Google αποσύρεται προς το παρόν από το στρατιωτικό Project Maven

Η Google αποφάσισε να μην προχωρήσει ένα αμφιλεγόμενο πρόγραμμα του Υπουργείου Άμυνας, γνωστό και ως Project Maven, με το οποίο θα βοηθούσε τον στρατό ΗΠΑ να πραγματοποιεί αναλύσεις με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης.

Goοgle Project Maven: αντιδράσεις για την κατασκευή οπλικού AI

Την είδηση δημοσίευσε σήμερα το Gizmodo, και ανακοινώθηκε εσωτερικά από την επικεφαλής του Goοgle Cloud Diane Greene σε μια συνάντηση που είχε με τους υπαλλήλους του τμήματος.
Η ανακοίνωση του Greene έρχεται μόλις λίγες μέρες μετά την απόφαση της Goοgle να εξετάσει ξανά τον κώδικα δεοντολογίας της εταιρείας για την ανάπτυξη στρατιωτικού AI.Google

Η σημερινή απόφαση θα πρέπει να ηρεμήσει τις αναταραχές εσωτερικά της Goοgle που άρχισαν εδώ και μήνες από τότε που αποκαλύφθηκε η συμμετοχή της εταιρείας στο Project Maven το Μάρτιο από το Gizmodo. Η δημοσίευση της σελίδας ανέφερε τότε πως οι εργαζόμενοι “εξοργίστηκαν” όταν έμαθαν τα σχέδια της εταιρείας να χρησιμοποιήσει λογισμικό για να βοηθήσει ένα κυβερνητικό πρόγραμμα που είχε σαν στόχο τη δολοφονία ανθρώπων με μη επανδρωμένα οχήματα.

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι παρόλο που το Project Maven δεν θα χρησιμοποιούσε άμεσα λογισμικό της Goοgle για κάποια ενεργή συμμετοχή σε οποιαδήποτε μορφή πολεμικών συγκρούσεων, η εταιρεία θα διέθετε τα εργαλεία και την εμπειρογνωμοσύνη στην ανάλυση φωτογραφιών, με αλγόριθμους υπολογιστικής όρασης εκπαιδευμένους με τεχνικές AI. Αυτό φυσικά θα μπορούσε να δώσει την δυνατότητα καλύτερου προσδιορισμού των στόχων, και να μειώσει τις παράπλευρες απώλειες σε μελλοντικούς βομβαρδισμούς.
Όμως η πλήρης έκταση της συμμετοχής της Google στο Project Maven δεν έγινε ποτέ σαφής.

Έτσι στις αρχές Απριλίου, περισσότεροι από 3.000 υπάλληλοι της Gοogle υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή προς τον CEO της Google Sundar Pichai, ζητώντας από την εταιρεία να αποσυρθεί από το πρόγραμμα, γράφοντας ότι “η Google δεν πρέπει να βρίσκεται στις πολεμικές επιχειρήσεις”.
Στις αρχές του μήνα, το Gizmodo ανέφερε ότι περίπου δώδεκα εργαζόμενοι παραιτήθηκαν μετά την αδράνεια της Google και τη συνεχιζόμενη συμμετοχή της στο Project Maven.

Σήμερα όπως φαίνεται η πίεση που ασκήθηκε στην Google απέδωσε καρπούς. Σύμφωνα με το Gizmodo, η Greene ανέφερε στους υπαλλήλους ότι η αντίδραση τους ήταν ο κύριος λόγος που η εταιρεία αποφάσισε να μην ανανεώσει τη σύμβασή της. Συμπτωματικά, στις 18 Μαΐου, η Google ενημέρωσε τον κώδικα δεοντολογίας της για να αντικαταστήσει το παλιό σύνθημα της εταιρείας “Don’t be evil,” με το “Do the right thing.”

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecegns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.112 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).