Laptop : Το χρειάζεστε πραγματικά ή όχι;

Σκέφτεστε να αγοράσετε ένα laptop για τις γιορτές; Αν είστε ο μέσος χρήστης ίσως τελικά να να μην χρειάζεστε ένα φορητό υπολογιστή. Για να μην πετάξετε άδικα τα χρήματα σας διαβάστε σε αυτό το άρθρο γιατί τα laptops ίσως δεν είναι η καλύτερη αγορά για εσάς. 

laptop,tablet,desktop

Τα τελευταία χρόνια, οι φορητοί υπολογιστές έχουν γίνει μόδα και σχεδόν κάθε σπίτι έχει και από έναν. Παγκοσμίως για το 2020 πουλήθηκαν 222 εκατομμύρια laptops έναντι των μόνο 79 εκατομμύριων desktops. Η τάση της αγοράς δείχνει ότι κάθε χρόνο η ψαλίδα ανοίγει και οι ειδικοί βλέπουν ότι θα συνεχίσει να διευρύνεται τουλάχιστον μέχρι το 2024.

global market laptop dekstop

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι η σωστή επιλογή για όλους. Ας προσπαθήσουμε να κάνουμε μία ανάλυση των λόγων που ίσως δεν χρειάζεστε πραγματικά ένα φορητό υπολογιστή και γιατί μπορεί στην πραγματικότητα να μην είναι μια βέλτιστη αγορά για εσάς.

Γιατί οι άνθρωποι αγοράζουν φορητούς υπολογιστές;

Πριν ξεκινήσουμε τις εναλλακτικές λύσεις, ας αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να καταλάβουμε γιατί οι άνθρωποι αγοράζουν φορητούς υπολογιστές.

Αν ρωτήσετε τον φίλο σας γιατί αγόρασε το laptop του θα σας πει το γνωστό κλισέ: Για το βάρος, το μέγεθος και η φορητότητά του. Ένα τυπικό σύγχρονο laptop ζυγίζει περίπου πέντε κιλά. Είναι αρκετά εύκολο να το πετάξετε στην τσάντα σας και να το πάρετε μαζί σας, όπου κι αν πάτε.

laptop,tablet,desktop

Και σε τι πραγματικά χρησιμοποιούν οι άνθρωποι τους φορητούς υπολογιστές τους; Η συντριπτική πλειοψηφία εμπίπτει σε μία από τις πιο γνωστές ευρείες κατηγορίες: στην παραγωγή μουσικής και ταινιών, στην επεξεργασία βίντεο και ταινιών, στην επεξεργασία κειμένου, στο , στο σερφάρισμα κ.λπ.

Ωστόσο, οι φορητοί υπολογιστές δεν είναι η καλύτερη επιλογή για καμία από αυτές τις κατηγορίες!.

1. Για φορητότητα: Tablets

tablet airplane 02
tablet airplane 02

Κατά μέσο όρο, τα tablet είναι φθηνότερα από τους φορητούς υπολογιστές, είναι πιο ελαφριά, είναι πιο φορητά και σχεδιασμένα για χρήση ενώ βρίσκεστε εν κινήσει, σε σχέση με τα laptops που για να τα ενεργοποιήσετε χρειάζεται να βρείτε πρώτα ένα τραπέζι. Επίσης μπορούν να αποδώσουν τη συντριπτική πλειονότητα των λειτουργιών που θα θελήσει να κάνει ένα χρήστης ενώ ταξιδεύει.

Επιπλέον, έχουν καλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, οι εφαρμογές είναι συνήθως φθηνότερες από το λογισμικό υπολογιστή και διαθέτουν χαρακτηριστικά όπως είσοδο αφής, αισθητήρες κίνησης, δεδομένα GPS και ενσωματωμένες κάμερες.

2. Για την παραγωγικότητα: Επιτραπέζιοι υπολογιστές

laptop,tablet,desktop

Εάν πρέπει να είστε παραγωγικοί ενώ ταξιδεύετε, μπορείτε να αγοράσετε ένα plug-in πληκτρολόγιο για το tablet σας και να χρησιμοποιήσετε μία από τις πολλές εφαρμογές παραγωγικότητας γραφείου που είναι διαθέσιμες στο Play Store ή στο Apple App Store.

Εάν σκοπεύετε όμως να κάνετε μία εκτεταμένη εργασία, είναι πιθανό να το κάνετε είτε από το σπίτι είτε από το γραφείο σας και για αυτό, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε έναν επιτραπέζιο υπολογιστή (desktop).

  FAT32 και exFAT : Διαφορές και συμβατότητα

Οι επιτραπέζιοι υπολογιστές έχουν μερικά βασικά πλεονεκτήματα έναντι των φορητών υπολογιστών:

  • Αξία: Οι επιτραπέζιοι υπολογιστές είναι πολύ πιο οικονομικοί από τους φορητούς υπολογιστές, κυρίως επειδή τα εξαρτήματα φορητών υπολογιστών έχουν υψηλότερες τιμές λόγω του επιπλέον κόπου της σμίκρυνσης. Με έναν επιτραπέζιο υπολογιστή, μπορείτε να αποκτήσετε περισσότερη ισχύ για την ίδια τιμή.
  • Εργονομία: Οι φορητοί υπολογιστές καταπονούν το λαιμό, τους καρπούς και την πλάτη σας. Τα πληκτρολόγια είναι μικρότερα, οι οθόνες επίσης, και καταλήγετε τελικά να σκύβετε πάνω από την . Σε έναν επιτραπέζιο υπολογιστή, η οθόνη βρίσκεται στο ύψος των ματιών και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πληκτρολόγιο που είναι πιο άνετο για εσάς.
  • Μέγεθος οθόνης: Καμία οθόνη φορητού υπολογιστή δεν μπορεί να συγκριθεί με το μέγεθος μιας επιτραπέζιας οθόνης. Από την άποψη της παραγωγικότητας, μεγαλύτερη οθόνη σημαίνει περισσότερα παράθυρα σε αυτή και λιγότερη εναλλαγή των εφαρμογών.

Οι επιτραπέζιοι υπολογιστές έχουν επίσης το πλεονέκτημα όσον αφορά την υπερθέρμανση (καλύτερος αερισμός), την αναβάθμιση (ευκολότερη προσθήκη νέων εξαρτημάτων) και τις αποκλειστικές κάρτες γραφικών, που τα καθιστά ιδανικά για σχεδιαστές και gamers.

3. Για ψυχαγωγία: Ψηφιακές συσκευές αναπαραγωγής πολυμέσων

Chromecast

Όταν πρόκειται για πράγματα όπως ταινίες, τηλεοπτικές εκπομπές και μουσική, οι συσκευές αναπαραγωγής ψηφιακών πολυμέσων (TV Box) είναι μια πολύ καλύτερη εναλλακτική λύση από οποιοδήποτε φορητό υπολογιστή.

Ναι, γνωρίζουμε ότι μπορείτε να έχετε πρόσβαση στο Netflix, το Hulu και το YouTube από τον φορητό υπολογιστή σας, αλλά αυτό σημαίνει ότι είτε α) παρακολουθείτε το βίντεο σε μια μικρή οθόνη είτε β) το έχετε συνδέσει σε μια τηλεόραση και παλεύετε με καλώδια HDMI και ισορροπώντας τον φορητό υπολογιστή σας σε κάποια άβολη θέση.

Το να έχετε ένα TV Box με επιτραπέζιο υπολογιστή είναι μια καλύτερη λύση γιατί:

  • Μπορείτε να μεταδώσετε ασύρματα την οθόνη του υπολογιστή σας στην τηλεόρασή σας.
  • Μπορείτε εύκολα να απολαύσετε τα βίντεο σας στην τηλεόρασή σας.
  • Επιπλέον τα καλά TV Box έχουν πρόσβαση σε χιλιάδες ιδιωτικά κανάλια και συνδρομητικές υπηρεσίες

4. Για δεδομένα: Μονάδα αποθήκευσης δικτύου

laptop,tablet,desktop
Είναι πολύ σπάνιο να βρεις κάποιον που να έχει μόνο μία υπολογιστική συσκευή και ακόμη πιο σπάνιο να βρεις ένα νοικοκυριό που να έχει μόνο μία συσκευή.

Έχοντας αυτό υπόψη, η ιδέα να διατηρείτε τα προσωπικά σας αρχεία μέσα σε κάθε συσκευή είναι ξεπερασμένη. Κάνει τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας πιο περίπλοκη από όσο χρειάζεται, κατακερματίζει τις διάφορες συλλογές σας, κάνει τη διαχείριση των αρχείων σας εφιάλτη και σημαίνει ότι δεν μπορείτε να έχετε πρόσβαση ακριβώς σε αυτό που θέλετε, όποτε θέλετε.

Το NAS επιτρέπει σε οποιαδήποτε συσκευή σας να έχει πρόσβαση στα αρχεία που είναι αποθηκευμένα σε αυτήν, επιτρέποντάς σας έτσι να δημιουργήσετε έναν κεντρικό κόμβο για όλα τα προσωπικά σας μέσα. Παρέχει επίσης έναν τρόπο κοινής χρήσης εκτυπωτών, σαρωτών και καμερών, ενώ πολλές συσκευές NAS χρησιμοποιούν επίσης την τεχνολογία Redundant Array of Independent Disks (RAID) για τη δημιουργία αυτόματων αντιγράφων ασφαλείας.

Το καλύτερο από όλα, εάν είστε αρκετά γνώστες της τεχνολογίας, μπορείτε να ρυθμίσετε το NAS σας για απομακρυσμένη πρόσβαση FTP. Μαντέψτε τι σημαίνει αυτό; Πλήρης πρόσβαση σε όλα τα αρχεία και τα δεδομένα σας από οπουδήποτε στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του προαναφερθέντος tablet!

  Ελέγξτε πόσος αποθηκευτικός χώρος σας έχει απομείνει στο Google

Ο αντίποδας: 4 λόγοι για τους οποίους χρειάζεστε ένα laptop

laptop,tablet,desktop

Όπως μπορείτε να δείτε, οι περισσότεροι μέσοι χρήστες είναι εύκολο να αφαιρέσουν εντελώς τους φορητούς υπολογιστές από τη ζωή τους. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια προθυμία να κάνουν το βήμα. Παρόλα αυτά, οι φορητοί υπολογιστές εξακολουθούν να έχουν μερικά πλεονεκτήματα, ειδικά σε σχέση με τα tablet. Πάμε να τα δούμε.

1. Περιφερειακά
Εάν εργάζεστε σε μια εργασία που απαιτεί να είστε συνέχεια έξω (όπως η δημοσιογραφία ή η επαγγελματική φωτογραφία ή αν είστε τεχνικός κατασκευών κλπ), υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να χρειάζεται συχνά να προσθέτετε περιφερειακά στο μηχάνημά σας. Αυτό μπορεί να σημαίνει σε εκτυπωτή, τοποθέτηση μίας κάρτας SD, χρήση καλωδίου HDMI σε projector ή αποθήκευση δεδομένων σε USB stick.

Τα περισσότερα tablet δεν προσφέρουν αυτή την πολυτέλεια.

2. Αποθήκευση
Τα tablet απλά δεν προσφέρουν το ίδιο επίπεδο αποθήκευσης που μπορεί να προσφέρει ένας . Οι περισσότεροι σύγχρονοι φορητοί υπολογιστές ξεκινούν από χωρητικότητα τουλάχιστον 250 GB, ενώ τα περισσότερα tablet υψηλής τεχνολογίας θα έχουν χωρητικότητα περίπου 128 GB.

Φυσικά πάντα υπάρχει το cloud, αλλά η μετάδοση δεδομένων μέσω κινητής τηλεφωνίας κοστίζει.

3. Μονάδες δίσκου και USB
Τα CD και τα DVD πεθαίνουν σιγά σιγά, αλλά δεν έχουν πεθάνει ακόμα.

Εάν εργάζεστε σε μια εταιρεία, θα συναντάτε CD σε σχεδόν καθημερινή βάση, είτε κατά την εγκατάσταση λογισμικού, τη φόρτωση παρουσιάσεων προμηθευτών ή τη λήψη εικόνων βίντεο σε συνέδρια και εκδηλώσεις. Ακόμη και από προσωπική χρήση, μπορούν να είναι χρήσιμα.

Όσο αναφορά τις USB θύρες θα πρέπει να βάλετε βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πάρετε tablet με σύνδεση USB. Τα περισσότερα μοντέλα που απευθύνονται στο μεσαίο χρήστη διαθέτουν μόνο συνδέσεις και Bluetooth. Αν τα DVD χρειάζονται μία στο τόσο, αν εργάζεστε σε εταιρεία, τότε τα USB stick να είστε σίγουροι ότι θα είναι απαραίτητα στην δουλειά σας σχεδόν καθημερινή χρήση.

4. Εξειδικευμένες εργασίες
Υπάρχουν κάποιες εργασίες που απαιτούν και φορητότητα και υψηλή υπολογιστική ισχύς. Όπως για παράδειγμα τοπογραφικές εργασίες καταγραφής, βαριά μελετητικά προγράμματα μηχανικών για προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν επί τόπου του εργοταξίου, επεξεργασίας βίντεο για άμεση ανάλυση των σκηνών του εξωτερικού κινηματογραφικού συνεργείου που εργάζεστε, και ένα σωρό άλλες περιπτώσεις..

Ή ακόμα και προσωπική διασκέδαση. Όπως το να έχετε μαζί σας στις διακοπές ένα gaming laptop, αφού δεν μπορείτε να αποχωριστείτε για 15 ημέρες το high score σας.

Αυτές οι περιπτώσεις είμαστε σίγουροι ότι δεν αφορούν τον μέσο χρήστη και ότι αν χρειάζεστε ή όχι laptop το ξέρετε καλύτερα εσείς, παρά ο οποιοσδήποτε αρθρογράφος.

Χρειάζεστε πραγματικά φορητό υπολογιστή;

sad girl laptop

Σας αναφέραμε τους πιο ενδεικτικούς λόγους για τους οποίους θα πρέπει να ξανασκεφτείτε την αγορά ενός laptop.

Ακόμα κι αν χρειάζεστε περισσότερη υπολογιστική ισχύ από ένα απλό tablet, ένας φορητός υπολογιστής πιθανότατα ίσως δεν είναι η καλύτερη επιλογή σας, καθώς το κόστος αγοράς τόσο ενός επιτραπέζιου υπολογιστή και ενός tablet δεν διαφέρει πολύ από την αγορά μόνο ενός φορητού υπολογιστή.

laptop,tablet,desktop

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

One Comment

Leave a Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).


2  +  1  =