Έσπασαν την κρυπτογράφηση RSA

Ειδικοί σε θέματα ασφάλειας δυσκολεύτηκαν να πιστέψουν μια μελέτη Κινέζων ερευνητών που αναφέρει βρήκαν έναν τρόπο να σπάσουν την πιο κοινή μορφή διαδικτυακής ς [το link είναι paywalled] χρησιμοποιώντας την τρέχουσα γενιά κβαντικών υπολογιστών.

Εδώ και καιρό αναφέρουμε ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία θα αποτελέσει μια πολύ σοβαρή απειλή.

encryption

Οι Financial Times αναφέρουν:

Η μέθοδος, που περιγράφεται σε μια επιστημονική έρευνα [PDF] που δημοσιεύτηκε στα τέλη Δεκεμβρίου, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να σπάσει τον αλγόριθμο που στηρίζει τις περισσότερες διαδικτυακές κρυπτογραφήσεις χρησιμοποιώντας μια κβαντική μηχανή με μόνο 372 qubits — ή κβαντικά bit, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς 24 ερευνητών από ακαδημαϊκούς φορείς και κρατικά εργαστήρια.

Επικίνδυνο; Η IBM έχει δηλώσει ήδη ότι το σύστημα Osprey των 433 qubit, ο πιο ισχυρός κβαντικός υπολογιστής που έχει παρουσιαστεί δημόσια, θα διατεθεί στους πελάτες της από τις αρχές του τρέχοντος έτους.

Εάν η έρευνα είναι σωστή, θα σηματοδοτήσει μια σημαντική στιγμή στην ιστορία της ασφάλειας των υπολογιστών, δήλωσε ο Roger Grimes, ειδικός σε θέματα ασφάλειας υπολογιστών και συγγραφέας.

  Krita 5.1.5 Open Source εφαρμογή επεξεργασίας εικόνας

“Θα σήμαινε ότι οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να σπάσουν μυστικά άλλων κυβερνήσεων. Αν είναι αλήθεια – ένα μεγάλο αν – θα ήταν σαν ένα μυστικό που βγήκε από τις ταινίες, και ένα από τα μεγαλύτερα πράγματα στην επιστήμη των υπολογιστών.”

Άλλοι ειδικοί αναφέρουν ότι αν και η θεωρία που περιγράφεται στην έρευνα φαίνεται σωστή, η προσπάθεια εφαρμογής της στην πράξη θα μπορούσε κάλλιστα να είναι πέρα από την εμβέλεια της σημερινής κβαντικής τεχνολογίας.

“Από όσο μπορώ να πω, το paper δεν είναι λάθος”, είπε ο Peter Shor, ο επιστήμονας του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, του οποίου ο αλγόριθμος του 1994 που αποδεικνύει ότι μια κβαντική μηχανή θα μπορούσε να νικήσει την ηλεκτρονική κρυπτογράφηση βοήθησε να πυροδοτήσει μια ερευνητική έκρηξη στον κβαντικό υπολογισμό.

Η μέθοδος του Shor όμως απαιτεί μηχανές με πολλές εκατοντάδες χιλιάδες, ή ακόμα και εκατομμύρια, qubits, κάτι που πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι απέχει ακόμα μια δεκαετία ή και περισσότερο.

RSA,κρυπτογράφηση,κρυπτογράφηση δεδομένων

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).