ΕΕ: εθνικές βάσεις δεδομένων για αναγνώριση προσώπου

Οι αστυνομικές αρχές της σκοπεύουν να δημιουργήσουν ένα δίκτυο εθνικών βάσεων δεδομένων για την αναγνώριση προσώπου που θα καλύπτει κάθε κράτος μέλος, σύμφωνα με τα εσωτερικά έγγραφα που συγκέντρωσε και δημοσίευσε η Intercept.

Η έκθεση από τις εθνικές αστυνομικές αρχές των 10 κρατών μελών της ΕΕ, υπό την ηγεσία της Αυστρίας, ζητάει νέα νομοθεσία της ΕΕ που θα επιτρέπει τη δημιουργία μιας διασυνδεδεμένης βάσης δεδομένων “το συντομότερο δυνατό”. Το έγγραφο κυκλοφόρησε μεταξύ αξιωματούχων της ΕΕ τον περασμένο Νοέμβριο. Η Intercept αναφέρει ότι οι προπαρασκευαστικές εργασίες για τη νομοθεσία βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.

εε

Η έκθεση συντάχθηκε στο πλαίσιο των συζητήσεων για την προσθήκη των εικόνων προσώπου στην αρμοδιότητα της Σύμβασης του Prüm, η οποία επιτρέπει σήμερα στα κράτη μέλη να ανταλλάσσουν δεδομένα DNA, δακτυλικά αποτυπώματα και δεδομένα ταξινόμησης οχημάτων.

Ζητά από την Europol, την υπηρεσία επιβολής του νόμου της ΕΕ, να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανταλλαγή των βιομετρικών δεδομένων με χώρες εκτός του ΕΕ, δημιουργώντας έτσι ανησυχίες ότι το σύστημα θα μπορούσε να συνδεθεί και με βάσεις δεδομένων αναγνώρισης προσώπου στις ΗΠΑ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιέζουν πάρα πολύ για να αποκτήσουν μεγαλύτερη πρόσβαση στα δεδομένα της ΕΕ από το 2004, όταν η Πρεσβεία των ΗΠΑ στις Βρυξέλλες ζήτησε “μια σχέση που μας επιτρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με τα μέλη της ΕΕ για την καταπολέμηση του εγκλήματος και της τρομοκρατίας μέσω εκτεταμένων ανταλλαγών όλων των μορφών δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων και των προσωπικών δεδομένων.”

  Όχι το Facebook δεν θα φύγει από την Ευρώπη Privacy Shield 2.0

Οι ΗΠΑ απαιτούν ήδη από τις χώρες του προγράμματος ανταλλαγής να υιοθετήσουν συμφωνίες δεδομένων που επιτρέπουν στις υπηρεσίες τους να έχουν πλήρη πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων δακτυλικών αποτυπωμάτων και DNA.

Ο Edin Omanovic, διευθυντής της ομάδας Privacy International, δήλωσε στο The Intercept ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να χρησιμοποιηθεί το σύστημα για παράνομη “επιτήρηση με πολιτικά κίνητρα”.

Οι επίτροποι της ΕΕ έχουν ταχθεί δημοσίως κατά της χρήσης της αναγνώρισης προσώπου, αλλά οι πρόσφατες αναφορές υποδεικνύουν ότι η ΕΕ ακολουθεί μια διαφορετική προσέγγιση κάτω από το τραπέζι.

Η ΕΕ φαίνεται να παραιτείται του σχεδίου της να επιβάλει moratorium στη χρήση της αναγνώρισης του προσώπου και δεν έκανε σχεδόν καμία αναφορά για την τεχνολογία σε ένα white paper που δημοσίευσε για το AI την περασμένη εβδομάδα.

Η έκθεση που δημοσίευσε η Intercept δείχνει ότι η ΕΕ έχει καταβάλει ήδη στη συμβουλευτική εταιρεία Deloitte 700.000 ευρώ για να διερευνήσει πιθανές αλλαγές στο σύστημα Prüm. Έχουν καταβληθεί επιπλέον 500.000 ευρώ σε μια κοινοπραξία δημόσιων οργανισμών της ΕΕ για να χαρτογραφήσουν τις υπάρχουσες χρήσεις της αναγνώρισης του προσώπου σε ποινικές έρευνες με στόχο να προχωρήσουν “προς μια πιθανή προσώπου”, σύμφωνα με την δημοσίευση της Intercept.

  ΕΕ: χαστούκι στο App Store της Apple και όχι μόνο

Μια ξεχωριστή εσωτερική έκθεση της ΕΕ για την ανταλλαγή δεδομένων αδειών οδήγησης υπό το Prüm αναφέρει ότι “ένα δίκτυο διασυνδεδεμένων εθνικών μητρώων μπορεί να θεωρηθεί σαν ένα εικονικό ευρωπαϊκό μητρώο”.

Η έκθεση της αστυνομίας που αναγγέλλει τη δυνατότητα χρήσης διασυνδεδεμένων βάσεων δεδομένων αναγνώρισης προσώπου για τον εντοπισμό άγνωστων υπόπτων μπορεί να ακούγεται δελεαστική για τις αρχές, αλλά οι κίνδυνοι για την ιδιωτική ζωή με ένα τέτοιο σύστημα είναι πάρα και ανησυχητικοί, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και με άλλους τρόπους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).


  +  49  =  59