Κύμα malware επιτίθεται στην Ελλάδα, κυρίως με το ransomware Locky


Η τηλεμετρία ESET LiveGrid εμφανίζει μία κορύφωση στην ανίχνευση του κακόβουλου λογισμικού JS/Danger.ScriptAttachment (Locky) σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Τα πιο αξιοσημείωτα ποσοστά ανίχνευσης σημειώνονται στο Λουξεμβούργο (67%), Τσεχία (60%), Αυστρία (57%), Ολλανδία (54%) και Ηνωμένο Βασίλειο (51%), αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ιδιαίτερα αυξημένα παρουσιάζονται και τα ποσοστά ανίχνευσης σε Ελλάδα και Κύπρο, όπου φτάνουν στο 43%.Locky

Εμφανίζεται ως συνημμένο ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αφού ανοιχτεί, η απειλή πίσω από αυτές τις ανιχνεύσεις έχει σχεδιαστεί για να κάνει λήψη και να εγκαταστήσει διαφορετικές παραλλαγές malware στις συσκευές των θυμάτων.

Μόλις καταφέρει να ξεγελάσει το χρήστη, το JS / Danger.ScriptAttachment προσπαθεί να κατεβάσει ένα άλλο κακόβουλο κώδικα, που αποτελείται κατά κύριο λόγο από διάφορες οικογένειες crypto-ransomware, όπως το Locky.

Μία εκτενή περιγραφή του πώς λειτουργεί το Locky μπορούν να βρουν οι ενδιαφερόμενοι στην ειδική ανάλυση στο WeLiveSecurity.com.

«Οι χρήστες των λύσεων ESET είναι προστατευμένοι από αυτή την απειλή. Οι λύσεις μας μπορούν να μπλοκάρουν τις κακόβουλες προθέσεις για λήψη και εκτέλεση διάφορων οικογενειών ransomware», σχολιάζει ο Ondrej Kubovič, IT Security Specialist της ESET.

Το JS/Danger.ScriptAttachment έχει τον ίδιο σκοπό με το κακόβουλο downloader Nemucod που έπληξε το διαδίκτυο σε παγκόσμιο επίπεδο σε διάφορα κύματα. Η ESET είχε προειδοποιήσει τους χρήστες για την απειλή στα τέλη του Δεκέμβρη 2015, και ξανά το Μάρτιο του 2016.

Η ESET θεωρεί ότι το συγκεκριμένο ransomware αποτελεί αυτή τη στιγμή μια από τις πιο επικίνδυνες απειλές υπολογιστών, γεγονός που φαίνεται απίθανο να αλλάξει στο άμεσο μέλλον. Ως εκ τούτου, η ESET συνιστά στους χρήστες του διαδικτύου, είτε σε οικιακό είτε σε εταιρικό επίπεδο, να ενημερώνουν τους υπολογιστές και το λογισμικό τους, να χρησιμοποιούν αξιόπιστο λογισμικό ασφαλείας και να πραγματοποιούν τακτικά αντίγραφα των πολύτιμων δεδομένων τους.

Επικράτηση του downloader JS/Danger.Script.Attachment στην Ευρώπηmap

Τα ποσοστά ανίχνευσης κυμαίνονται από 67% (Λουξεμβούργο) έως κάτω από 1% (Λευκορωσία, Ουκρανία).

Επίπεδα επικράτησης:

Λουξεμβούργο: 67%

Αυστρία: 57%

Ολλανδία: 54%

Ηνωμένο Βασίλειο: 51%

Γερμανία: 48%

Δανία: 48%

Ιρλανδία 46%

Σουηδία: 46%

Βέλγιο: 45%

Ελλάδα 43%

Ισπανία: 42%

Φινλανδία: 42%

Νορβηγία: 40%

Γαλλία: 36%

Εγγραφή στο iGuRu.gr μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Πορτογαλία: 30%

Πολωνία: 26%

 


Διαβάστε τις Τεχνολογικές Ειδήσεις από όλο τον κόσμο, με την εγκυρότητα του iGuRu.gr

Ακολουθήσετε μας στο Google News iGuRu.gr at Google news