Docker vs Kubernetes: Ομοιότητες και διαφορές

Η έννοια του containerization έχει τις ρίζες της στη δεκαετία του 1970, με τη δημιουργία του chroot στα συστήματα Unix να ανοίγει το δρόμο για το Docker, που κυκλοφόρησε το 2013, καθιστώντας εύκολη την ανάπτυξη και εκτέλεση εφαρμογών σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Η δημοτικότητα του Docker εκτοξεύτηκε τα επόμενα χρόνια και έγινε γρήγορα το de facto πρότυπο για containerization. Εν μέρει λόγω της ευκολίας χρήσης του και της δυνατότητάς του να πακετάρει τις εφαρμογές και τις εξαρτήσεις τους μαζί σε ένα ενιαίο container, καθιστώντας εύκολη την ανάπτυξη και εκτέλεση εφαρμογών σε διαφορετικά περιβάλλοντα.

Η κατασκευή εφαρμογών μέσα σε Docker containers απλοποίησε σημαντικά την  κλιμάκωση των εφαρμογών cloud. Οι προγραμματιστές που χρησιμοποιούν το Docker έχουν επίσης διαπιστώσει ότι με τη χρήση εργαλείων ανάπτυξης που διαθέτουν εγγενή υποστήριξη και δημιουργία για το Docker, όπως το Amplication.com, μπορούν να δημιουργηθούν εφαρμογές υψηλότερης ποιότητας σε λιγότερο χρόνο.

kuberdocker

Τι είναι το Docker

Το Docker είναι ένα containerization εργαλείο μεταφοράς που επιτρέπει στους προγραμματιστές να δημιουργούν και να εκτελούν εφαρμογές μέσα σε λειτουργικά συστήματα με containerize. Αυτά τα containers συσκευάζονται με όλα τα μέρη που χρειάζονται για να λειτουργήσουν ως αυτόνομη οντότητα.

Όταν η εκτελείται, εκτελείται εντός του container, διασφαλίζοντας ότι διαθέτει τις απαραίτητες εξαρτήσεις και μπορεί να εκτελεστεί σε οποιοδήποτε μηχάνημα με εγκατεστημένο το Docker. Αυτό διευκολύνει την εκτέλεση εφαρμογών σε διάφορα περιβάλλοντα, όπως στο τοπικό μηχάνημα ενός προγραμματιστή, σε έναν staging διακομιστή ή στο production.

Το Docker επιτρέπει στους προγραμματιστές να δημιουργούν εύκολα συνδεδεμένες εφαρμογές, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε τμήμα της εφαρμογής μπορεί να αναπτυχθεί και να δοκιμαστεί ανεξάρτητα από ομάδες δοκιμών. Η κατασκευή και η συντήρηση μεγάλων και πολύπλοκων εφαρμογών είναι πιο προσιτή, καθώς τα συστατικά μπορούν να αναπτυχθούν ανεξάρτητα.

Το Docker καθιστά επίσης εύκολη την αυτοματοποίηση της ανάπτυξης και της ς των εφαρμογών. Οι προγραμματιστές μπορούν να χρησιμοποιούν το Docker για να καθορίζουν το περιβάλλον στο οποίο εκτελείται η εφαρμογή τους, συμπεριλαμβανομένων των απαιτούμενων εκδόσεων των βιβλιοθηκών και των εξαρτήσεων, επιτρέποντας στις εφαρμογές να εκτελούνται με συνέπεια σε διαφορετικά περιβάλλοντα.

Το Docker διευκολύνει την ανάπτυξη αλλά και την εκτέλεση εφαρμογών σε διάφορα περιβάλλοντα.

Τι είναι το Kubernetes

Το Kubernetes είναι ένα orchestration λογισμικό ανοικτού κώδικα για εφαρμογές που περιέχουν containers. Αναπτύχθηκε από την και ενημερώνεται συνεχώς από το Cloud Native Computing Foundation (CNCF).

Σε υψηλό επίπεδο, το Kubernetes παρέχει έναν τρόπο που δεν επηρεάζει την πλατφόρμα για τον προγραμματισμό και την εκτέλεση των προγραμμάτων σε containers, όπως αυτά που έχουν κατασκευαστεί με τη χρήση του Docker. Σας βοηθά να αναπτύσσετε και να διαχειρίζεστε εφαρμογές με συνέπεια και αξιοπιστία, είτε αυτές εκτελούνται σε έναν μόνο διακομιστή είτε σε ένα σορό μηχανημάτων.

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του Kubernetes είναι η ικανότητά του να παρέχει υψηλή διαθεσιμότητα για τις εφαρμογές. Αυτό το επιτυγχάνει με την αυτόματη των containers που απαρτίζουν μια εφαρμογή σε πολλούς κόμβους ενός cluster και με τη χρήση διαφόρων τεχνικών για να διασφαλίσει ότι η εφαρμογή παραμένει προσβάσιμη ακόμη και αν μεμονωμένα containers ή κόμβοι αποτύχουν.

Ένα άλλο βασικό χαρακτηριστικό του Kubernetes είναι η ικανότητά του να αυτοματοποιεί την κλιμάκωση των εφαρμογών. Εάν το φορτίο μιας εφαρμογής αυξηθεί, το Kubernetes μπορεί να δημιουργήσει αυτόματα νέες περιπτώσεις των containers που απαρτίζουν την εφαρμογή και να κατανείμει το φορτίο σε αυτές. Αντίστροφα, εάν το φορτίο σε μια εφαρμογή μειωθεί, το Kubernetes μπορεί να τερματίσει αυτόματα τις αδρανείς εφαρμογές, για να μειώσει την κατανάλωση πόρων. Το Kubernetes παρέχει επίσης διάφορες άλλες λειτουργίες που σας βοηθούν στη διαχείριση και λειτουργία εφαρμογών που περιέχουν τα containers, όπως

  • Ένα μοντέλο διαμόρφωσης που σας επιτρέπει να καθορίσετε την επιθυμητή κατάσταση της εφαρμογής σας και να αφήσετε το Kubernetes να διασφαλίσει ότι η κατάσταση ανταποκρίνεται σε αυτήν.
  • Ένα ευρύ φάσμα επιλογών δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης για εξισορρόπηση φορτίου και ελεγκτές εισόδου.
  • Ένα ισχυρό και επεκτάσιμο API που σας επιτρέπει να ενσωματώσετε το Kubernetes με άλλα εργαλεία και συστήματα στο περιβάλλον σας.

Συνολικά, το Kubernetes είναι μια ισχυρή και ευέλικτη πλατφόρμα για τη διαχείριση εφαρμογών που περιέχουν containers και χρησιμοποιείται ευρέως σε διάφορα περιβάλλοντα, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων και ιδιωτικών clouds, των κέντρων δεδομένων στις εγκαταστάσεις και των υβριδικών περιβαλλόντων.

Συνοπτικά, το Docker είναι ένα εργαλείο που σας επιτρέπει να κατασκευάζετε και να εκτελείτε τις εφαρμογές σας σε containers. Ταυτόχρονα, το Kubernetes είναι η πλατφόρμα που σας επιτρέπει να διαχειρίζεστε και να ενορχηστρώνετε αυτά τα containersσε ένα κατανεμημένο περιβάλλον.

Συμπέρασμα

Κάθε εφαρμογή εικονικού συστήματος έχει πλεονεκτήματα με τις απαιτήσεις του κάθε project. Το containerization μπορεί να μην είναι αυτό που χρειάζεται ένας οργανισμός αλλά για κάποιους είναι ο τρόπος με τον οποίο θέλουν να αναπτύξουν τις εφαρμογές τους. Η αξιοποίηση των σωστών εργαλείων για τη συγκεκριμένη εργασία συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στη διασφάλιση εφαρμογών υψηλής ποιότητας και στη μείωση του χρόνου διάθεσης στην αγορά.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.
Docker,Kubernetes

Written by Anastasis Vasileiadis

Οι μεταφράσεις είναι σαν τις γυναίκες. Όταν είναι ωραίες δεν είναι πιστές και όταν είναι πιστές δεν είναι ωραίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).