Από το πρωί τα μέσα μαζικής ενημέρωσης κυκλοφορούν μια ιστορία, η οποία όπως όλα δείχνουν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Ο David Gewirtz του ZDNet εξετάζει το πώς το AP δημιούργησε ένα μύθο για τη Hillary Clinton. Τι έγινε και όλα πήγαν στραβά;
Το πρωί άρχισε να εμφανίζετε σαν breaking news μια ιστορία για την Hillary Clinton. Όλα ξεκίνησαν με μια δημοσίευση του Associated Press που υποστήριζε ότι η κα. Hillary Clinton (ή, μάλλον, κάποιος από το προσωπικό της) “έτρεχε ένα δικό της ηλεκτρονικό σύστημα για το επίσημο e-mail της” μέσα από το σπίτι της οικογένειάς της στη Chappaqua, της Νέας Υόρκης.
Έτσι ενώ η είδηση μπορεί να ήταν του τύπου:
Η Hillary Clinton χρησιμοποιούσε έναν προσωπικό λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διάρκεια της θητείας της ως υπουργού Εξωτερικών, αντί της ειδικής διεύθυνσης που εκδίδεται από την κυβέρνηση, υπονομεύοντας έτσι τις προσπάθειες αρχειοθέτησης επίσημων κυβερνητικών εγγράφων.
Η Hillary Clinton βρέθηκε να τρέχει τον δικό της mail server μέσα από το σπίτι της….
Στις 8:09 π.μ.η AP δημοσίευσε: “CLINTON RAN OWN COMPUTER SYSTEM FOR HER OFFICIAL EMAILS.” Σε αυτή, τη δημοσίευση AP ισχυρίστηκε ότι όχι μόνο Κλίντον έτρεχε ένα διακομιστή, αλλά και ότι χρησιμοποίησε και μια ψεύτικη ταυτότητα, δηλαδή χρησιμοποίησε το όνομα “Eric Hoteham” για να καταχωρήσει το domain name
Αργότερα, το AP άλλαξε την ιστορία αρκετά. Ο τίτλος έγινε: “HOUSE COMMITTEE SUBPOENAS CLINTON EMAILS IN BENGHAZI PROBE.”
Ο Eric Hoteham μάλιστα είχε εξαφανιστεί, σαν ένα τυπογραφικό λάθος. Αλλά ακόμα κι έτσι, η ζημιά είχε γίνει.
Σε όλο το διαδίκτυο το όνομα “Eric Hoteham” έγινε meme, και όταν το AP ανακάλυψε ότι υπάρχει στην πραγματικότητα κάποιος από το προσωπικό της Clinton που ονομάζεται «Eric Hothem», ενημέρωσε γρήγορα το άρθρο (time stamp 17:52), αλλά δεν έκανε απολύτως καμία αναφορά για το ότι είχε αλλάξει το περιεχόμενο του άρθρου.
Στην πραγματικότητα, το AP άλλαξε τον τίτλο του άρθρου ακόμα μια φορά. Στις 3:15 π.μ., ο τίτλος ήταν “CLINTON RAN HOMEBREW COMPUTER SYSTEM FOR OFFICIAL EMAILS.”
Αν θέλετε να συγκρίνετε, εδώ είναι ένα capture από το Evernote με το αρχικό άρθρο 03.05 π.μ, ένα δεύτερο capture στις 08.09 π.μ. και ένα τρίτο, αυτή τη φορά στις 17:52 με την ίδια ιστορία εξαιρετικά αναθεωρημένη.
Με την ευκαιρία, το AP αναφέρει “Το υλικό αυτό δεν μπορεί να δημοσιευτεί να μεταδοθεί, ξαναγραφεί ή να αναδιανεμηθεί.”
Το ακόμα πιο ειρωνικό σε αυτή την ιστορία είναι πως η νεότερη έκδοση της δημοσίευσης αναφέρεται στην αναστάτωση που προκλήθηκε δηλώνοντας, “Μια παρωδία ενός λογαριασμού στο Twitter για τον Hoteham εμφανίστηκε την Τετάρτη όταν το ΑΡ ανέφερε την είδηση, στέλνοντας σατιρικά tweets που υποστηρίζουν την εκστρατεία της Hillary Clinton.”
Να αναφέρουμε και πάλι ότι στην πρώτη εκδοχή αυτής της ιστορίας, το AP περιέγραφε τον Hoteham (το ορθογραφικό λάθος) σαν “μια μυστηριώδη ταυτότητα, με το όνομα Eric Hoteham.” Στη δεύτερη εκδοχή της ιστορίας, AP τον σύστησε σαν υποστηρικτή της Clinton, ο οποίος της παρείχε τεχνικές συμβουλές στο παρελθόν.
Το AP έδωσε συνέχεια σε όλη αυτή την κατάσταση, “Η προσωπικότητα του Hoteham συνδέεται επίσης με ένα ξεχωριστό διακομιστή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, presidentclinton.com, και μια μη λειτουργική ιστοσελίδα, wjcoffice.com, που όλα συνδέονται με τον ίδιο λογαριασμό Internet που λειτουργεί σαν διακομιστής ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της κας Clinton. ” Στη δεύτερη εκδοχή της ιστορίας, το AP άλλαξε το “Η προσωπικότητα Hoteham” σς “εγγραφή Hoteham.”
Τι επιπτώσεις έχει όλο αυτό στην Clinton; Δύσκολο να πει κανείς. Ας μιλήσουν καλύτερα οι μηχανές αναζήτησης. Μια αναζήτηση στο Google για τον “μυστηριώδη” “Eric Hoteham” από τη στιγμή που κυκλοφόρησε η ιστορία οδηγεί σε τουλάχιστον σε 27.800 αποτελέσματα. Την επόμενη μέρα, όταν το ΑΡ άλλαξε την ιστορία του (αλλά δεν το είπε σε κανέναν), “Ο Έρικ Hoteham” υπήρχε σε 46.400 αποτελέσματα. Χωρίς να μετρήσουμε τα αποτελέσματα του Facebook και του Twitter.