Εκδόθηκε στις ΗΠΑ 21χρονος Κύπριος hacker για απάτη και εκβιασμό

Η Κύπρος μετά την τροποποίηση του συντάγματος της το 2013, έκδοσε για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, Κύπριο υπήκοο hacker που καταζητούνταν για απάτη και εκβιασμό.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών είχε ζητήσει την έκδοση από την Κυπριακή Δημοκρατία δύο εγκληματιών που βρέθηκαν στο έδαφος της Κύπρου. Ο ένας κατηγορείται ως hacker υπολογιστών και είναι ύποπτος για εισβολές και εκβιασμούς στο και ο άλλος κατηγορείται για ξέπλυμα χρήματος με διασυνδέσεις με την τρομοκρατική Χεζμπολάχ.

Και οι δύο ύποπτοι, ο Τζοσουά Πολλόσο Επιφανίου, 21 ετών, κάτοικος Λευκωσίας και ο Γκασάν Ντιάντ, 37 ετών, πολίτης του Λιβάνου, συνελήφθησαν στην Κύπρο κατά τα προηγούμενα έτη και εκδόθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Επιφανίου πραγματοποίησε μια επίθεση brute force εναντίον της διαδικτυακής πύλης Ripoff Report (ROR) τον Οκτώβριο του 2016 και αντικατέστησε το κωδικό ενός υπάρχοντος λογαριασμού υπαλλήλου της ROR, με αποτέλεσμα να αποκτήσει πρόσβαση στη βάση δεδομένων της.

Το site Ripoff Report επιτρέπει σε χρήστες άνω των 14 ετών να διαμαρτύρονται ανώνυμα για οποιαδήποτε εταιρεία ή άτομο. Ο ιστότοπος απαιτεί τη λογαριασμού πριν από την υποβολή των “αναφορών”, αλλά δεν επαληθεύει την ταυτότητα των χρηστών. Οι αναφορές της Ripoff Report ενδέχεται να εμφανίζονται στις αναζητήσεις της Google για τα άτομα (ή τις εταιρείες) που αναγράφονται στις διαμαρτυρίες, γεγονός που μπορεί να είναι δυνητικά ενοχλητικό ή επιζήμιο για αυτούς.

Τον Νοέμβριο του 2016, ο Επιφανίου προσπάθησε να εκβιάσει την εταιρεία στέλνοντας ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ROR με έναν link προς ένα βίντεο που αποδείκνυε τη μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση του Επιφανίου στον λογαριασμό του Διευθύνοντος Συμβούλου της ROR. Του ζήτησε 90.000 δολάρια εντός 48 ωρών για να μην μοιράσει δημόσια τα κλεμμένα δεδομένα της ROR.

Από τον Οκτώβριο του 2016 έως τον Μάιο του 2017, ο Επιφανίου συνεργάστηκε επίσης με έναν συνεργάτη της εταιρείας “SEO Company”, για την παράνομη κατάργηση καταγγελιών που δημοσιεύτηκαν στον ιστότοπο της ROR, για λογαριασμό όσων ενδιαφέρονταν και ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν περίπου 3.000 έως 5.000 δολάρια,

Σύμφωνα με τα έγγραφα του δικαστηρίου, ο Επιφανίου και ο συνεργάτης του αφαίρεσαν τουλάχιστον 100 καταγγελίες από τη βάση δεδομένων της ROR, για λογαριασμό των «πελατών» τους.

Εκτός από την ROR, ο Επιφανίου έχει επίσης κατηγορηθεί για παραβίαση και εκβιασμό διαφόρων ιστότοπων, στο διάστημα μεταξύ Οκτωβρίου 2014 και Νοεμβρίου 2016.

Ο Επιφανίου φέρεται να παραβίασε τους ιστότοπους και να εισέπραξε 56.850 δολάρια σε bitcoin, ενώ τα θύματα υπέστησαν απώλειες άνω των 530.000 δολαρίων για το κόστος αποκατάστασης που σχετίζεται με τα περιστατικά.

Ο Επιφανίου είναι ο πρώτος Κύπριος υπήκοος που εκδόθηκε από την Κύπρο προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Κύπρος τροποποίησε το Σύνταγμά της το 2013 για να επιτρέψει την έκδοση Κυπρίων υπηκόων σε ευρωπαϊκή χώρα ή σε τρίτη χώρα βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης ή βάσει διμερούς ή πολυμερούς συνθήκης. Το 2003, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ένωση συνήψαν συμφωνία έκδοσης.

Επίσης, ένας πολίτης Λιβάνου που ονομάζεται Ghassan Diab, 37 ετών, εκδόθηκε την Παρασκευή από την Κύπρο στη Φλόριντα, καθώς καταζητείται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ως μέλος της Χεζμπολάχ, μιας μαχητικής ς που εδρεύει στο Λίβανο και για ξέπλυμα χρήματος από ναρκωτικά.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.085 εγγεγραμμένους.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).