Έσπασαν την κρυπτογράφηση RSA

Ειδικοί σε τα ασφάλειας υπολογιστών δυσκολεύτηκαν να πιστέψουν μια μελέτη Κινέζων ερευνητών που αναφέρει βρήκαν έναν τρόπο να σπάσουν την πιο κοινή μορφή διαδικτυακής κρυπτογράφησης [το link είναι paywalled] χρησιμοποιώντας την τρέχουσα γενιά κβαντικών υπολογιστών.

Εδώ και καιρό αναφέρουμε ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία θα αποτελέσει μια πολύ σοβαρή απειλή.

encryption

Οι Times αναφέρουν:

Η μέθοδος, που περιγράφεται σε μια επιστημονική έρευνα [PDF] που δημοσιεύτηκε στα τέλη Δεκεμβρίου, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να σπάσει τον αλγόριθμο RSA που στηρίζει τις περισσότερες διαδικτυακές κρυπτογραφήσεις χρησιμοποιώντας μια κβαντική με μόνο 372 qubits — ή κβαντικά bit, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς 24 ερευνητών από ακαδημαϊκούς φορείς και κρατικά εργαστήρια.

Επικίνδυνο; Η IBM έχει δηλώσει ήδη ότι το σύστημα Osprey των 433 qubit, ο πιο ισχυρός κβαντικός υπολογιστής που έχει παρουσιαστεί δημόσια, θα διατεθεί στους πελάτες της από τις αρχές του τρέχοντος έτους.

Εάν η έρευνα είναι σωστή, θα σηματοδοτήσει μια σημαντική στιγμή στην ιστορία της ασφάλειας των υπολογιστών, δήλωσε ο Roger Grimes, ειδικός σε θέματα ασφάλειας υπολογιστών και συγγραφέας.

“Θα σήμαινε ότι οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να σπάσουν μυστικά άλλων κυβερνήσεων. Αν είναι αλήθεια – ένα μεγάλο αν – θα ήταν σαν ένα μυστικό που βγήκε από τις ταινίες, και ένα από τα μεγαλύτερα πράγματα στην επιστήμη των υπολογιστών.”

Άλλοι ειδικοί αναφέρουν ότι αν και η θεωρία που περιγράφεται στην έρευνα φαίνεται σωστή, η προσπάθεια ς της στην πράξη θα μπορούσε κάλλιστα να είναι πέρα από την εμβέλεια της σημερινής κβαντικής τεχνολογίας.

“Από όσο μπορώ να πω, το δεν είναι λάθος”, είπε ο Peter Shor, ο επιστήμονας του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της ς, του οποίου ο αλγόριθμος του 1994 που αποδεικνύει ότι μια κβαντική μηχανή θα μπορούσε να νικήσει την ηλεκτρονική κρυπτογράφηση βοήθησε να πυροδοτήσει μια ερευνητική στον κβαντικό υπολογισμό.

Η μέθοδος του Shor όμως απαιτεί μηχανές με πολλές εκατοντάδες χιλιάδες, ή ακόμα και εκατομμύρια, qubits, κάτι που πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι απέχει ακόμα μια δεκαετία ή και περισσότερο.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

Get the best viral straight into your inbox!
RSA,κρυπτογράφηση,κρυπτογράφηση δεδομένων

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).