VPN και proxies, ποια η διαφορά;

Πολλοί πιστεύουν ότι τα VPN και οι διακομιστές μεσολάβησης (proxies) δεν είναι τα ίδια. Όμως και τα σάς επιτρέπουν να περιηγείστε στον ιστό από μια τοποθεσία στην οποία δεν βρίσκεστε πραγματικά. Εκτός από αυτό, λειτουργούν πολύ διαφορετικά. Ωστόσο, για τη συντριπτική πλειοψηφία, τα VPN και τα proxies χρησιμοποιούνται για την επίτευξη των ίδιων εργασιών. Έτσι ορισμένοι μπορεί να πιστεύουν ότι είναι τα ίδια.

vpn proxy

Το απόρρητο και η ασφάλεια στο Διαδίκτυο είναι κάτι που ενδιαφέρει τους περισσότερους. Για αυτό μπορεί να έχετε ακούσει ότι για τα VPN ή για τους διακομιστές μεσολάβησης. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προστατευτείτε κατά την περιήγησή σας στον ιστό.

Ακόμα κι αν το απόρρητο δεν είναι κάτι που σκέφτεστε, υπάρχουν μερικοί άλλοι λόγοι που θα βρείτε χρήσιμο ένα VPN ή ένα proxies. Όμως για να επιλέξετε τον κατάλληλο τύπο προϊόντος για τις ανάγκες σας, θα πρέπει πρώτα να κατανοήσετε τις διαφορές μεταξύ των δύο και τι προσφέρουν.

Τι είναι ένα VPN;

Ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο (VPN από το virtual network) σάς επιτρέπει να περιηγείστε στον Ιστό ιδιωτικά και με ασφάλεια με ένα επίπεδο κρυπτογράφησης μεταξύ εσάς και του παρόχου του VPN. Τα VPN χρησιμοποιούνται συχνά για την εγγραφή σε υπηρεσίες ή εφαρμογές που έχουν γεωγραφικούς περιορισμούς σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία. Για παράδειγμα μπορεί να χρειαστείτε την IP (διακομιστή VPN) για τη μετάδοση των τηλεοπτικών εκπομπών. Αυτοί οι περιορισμοί ισχύουν συνήθως επειδή μια εταιρεία δεν έχει δικαιώματα streaming στη χώρα σας ή επειδή απλώς δεν έχει επεκτείνει ακόμα τις υπηρεσίες της στην περιοχή σας.

Ωστόσο, τα VPN δεν είναι τέλεια. Πολλές υπηρεσίες streaming και σύγχρονες εφαρμογές μπορούν να εντοπίσουν τα VPN και να σας κλειδώσουν. Αυτό συμβαίνει επειδή οι περισσότερες από τις δημοφιλείς εφαρμογές VPN επαναχρησιμοποιούν την ίδια λίστα διευθύνσεων IP. Έτσι, εάν μια πλατφόρμα streaming δει ότι χρησιμοποιείται ένα συγκεκριμένο σύνολο διευθύνσεων IP για τη σύνδεση από χιλιάδες διαφορετικούς λογαριασμούς, μπορεί να σας αποκλείσει. Τα VPN συνήθως κοστίζουν χρήματα για να λειτουργήσουν, καθώς απαιτούν έναν ξεχωριστό υπολογιστή που βρίσκεται αλλού για την επεξεργασία όλων των αιτημάτων σας, γι' αυτό συνήθως πρέπει να πληρώνετε ανά μήνα για μια συνδρομή VPN.

Τι είναι το proxy;

Από την άλλη πλευρά, τα proxies είναι πολύ πιο απλά. Μπορούν να κρύψουν τη διεύθυνση IP σας, αλλά μέχρι εκεί. Επειδή τα proxies δεν είναι κρυπτογραφημένα, ο πάροχος υπηρεσιών και η κυβέρνησή σας μπορούν να δουν όλη την κίνηση του δικτύου σας. Ομοίως, οι hackers μπορούν να αποκαλύψουν την πραγματική τοποθεσία σας. Από την άλλη πλευρά, τα proxies είναι συνήθως δωρεάν.

Προσφέρουν επίσης λίγο μεγαλύτερη ευελιξία, επειδή μπορούν να ρυθμιστούν σε ορισμένα προγράμματα περιήγησης ή εφαρμογές και όχι σε όλη την κυκλοφορία του δικτύου της συσκευής σας. Με αυτόν τον τρόπο, ένα proxy μπορεί να ρυθμιστεί ώστε να χρησιμοποιείται μόνο στο περιήγησής σας ή ίσως με ένα torrent . Τα proxies είναι συνήθως δωρεάν στη χρήση, αλλά σε αντάλλαγμα, μπορεί να πουλήσουν τα δεδομένα σας σε διαφημιστές.

Πρέπει να χρησιμοποιήσετε VPN ή κάποιο διακομιστή μεσολάβησης;

Για πάρα πολλούς, η συνεχής χρήση VPN ή των proxies είναι περιττή. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιήσετε κάποια από αυτές τις υπηρεσίες. Τα VPN, μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε όταν ταξιδεύετε, ειδικά χώρας, σε δημόσια Wi-Fi ή εάν χρειάζεται να αποκτήσετε πρόσβαση σε περιεχόμενο που είναι κλειδωμένο γεωγραφικά.

Τα proxies είναι μια λύση, αλλά αφού δεν προσφέρουν κανένα είδος κρυπτογράφησης πιθανώς δεν αξίζουν τον κόπο για τους περισσότερους.

Τα VPN προσφέρουν προστασία και λειτουργούν σε ολόκληρη τη συσκευή σας σε αντίθεση με κάποιον διακομιστή μεσολάβησης που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για έναν μικρό αριθμό εφαρμογών σας.

Υπάρχουν κάποιοι που βλέπουν το τελευταίο σαν αρνητικό, κι άλλοι το βλέπουν θετικό. Ίσως σας αρέσει το γεγονός ότι ένας proxy μπορεί να απομονωθεί σε ένα πρόγραμμα περιήγησης ή κάποια άλλη εφαρμογή στο δίκτυό σας.

Να αναφέρουμε ότι τα proxies και τα VPN είναι εξαιρετικές επιλογές, ωστόσο, οι περισσότεροι πιθανότατα έλκονται προς τα VPN απλώς επειδή προσφέρουν κρυπτογράφηση.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

Get the best viral stories straight into your inbox!
VPN,proxies,proxy,iguru

Written by newsbot

Αν και τα δελτία τύπου θα είναι από πολύ επιλεγμένα έως και σπάνια, είπα να περάσω ... γιατί καμιά φορά κρύβονται οι συντάκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).