DNS Cache τι πρέπει να γνωρίζω και τι μπορώ να κάνω

DNS Cache: Είναι γνωστό ότι το Διαδίκτυο (Internet) διαθέτει πολλά μυστικά. Διαθέτει πάρα πολλές λειτουργίες που δεν είναι εμφανείς στον μέσο χρήστη. Η πρόσβαση σε μια ιστοσελίδα ας πούμε μπορεί να φαίνεται απλή, αλλά είναι μια πολύπλοκη διαδικασία πολλών βημάτων. Αυτή η διαδικασία έχει βελτιστοποιηθεί τόσο πολύ ώστε να χρειάζονται χιλιοστά δευτερολέπτου για να ολοκληρωθεί.

Όμως πίσω από την οθόνη του υπολογιστή σας, αλλά και σε άλλους υπολογιστές συμβαίνουν πάρα πολλά.Ένα από αυτά είναι και η προσωρινή μνήμη DNS ή DNS cache.DNS Cache

Το DNS είναι η υπηρεσία που συνδέει το name μιας σελίδας με τη διεύθυνση IP.

DNS Σκέτο

Κάθε σελίδα που βρίσκεται στον ιστό, δεν διαθέτει μόνο ένα εύκολο όνομα για την απομνημόνευσή του. Διαθέτει και μια διεύθυνση IP, που είναι πολύ πιο δύσκολο να την θυμάστε. Αυτή η διεύθυνση “δείχνει” την ταυτότητα του server που φιλοξενεί την σελίδα.

Εδώ λοιπόν έρχεται η υπηρεσία DNS. Λειτουργεί στο παρασκήνιο και συνδέει μια διεύθυνση IP με το όνομα της σελίδας που γράφουμε στο URL του περιηγητή μας για να συνδεθούμε μαζί της.

DNS Cache

Για να λειτουργήσει πολύ πιο γρήγορα η υπηρεσία DNS, δημιουργήθηκε και η προσωρινή μνήμη DNS ή DNS cache. Το όνομα δίνει μια ένδειξη για το τι κάνει, αλλά θα το δούμε καλύτερα.
Ουσιαστικά, η μνήμη cache DNS διατηρεί ένα ιστορικό των σελίδων που έχετε επισκεφτεί. Ξέρει ότι, για παράδειγμα, έχετε επισκεφθεί το iguru.gr και θυμάται σε ποια διεύθυνση IP αντιστοιχεί το συγκεκριμένο domain. Η προσωρινή μνήμη DNS βοηθά την υπηρεσία DNS να μην χρειάζεται να αναζητεί ξανά και ξανά τις διευθύνσεις των ιστοσελίδων που επισκέπτεστε συχνά.
Έτσι όταν πληκτρολογείτε μια διεύθυνση, πρώτα ελέγχει την προσωρινή μνήμη και αν είναι εκεί την σερβίρει χωρίς καθυστέρηση. Εάν η διεύθυνση δεν υπάρχει γιατί επισκέπτεστε μια σελίδα για πρώτη φορά, το αίτημα θα σταλεί στην υπηρεσία DNS για να επιλυθεί.

Η προσωρινή μνήμη DNS διατηρείται από το λειτουργικό σας σύστημα. Όμως και τα προγράμματα περιήγησης διαθέτουν DNS cache. Τα βοηθάει να γίνουν γρηγορότερα. Έτσι αν για παράδειγμα, χρησιμοποιείτε το Chrome και δείτε μια σελίδα, ο περιηγητής της Google θα ελέγξει πρώτα τη δική του προσωρινή μνήμη DNS.

Προβλήματα προσωρινής μνήμης DNS

Τα DNS cache, και ιδιαίτερα αυτά των προγραμμάτων περιήγησης, μπορεί να καταστραφούν. Αυτό μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή. Εάν η προσωρινή μνήμη δεν έχει ανανεωθεί για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να οδηγήσει σε ιστοσελίδες που δεν φορτώνουν.

Υπάρχει επίσης και το DNS poisoning. Προκαλείται από κακόβουλες ιστοσελίδες που εισάγουν νέα κακόβουλα αρχεία ή καταστρέφουν την προσωρινή μνήμη. Τι μπορεί να προκαλέσει αυτό;
Θέλετε να επισκεφτείτε το , αλλά δεν επισκέπτεστε το Facebook. Το DNS poisoning θα σας οδηγήσει σε μια σελίδα που μοιάζει με το Facebook, αλλά δεν είναι.

Έτσι παρακάτω θα δούμε τι μπορείτε να κάνετε όταν καταστραφεί το DNS cache στον υπολογιστή σας, ή στο πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιείτε.

Διαγραφή της προσωρινής μνήμης DNS

Chrome

Για να διαγράψετε την προσωρινή μνήμη DNS στον Chrome, πληκτρολογήστε το παρακάτω στη γραμμή διευθύνσεων και κάντε κλικ στο ‘Εκκαθάριση προσωρινής μνήμης'.

chrome://net-internals/#dns

Firefox

Ανοίξτε τον Firefox και πληκτρολογήστε about:config στη γραμμή διευθύνσεων. Αποδεχτείτε την προειδοποίηση στο πλαίσιο που θα εμφανιστεί για να προχωρήσετε στις ρυθμίσεις του Firefox. Αναζητήστε για το:

network.dnsCacheExpiration

και ορίστε την τιμή του στο μηδέν (0).

Windows

Για να διαγράψετε την προσωρινή μνήμη DNS των Windows, ανοίξτε ένα παράθυρο γραμμής εντολών με δικαιώματα διαχειριστή. Πληκτρολογήστε την παρακάτω εντολή και πατήστε Enter.

ipconfig /flushdns

macOS

Στο macOS, θα πρέπει να λάβετε υπόψη την έκδοση του macOS που τρέχει στον υπολογιστή σας:

macOS Yosemite και νεότερο

sudo killall -HUP mDNSResponder

macOS 10.10 – 10.10.3

sudo discoveryutil mdnsflushcache

Μετά το enter θα πρέπει να δώσετε τον κωδικό πρόσβασης του διαχειριστή.

iOS

Για να διαγράψετε την προσωρινή μνήμη DNS στο iPhone ή το iPad, ενεργοποιήστε το plane mode για 10-15 δευτερόλεπτα. Μπορείτε να το κάνετε από την εφαρμογή Ρυθμίσεις.

Εάν αυτό δεν επιλύσει τυχόν προβλήματα, απλά επανεκκινήστε τη συσκευή σας.

Καθαρίσετε την προσωρινή μνήμη DNS στο Android μέσω του browser που χρησιμοποιείτε. Ανοίξτε την εφαρμογή Ρυθμίσεις και βρείτε τις εφαρμογές. Στη λίστα των εγκατεστημένων εφαρμογών, επιλέξτε το πρόγραμμα περιήγησης που χρησιμοποιείτε. Στη σελίδα λεπτομερειών του προγράμματος περιήγησης, θα δείτε μια καταχώρηση για το μέγεθος του αποθηκευτικού χώρου που χρησιμοποιεί. Αγγίξτε το.
Στην οθόνη που σας δείχνει λεπτομέρειες αποθήκευσης, θα βρείτε ένα κουμπί Clear Cache. Αγγίξτε το για να διαγράψετε την προσωρινή μνήμη DNS.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).