναπτύσσεται το Μάιο του 2019, άφησε πίσω του μια χρήσιμη και εξαιρετικά φιλική κοινότητα. Μέσα στην κοινότητα προτάθηκε η ιδέα να διατηρηθεί ζωντανή η κοινότητα με το πνεύμα του Antergos, δηλαδή ένα εγκαταστάτης του Arch εύκολος στη χρήση και μια φιλική και χρήσιμη κοινότητα. Την ιδέα υποστήριξαν πολλοί φίλοι, και έτσι μέσα σε μια εβδομάδα δημιουργήθηκε μια μικρή ομάδα. Μέχρι το τέλος Μαΐου, παρουσιάστηκε στην κοινότητα ένα συνοπτικό σχέδιο.

Η EndeavourOS τέθηκε σε λειτουργία στις 15 Ιουλίου του 2019.

 Distrowatch

Η παραπάνω εικόνα δείχνει μια δημοσίευση στο forum της διανομής. Όπως μπορείτε να δείτε ένας από τους προγραμματιστές της διανομής αναφέρει:

“Παρακαλώ ψηφίστε το που περιμένει για αξιολόγηση στο Distrowatch”

Ας μιλήσουμε για το hit ranking:

Το παραπάνω παράδειγμα έρχεται από μια μικρή κοινότητα Linux, που η διανομή δεν έχει προστεθεί ακόμα στις λίστες του Distrowatch. Μικρή κοινότητα σημαίνει λίγα μέλη, λίγοι ψήφοι. Τι μπορεί να συμβεί με τις μεγαλύτερες κοινότητες; Δεν ανέφερα ποτέ το Hit Ranking σαν μια αξιόπιστη μέθοδο αξιολόγησης της κάθε διανομής, αφού είναι περισσότερο ένας “μετρητής” επισκεψιμότητας σε μια σελίδα που ασχολείται μόνο με το Linux. Είναι όμως αξιόπιστες οι μετρήσεις;

Μάλλον όχι.

Εναλλακτική;

Αν προσπαθήσετε να βρείτε άλλα αποτελέσματα ranking, μια καλή πηγή είναι το Alexa. Μπορείτε απλά να αναζητήσετε το της διανομής που σας ενδιαφέρει και θα βρείτε ένα πιο αξιόπιστο ranking.

Για παράδειγμα https://www.alexa.com/siteinfo/debian.org

_______________________

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.082 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).