Τι είναι ο αριθμός CVV σε μια πιστωτική κάρτα

Όσοι πραγματοποιούν αγορές με πιστωτική κάρτα στο διαδίκτυο, γνωρίζουν τον αριθμό της πιστωτικής τους κάρτας. Όμως πόση ασφάλεια σας προσφέρει η ύπαρξή του;

CVV,credit,card,PIN,πιστωτική,κάρτα

Οι γιορτές έρχονται, ο κορονοϊός έχει περιορίσει την πρόσβαση στα μαγαζιά και έτσι οι διαδικτυακές αγορές έχουν υπερδιπλασιαστεί. Εάν πραγματοποιείτε αγορές μέσω διαδικτύου θα χρειαστείτε μία πιστωτική κάρτα και κατά την διαδικασία πληρωμής μπορεί να σας ζητηθεί να εισαγάγετε τον “κωδικό ασφαλείας” ή το “CVV” της κάρτας σας.

CVV: Ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας
Το ακρωνύμιο CVV σημαίνει “Card Verification Value” (Τιμή επαλήθευσης κάρτας). Το CVV είναι ένας τριψήφιος ή τετραψήφιος κωδικός ασφαλείας στο πίσω μέρος ή στο μπροστινό μέρος της πιστωτικής σας κάρτας που σας βοηθά να προστατεύεστε από απάτες με πιστωτικές κάρτες.

Η Mastercard άρχισε να εκδίδει αριθμούς CVV το 1997, η Visa από το 2001 και η American Express το 1999. Οι αριθμοί αυτοί εμφανίστηκαν ως απάντηση στις αυξανόμενες συναλλαγές στο διαδίκτυο και στα παράπονα μελών των καρτών για αναβολές συναλλαγών όταν η ασφάλεια μιας κάρτας βρισκόταν υπό αμφισβήτηση.

Για τις πιστωτικές κάρτες Mastercard, Visa και Discover, ο κωδικός CVV είναι τριψήφιος και βρίσκεται στο πίσω μέρος της κάρτας κοντά στη γραμμή υπογραφής. Στις κάρτες American Express, ο κωδικός CVV είναι τετραψήφιος και θα τον βρείτε στο μπροστινό μέρος της κάρτας.

Σύμφωνα με τους κανόνες του κλάδου που ορίζονται από το PCI Security Standards Council, οι έμποροι λιανικής δεν μπορούν να αποθηκεύσουν το CVV με τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας σε μια βάση δεδομένων. Αυτό σημαίνει ότι εάν τα στοιχεία πληρωμής σας διαρρεύσουν ή παραβιαστούν, θα έχετε ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας που υπάρχει μόνο στην ίδια την φυσική κάρτα.

  Οδηγός επιθέσεων MiTM με το Ettercap

Από την άλλη μεριά, η χρήση του CVV για την επαλήθευση των αγορών είναι προαιρετική, επομένως ορισμένοι προμηθευτές μπορούν να διεκπεραιώσουν την πληρωμή χωρίς αυτό. Αυτό σημαίνει ότι αυτοί οι προμηθευτές μπορούν επίσης να αποθηκεύσουν τις πληροφορίες της πιστωτικής κάρτας χωρίς το CVV και να διεκπεραιώσουν την πληρωμή ούτως ή άλλως. Αλλά όταν κάποιος έμπορος λιανικής σας ζητά το CVV, σημαίνει ότι χρησιμοποιεί ένα ακόμη επίπεδο ασφάλειας έναντι των διαδικτυακών παραβιάσεων των βάσεων δεδομένων.

Άλλα ονόματα για κωδικούς CVV

CVV,credit,card,PIN,πιστωτική,κάρτα
Οι κωδικοί ασφαλείας πιστωτικών καρτών φέρουν μια σειρά από διαφορετικά ονόματα με βάση τους διάφορους τραπεζικούς προμηθευτές. Εδώ είναι μερικά κοινά ονόματα:

CVV: Τιμή επαλήθευσης κάρτας, που χρησιμοποιείται με κάρτες Visa που απαιτείται και υπογραφή.
CVV2: Τιμή επαλήθευσης κάρτας 2ης γενιάς, που χρησιμοποιείται με κάρτες Visa που μπορεί να είναι και virtul.
CVC: Κωδικός επικύρωσης κάρτας, που χρησιμοποιείται με τη Mastercard και απαιτείται και υπογραφή.
CVC2: Κωδικός επικύρωσης κάρτας 2ης γενιάς, που χρησιμοποιείται με τη Mastercard και μπορεί να είναι και virtual.
CID: Κωδικός αναγνώρισης κάρτας, που χρησιμοποιείται με ορισμένες κάρτες American Express και Discover.
CVD: Δεδομένα επαλήθευσης κάρτας, που χρησιμοποιούνται με ορισμένες κάρτες Discover.
CSC: Κωδικός ασφαλείας κάρτας, που χρησιμοποιείται με κάρτες American Express.
SPC: Signature Panel Code, ένας γενικός όρος για τον κωδικό ασφαλείας.

  Ελληνικές ταυτότητες είναι ασφαλείς;

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, τα παραπάνω δεν είναι τα μόνα ακρωνύμια τριών γραμμάτων στην αγορά. Όποιο πάντως κι αν είναι το όνομα, οι κωδικοί CVV εξυπηρετούν όλοι τον ίδιο σκοπό: σας βοηθούν να κάνετε τις αγορές σας με ασφάλεια στο διαδίκτυο.

Συμπερασματικά
Ο κωδικός CVV στις πιστωτικές κάρτες είναι ένα επιπλέον επίπεδο ασφαλείας που όμως είναι προαιρετικό στην χρήση του από τους εμπόρους. Όσα καταστήματα σας το ζητάνε σημαίνει ότι προσέχουν την ποιότητα συναλλαγής και σας προστατεύουν.

Τα καταστήματα απαγορεύονται να αποθηκεύουν το CVV όταν τους το δίνετε. Όμως επειδή δεν είναι απαραίτητο για μία συναλλαγή δεν θα σας προστατεύσει από hacking. Φροντίστε πάντα να δίνετε την πιστωτική σας κάρτα μόνο σε ηλεκτρονικά καταστήματα που εμπιστεύεστε.

Και σκεφτείτε σοβαρά να εκδώσετε μία προπληρωμένη κάρτα για τις ηλεκτρονικές αγορές σας, την οποία θα φορτίζετε μόνο όταν θέλετε να κάνετε μία αγορά.

CVV,credit,card,PIN,πιστωτική,κάρτα

Τέλος το CVV δεν είναι PIN και επ’ουδενί δεν πρέπει να δώσετε το PIN σας όταν σας ζητηθεί το CVV. Οι αριθμοί PIN σάς επιτρέπουν να χρησιμοποιείτε την πιστωτική ή χρεωστική σας κάρτα σε ένα ΑΤΜ ή όταν κάνετε μια προσωπική αγορά με τη χρεωστική σας κάρτα ή προκαταβολή μετρητών με οποιαδήποτε πιστωτική κάρτα.

CVV,credit,card,PIN,πιστωτική,κάρτα

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).


  +  24  =  33