Do Not Track το παραμύθι που ξεσκεπάστηκε

Το “Do Not Track” είχε ένα υψηλό στόχο: Το γνωρίζετε, είναι ένα απλό πλαίσιο ελέγχου σε κάθε περιήγησης στο web που αναφέρει στους ιστοτόπους που συνδέεστε να μην σας παρακολουθούν.

Τη λειτουργία φαίνεται να την χρησιμοποιούν πάρα πολλοί, αλλά υπάρχει πρόβλημα: Οι ιστοσελίδες δεν ενδιαφέρονται.
Do Not Track
Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η ​​επιλογή “Do not Track” δεν εμποδίζει την παρακολούθησή σας από τις ιστοσελίδες. Απλώς στέλνει ένα κάθε φορά που συνδέεστε σε μια ιστοσελίδα, ζητώντας από αυτή να μην σας παρακολουθεί. Όμως η πλειοψηφία των ιστοσελίδων στο web αγνοεί το μήνυμα, και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια “ποινή” για το ότι οι σελίδες στο web αγνοούν το Do Not Track, οπότε γιατί να το σεβαστούν;

Το “Do not Track” υπάρχει εδώ και χρόνια. Την επιλογή χρησιμοποιούν ο , ο Mozilla Firefox, ο της Apple, ο Edge και ο Internet Explorer της Microsoft. Μπορείτε να κάνετε τικ στο κουτάκι αν σας κάνει να αισθάνεστε ασφαλέστεροι αλλά στην πραγματικότητα δεν σας βοηθάει online. Είναι εντελώς παραπλανητικό.

Η αλήθεια είναι ότι το Do Not Track χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση ατόμων. Αν έχετε ενεργοποιήσει τη λειτουργία, δίνετε ένα επιπλέον στοιχείο στους διαφημιζόμενους, που βλέπουν ότι σας ενδιαφέρει η ασφάλεια και σας σερβίρουν διαφημίσεις που σχετίζονται με την προστασία της ιδιωτικής ζωής (για παράδειγμα).

Έτσι όπως φαίνεται αυτό το πλαίσιο ελέγχου είναι εντελώς άχρηστο. Όπως παρατήρησε η , η Apple αφαιρεί την συγκεκριμένη επιλογή από το Safari και αναμένουμε κι από άλλους κατασκευαστές προγραμμάτων περιήγησης να ακολουθήσουν το προβάδισμα της Apple. Όπως αναφέρει άλλωστε το W3, η υποστήριξη για το DNT request header σταμάτησε στις 17 Ιανουαρίου του 2019.

Το “Do not Track” φέρεται να ενεργεί ως εικονικό φάρμακο (placebo) και παραπλανά τους χρήστες του διαδικτύου.

Η ιστορία για το Do not Track ξεκίνησε από την Microsoft που ενεργοποίησε την επιλογή στον Internet Explorer 10 από προεπιλογή, προκαλώντας τις περισσότερες ιστοσελίδες να την αγνοήσουν. Το αστείο είναι ότι η ίδια η Microsoft δεν σεβάστηκε ποτέ τη ρύθμιση αναφέροντας ότι “Επειδή δεν υπάρχει ακόμα κοινή αντίληψη για τον τρόπο ερμηνείας του DNT, οι υπηρεσίες της Microsoft δεν ανταποκρίνονται επί του παρόντος στα σήματα του προγράμματος περιήγησης”.

_______________

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















giorgos

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).