Εξέταση αίματος για τη διάγνωση της νόσου Alzheimer

Επιστήμονες ανακάλυψαν μια εξέταση αίματος για τη διάγνωση της νόσου Alzheimer (Αλτσχάιμερ) χωρίς την ανάγκη μιας δαπανηρής απεικόνισης του εγκεφάλου ή της επώδυνης οσφυονωτιαίας παρακέντησης (CSF από το sample of cerebrospinal fluid), όπου ένα δείγμα εγκεφαλονωτιαίου υγρού λαμβάνεται από την σπονδυλική στήλη. Εάν επικυρωθεί, το τεστ θα μπορούσε να επιτρέψει την ταχύτερη διάγνωση της νόσου, κάτι που σημαίνει ότι οι θεραπείες θα μπορούσαν να ξεκινήσουν νωρίτερα. alzheimer

Ο Guardian αναφέρει:

Οι τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν την ανίχνευση τριών διακριτών δεικτών: τις μη φυσιολογικές συσσωρεύσεις αμυλοειδών και πρωτεϊνών, καθώς και τον νευροεκφυλισμό – την αργή και προοδευτική απώλεια νευρωνικών κυττάρων σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω ενός συνδυασμού απεικόνισης του εγκεφάλου και ανάλυσης CSF. Ωστόσο, μια οσφυονωτιαία παρακέντηση μπορεί να είναι επώδυνη και πολλοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν πονοκεφάλους ή πόνους στην πλάτη μετά τη διαδικασία, ενώ η απεικόνιση του εγκεφάλου είναι δαπανηρή και χρειάζεται πολύ χρόνο για να προγραμματιστεί.

Αν και οι τρέχουσες εξετάσεις αίματος μπορούν να ανιχνεύσουν με ακρίβεια ανωμαλίες στις πρωτεΐνες αμυλοειδούς, η ανίχνευση δεικτών βλάβης των νευρικών κυττάρων που είναι ειδικά για τον εγκέφαλο ήταν πιο δύσκολη.

Ο καθηγητής Thomas Karikari στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, στην Πενσυλβάνια και οι συνάδελφοί του σε όλο τον κόσμο επικεντρώθηκαν στην ανάπτυξη ενός τεστ αίματος βασισμένου σε αντισώματα που θα ανίχνευε μια συγκεκριμένη μορφή της πρωτεΐνης tau που προέρχεται από τον εγκέφαλο, και είναι ειδική για τη νόσο του Alzheimer.

Την εξέτασαν σε 600 ασθενείς σε διάφορα στάδια της νόσου του Alzheimer και διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα της πρωτεΐνης συσχετιζόταν άμεσα με τα επίπεδα της tau που εμφανιζόταν στην εξέταση CSF. Έτσι μπορούσαν να διακρίνουν αξιόπιστα το Alzheimer από άλλες νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Brain.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.098 εγγεγραμμένους.
Alzheimer

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).