Το Document Foundation, ο οργανισμός που αναπτύσσει την open source σουίτα παραγωγικότητας LibreOffice, αποφάσισε να αρχίσει να χρεώνει μία έκδοση του λογισμικού.
Η open source εφαρμογή LibreOffice είναι ένα fork του OpenOffice και προσφέρεται δωρεάν μέσω της Δημόσιας Άδειας Mozilla Έκδοση 2.0 (Mozilla Public License Version 2.0). Ένα μήνυμα της Δευτέρας από το Document Foundation αποκαλύπτει ότι ο οργανισμός θα αρχίσει να χρεώνει 8,99 ευρώ το λογισμικό που πωλείται μέσω του Mac App Store της Apple. Αυτό το ποσό έχει οριστεί σαν ένα “τέλος ευκολίας … που θα επενδυθεί για την υποστήριξη της ανάπτυξης του LibreOffice project”.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η πληρωμή στο Mac App Store θα είναι ιδανική για “τελικούς χρήστες που θέλουν να αποκτήσουν το desktop λογισμικό από το ιδιόκτητο κανάλι πωλήσεων της Apple”. Οι δωρεάν λήψεις του LibreOffice για macOS από τον ιστότοπο του ιδρύματος θα παραμείνουν διαθέσιμες και θα είναι αναμφισβήτητα ανώτερες από την προσφορά του App Store, επειδή αυτή η έκδοση θα συμπεριλαμβάνει Java.
Το Document Foundation αναφέρει ότι η Apple δεν επιτρέπει εξαρτήσεις στο κατάστημά της, επομένως δεν μπορεί να συμπεριλάβει την Java στην προσφορά των 8,99 ευρώ. Η έκδοση που πωλείται τώρα στο App Store αντικαθιστά μια προηγούμενη προσφορά που παρείχε η εταιρεία υποστήριξης ανοιχτού κώδικα Collabora, η οποία χρέωνε 10$ για μια έκδοση “Vanilla” της σουίτας με τρία χρόνια υποστήριξη.
Ο υπεύθυνος μάρκετινγκ του ιδρύματος Italo Vignoli δήλωσε ότι η αλλαγή είναι μέρος μιας “νέας στρατηγικής μάρκετινγκ”.
“Το Document Foundation εστιάζει στην κυκλοφορία της κοινοτικής έκδοσης, ενώ οι εταιρείες επικεντρώνονται σε μακροπρόθεσμες υποστηριζόμενες εκδόσεις που απευθύνονται σε επιχειρήσεις”, αναφέρει ο Vignoli. “Η διάκριση έχει σαν στόχο να εκπαιδεύσει τους οργανισμούς να υποστηρίξουν το έργο FOSS επιλέγοντας την έκδοση του LibreOffice που έχει βελτιστοποιηθεί για παραγωγή και υποστηρίζεται από επαγγελματικές υπηρεσίες και όχι την κοινοτική έκδοση που υποστηρίζεται από εθελοντές.”
“Ο στόχος είναι να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των μεμονωμένων αλλά και των εταιρικών χρηστών με τον καλύτερο τρόπο”, ανέφερε ο Vignoli, πριν παραδεχτεί ότι “γνωρίζουμε ότι τα θετικά αποτελέσματα της αλλαγής δεν θα είναι ορατά για κάποιο χρονικό διάστημα. Η εκπαίδευση των επιχειρήσεων σχετικά με το FOSS (Free and open-source software) δεν είναι ένα ασήμαντο έργο και μόλις ξεκινήσαμε το ταξίδι μας προς αυτή την κατεύθυνση”.