Μία σύνδεση VPN έχει σαν σκοπό να σας ασφαλίσει το απόρρητό σας στο διαδίκτυο, όμως ο πάροχος σας ενδιαφέρεται να ξέρει αν χρησιμοποιείτε VPN και ποια στοιχεία μπορεί να συλλέξει;
Το VPN σημαίνει Virtual Private Network, δηλαδή εικονικό ιδιωτικό δίκτυο και είναι ένας διαμεσολαβητής ανάμεσα σας εσάς και στον ιστότοπο που επισκέπτεστε, ώστε να μην φαίνεται η πραγματική σας IP.
Όμως σε αυτή την σύνδεση μεσολαβούν και άλλοι παράγοντες, όπως ο πάροχός σας στο διαδίκτυο (ISP).
Οι ιστότοποι που επισκέπτεστε μέσω ενός VPN δεν θα μπορούν να αναγνωρίσουν τη διεύθυνση IP σας, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να “δηλώνετε¨ ότι είστε σε διαφορετική χώρα, ή απλά να μην μπορούν να σας ταυτίσουν με μία μοναδική IP.
Αναρωτιέστε όμως τι μπορεί να δει ο ISP σας και αν αυτό έχει σημασία. Πάμε να το δούμε.
Table of Contents
Μπορεί ο ISP να δει αν χρησιμοποιείτε VPN;
Η απάντηση είναι απλή: Ναι, ο ISP σας μπορεί να δει ότι χρησιμοποιείτε VPN.
Δεδομένου ότι οι IPs που χρησιμοποιεί μία υπηρεσία VPN δεν είναι μυστικές και κάθε χρήστης μπορεί να συντάξει μία λίστα με τις διαθέσιμες IPs ενός VPN, έτσι και ο ISP μπορεί να γνωρίζει τις IPs αυτές.
Σε γενικές γραμμές όταν χρησιμοποιείτε το διαδίκτυο, συνδέεστε από τον υπολογιστή σας στο σύστημα του ISP σας, ο οποίος με τη σειρά του συνδέεται με την IP που επιθυμείτε. Αν δεν χρησιμοποιείτε VPN τότε η IP αυτή αντιστοιχεί στον ιστότοπο που επισκέπτεστε.
Όταν χρησιμοποιείτε VPN τότε η IP ανήκει στην υπηρεσία VPN και αυτή μετά σας κατευθύνει στον ιστότοπο που θέλετε.
Έτσι ο ISP γνωρίζει αν χρησιμοποιείτε VPN ή όχι. Αντίστοιχα και ο τελικός ιστότοπος, όταν λαμβάνει ένα αίτημα καταγράφει την IP που το ζητάει.
Αν χρησιμοποιείτε ένα διακομιστή VPN τότε καταγράφεται η διεύθυνση IP του VPN και έτσι τον κοροϊδεύετε ώστε να νομίζει ότι είστε κάποιος άλλος, κάπου αλλού. Σημειώστε, ωστόσο, ότι χωρίς την ενεργοποίηση της κατάστασης ανώνυμης περιήγησης, θα μπορούσατε πολύ εύκολα να εξακολουθήσετε να αναγνωρίζεστε.
Τι βλέπει ο ISP σας;
Τα VPN διαφέρουν από τα proxies καθώς κρυπτογραφούν τη σύνδεσή σας μέσω αυτού που ονομάζεται ασφαλής σήραγγα (secure tunnel).
Αυτό κρυπτογραφεί τη σύνδεση από τον υπολογιστή σας στον διακομιστή του VPN, χρησιμοποιώντας συνήθως μια προηγμένη μέθοδο κρυπτογράφησης, όπως το AES-256, η οποία θεωρητικά, μπορεί να σπάσει μόνο από κάποιον που έχει στη διάθεσή του μερικά δισεκατομμύρια χρόνια.
Το τούνελ λειτουργεί έτσι ώστε ο ιστότοπος που επισκέπτεστε να μπορεί να δει μόνο την ψεύτικη διεύθυνση IP σας (τη διεύθυνση IP του VPN), αλλά λειτουργεί και αντίστροφα. Όταν ένας ISP κοιτάζει τη σύνδεση που κάνατε και ζητά να μάθει πού κατευθύνεται, το μόνο που λαμβάνει είναι μερικά τυχαία σκουπίδια.
Μπορεί να δει ότι κάνετε μια σύνδεση, μπορεί ακόμη και να καταλάβει τη διεύθυνση IP στην οποία συνδέεστε, αλλά τίποτα πέρα από αυτό.
Φυσικά, η επιστροφή τυχαίων σκουπιδιών είναι ένα επιπλέον ενδεικτικό σημάδι ότι χρησιμοποιείτε VPN. Ένας ISP μπορεί να καταλάβει πολύ εύκολα και με αυτόν τον τρόπο, ποιες συνδέσεις οδηγούν σε ένα VPN. Απλά κοιτάει αυτές ποιες στέλνουν πολλά κρυπτογραφημένα δεδομένα πίσω.
Όταν ο ISP σας δεν μπορεί να δει απευθείας τι κάνετε, ενδέχεται να είναι σε θέση να κάνει μια εικασία σχετικά με ορισμένες δραστηριότητες σας με βάση τα μοτίβα χρήσης δεδομένων σας και την ποσότητα δεδομένων που διακινείτε. Σας ακούγετε παράξενο αυτό;
Αν στήσετε ένα torrent server στο σπίτι σας ο ISP με το καιρό θα καταλάβει ότι κάνετε peer to peer συνδέσεις, αφού θα μεταφέρετε πάρα πολλά δεδομένα σε ώρες μη εργάσιμες, με ένα μοτίβο που ταιριάζει με την ωριαία κίνηση των torrent sites και με το πότε βγαίνει ένα νέο παράνομο αρχείο (ταινία, app, 0day, μουσική κλπ). Αντίστοιχα θα το καταλάβει και αν είστε στην scene ή σε μοιράζετε μέσω streaming.
Παλιά για την Ελλάδα ήταν άπιαστο όνειρο αυτό, αλλά τώρα με τις οπτικές ίνες και με συνδέσεις που είναι κατ’ελάχιστον 100 mbps εύκολα μπορείτε να μετατρέψετε την σύνδεσή σας σε κέντρο διερχομένων δεδομένων (παράνομων και μη).
Αλλά οι ISP δεν είναι χαζοί. Υπάρχουν παρόμοιες μέθοδοι ανάλυσης του πόσα δεδομένα χρησιμοποιείτε, πότε τα χρησιμοποιείτε και ποιος είναι ο χρόνος χρήσης των δεδομένων, που μπορούν να παρέχουν πληροφορίες για το τι κάνετε, ακόμα κι αν δεν είναι άμεσα παρατηρήσιμες, ούτε καν σε εσάς.
Ενδιαφέρονται οι ISP αν χρησιμοποιείτε VPN;
Η απάντηση εξαρτάται από τη γεωγραφική σας θέση. Στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, μπορούμε να υποθέσουμε ότι οι ISP γενικά δεν ενδιαφέρονται. Είτε συνδέεστε σε διακομιστή VPN, είτε σε έναν τυχαίο ιστότοπο είναι πιθανώς το ίδιο για αυτούς.
Εξάλλου, πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν VPN για απομακρυσμένη σύνδεση σε δίκτυα εργασίας. Ένα VPN που χρησιμοποιείται για λόγους απορρήτου ή για παράνομους σκοπούς, μοιάζει περίπου το ίδιο.
Αν όμως ζείτε ή είστε απλά τουρίστας σε χώρες με αυταρχικά καθεστώτα, όπως η Κίνα, το Ιράν κλπ τότε μάλλον σας παρακολουθούν. Αφήστε ότι υπάρχουν ακόμα χώρες που η χρήση VPN είναι παράνομη.
Σε αυτές τις χώρες, οι περισσότεροι ISP είτε θα ανήκουν στο κράτος, είτε θα έχουν κάποιο είδος κρατικού ελέγχου που σημαίνει ότι υπάρχει πιθανότητα κάποιος να ελέγχει τις συνδέσεις.
Πωλούν οι ISP τα δεδομένα σας;
Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Οι πάροχοι ίντερνετ (ISP) παρακολουθούν και καταγράφουν οτιδήποτε κάνετε online, παντού στο κόσμο, ακόμα και στην Ελλάδα.
Κατά βάση οι ISP παρακολουθούν το χρόνο και την ημερομηνία σύνδεσης, την φυσική σας τοποθεσία όταν χρησιμοποιείτε φορητή συσκευή, τις μη κρυπτογραφημένες συνομιλίες email, τις διαδικτυακές αναζητήσεις και αρχεία που κατεβάζετε (συμπεριλαμβανομένων των torrent και του streaming), όλα τα δεδομένα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τις εφαρμογές web που χρησιμοποιείτε και τους κωδικούς πρόσβασης.
Και μάλιστα από όλες τις συσκευές σας που συνδέονται με το router σας, ακόμα και από τις IoT, όπως θυροτηλέφωνα, σκούπες, κάμερες κλπ.
Φυσικά οι ISP υποχρεούνται από το νόμο να διατηρούν τα δεδομένα των πελατών τους, και να παρακολουθούν τη διαδικτυακή τους δραστηριότητα για μια συγκεκριμένη περίοδο για λόγους καταπολέμησης της εγκληματικότητας και της τρομοκρατίας.
Εύκολα μπορεί να φανταστεί κάποιος ότι τα παραπάνω δεδομένα είναι εμπορεύσιμα. Το αν τα πωλούν σε τρίτους ή όχι, δεν μπορούμε να το πούμε με σιγουριά. Όχι χωρίς να φοβόμαστε για μηνύσεις.
Πάντως δεν πρέπει να είναι ευχαριστημένοι, καθώς τους κόβετε την δυνατότητα συλλογής δεδομένων.
Το αν θα χρησιμοποιήσετε VPN ή όχι είναι δικό σας θέμα. Όμως με την χρήση του μειώνετε τις πληροφορίες που κρατάει ο ISP για εσάς.
Το vpn χρειάζεται και για θέματα ασφαλείας, εάν κάποιος υπολογιστής είναι μολυσμένος με κακόβουλο λογισμικό, τότε παντού, ακόμη και στο δίκτυο του σπιτιού σας είστε πιο ασφαλής, διότι ο δικός σας υπολογιστής απορρίπτει όλες τις προσπάθειες συνδέσεως του κακόβουλου λογισμικού στον υπολογιστή σας.
Υπάρχει κάποιο αρκετά αξιόπιστο VPN που να μην εμπορεύεται εκείνο τις πληροφορίες που μαζεύει για εμάς; Επίσης μια άλλη ερώτηση κάποιοι μου είπαν ότι έφτιαξαν δικό τους VPN στα windows ισχύει κάτι τέτοιο
1. Αφενός μεν δεν μπορούμε να βάλουμε το χέρι μας στην φωτιά για κανένα, αφετέρου κατά καιρούς κάνουμε κριτικές για vpn, οπότε αναζητήστε τα αντίστοιχα άρθρα μας.
2. Δεν υπάρχει έννοια vpn κάτω από μία παρεϊστικη ομάδα. Για λόγους εκμάθησης μπορεί ο καθένας να φτιάξει ότι θέλει αλλά σαφώς θα υπολείπεται από την πλήρη υποστήριξη σε μηχανήματα, συνδέσεις, ασφάλεια, μίας εταιρείας. Συν ότι θα σας παρακολουθούν.
Για προσωπική χρήση είναι πολύ εύκολο να φτιάξετε ένα vpn και να συνδέσετε με ασφάλεια το γραφείο σας με το σπίτι σας. Τα ίδια τα Windows το υποστηρίζουν. Ή δοκιμάστε το Open VPN.
Ευχαριστούμε Γιώργο Κανελλάκη.
Οταν αλλαζουμε DNS μπορει ο ISP να εξακολουθει να ξερει ολες τις πιο πανω πληροφοριες ;;;
Η αλλαγή του DNS server είναι μία γρήγορη λύση, αλλά δεν θα εμποδίσει αποτελεσματικά την παρακολούθηση από τον ISP. Ίσως τον δυσκολέψει κάπως, αλλά ….
Αρα για να εχουμε καλυτερο αποτελεσμα απο τον ISP θα πρεπει το VPN να το βαλουμε στο ρουτερ ;;;;;
Η αρκει μονο στον υπολογιστη ;;;
Αν έχετε router που υποστηρίζει vpn, τότε είναι καλύτερα να το συνδέσετε εκεί.