Επιτυχής η επιχείρηση της NASA με το διαστημόπλοιο DART

Το διαστημόπλοιο DART της NASA τελικά βρήκε στόχο και χτύπησε στην επιφάνεια ενός μακρινού αστεροειδούς Δίμορφος στις 2:14 π.μ. ώρα Ελλάδος ξημερώματα Τρίτης.

dart dimorphos

Μια ώρα πριν από την πρόσκρουση, ο αστεροειδής Δίμορφος, δεν ήταν καν ορατός στις από το διαστημόπλοιο. Σε μερικές από τις πρώτες εικόνες που στάλθηκαν πίσω στη Γη, ακόμη και ο μεγαλύτερος σύντροφος του ο , έμοιαζε με μια μόνο κηλίδα ενάντια σε μια μαύρη θάλασσα.

Το διαστημικό σκάφος DART κινούνταν με 22.500 χιλιόμετρα την ώρα (14.000 μίλια την ώρα) και οι λεπτομέρειες εμφανίστηκαν γρήγορα. Οι θεατές στη Γη είδαν την τραχιά επιφάνεια του Διδύμου να περνάει δίπλα από το διαστημόπλοιο DART καθώς αυτό κατευθυνόταν προς τον Δίμορφο.

Στα τελευταία ζωής του DART  οι ογκόλιθοι του Δίμορφου γέμισαν την οθόνη και μετά έγινε έντονο κόκκινο, υποδεικνύοντας απώλεια τος. Το DART είχε φτάσει στον τελικό του προορισμό.

Παρακολουθείστε τα τελευταία του δευτερόλεπτα από το tweet της Nasa:

Τα τηλεσκόπια σε όλο τον κόσμο (και στο διάστημα) στρέφουν τώρα την προσοχή τους στη σκηνή της σύγκρουσης. Θα παρακολουθήσουν για να δουν πόσο άλλαξε η πρόσκρουση την του Δίμορφου.

Η συντριβή είναι μέρος του πρώτου πρακτικού πειράματος πλανητικής άμυνας, μια δοκιμή για να διαπιστωθεί εάν η ανθρωπότητα μπορεί μια μέρα να είναι σε θέση να ανακατευθύνει την πορεία ενός αστεροειδούς που κατευθύνεται προς τον πλανήτη μας.

Η επιλογή που δοκιμάζει το DART είναι από τις πιο άμεσες. Αν χτυπήσουμε κάτι σε έναν αστεροειδή, θα αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο κινείται αυτός ο αστεροειδής; Επειδή η τροχιά του Δίμορφου επηρεάζεται από τον άλλο αστεροειδή, τον Δίδυμο, αλλά και τη Γη, οι θα έχουν σύντομα μια απάντηση σε αυτό το ερώτημα.

Ο αστεροειδής Dimorphos είναι σχετικά μικρός, επομένως οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να τον δουν παρά λίγο πριν τη σύγκρουση. Όμως τα τηλεσκόπια μπορούν να δουν τόσο τον Δίδυμο όσο και τον Δίμορφο.

Και πλέον αναμένουν να παρατηρήσουν την τροχιά του Dimorphos να επιταχύνεται μετά τη σύγκρουση, αλλά μένει να φανεί το πόσο πολύ θα ταιριάζει η συμπεριφορά του αστεροειδούς με τα μοντέλα που έχουν κάνει.

Θα χρειαστούν πιθανώς μερικοί μήνες για να λάβουμε μια πλήρη απάντηση για το πόσο η αποστολή DART άλλαξε την τροχιά του Dimorphos. Αλλά στο μεταξύ, οι τελευταίες εικόνες από το διαστημόπλοιο προσφέρουν πληθώρα δελεαστικών λεπτομερειών για τους ερευνητές.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

DART,Dimorphos,asteroid,Δίμορφος,Δίδυμος

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).