Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αφαίρεση streams σε 30 λεπτά

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξετάζει ένα προσχέδιο ψηφίσματος που απαιτεί από τις διαδικτυακές υπηρεσίες να κατεβάζουν πειρατικά αθλητικά streams εντός 30 λεπτών.

Το νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνει και μια πρόταση που επιτρέπει στους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων να ενεργούν ως αξιόπιστοι καταγγέλλοντες. Σύμφωνα με τον Ευρωβουλευτή του Πειρατικού Κόμματος Patrick Breyer, το σχέδιο είναι επικίνδυνο καθώς μπορεί να προκαλέσει μαζικές διαγραφές περιεχομένου.

Τα τελευταία χρόνια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε και υιοθέτησε διάφορες νομοθετικές αλλαγές για την καταπολέμηση της διαδικτυακής πειρατείας.

Για παράδειγμα η οδηγία για τα πνευματικά δικαιώματα που εγκρίθηκε πέρυσι, καθώς και ο νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες, που παρουσιάστηκε επίσημα τον περασμένο Δεκέμβριο.

Αυτοί οι νόμοι θα έχουν σημαντική επίδραση στον τρόπο με τον οποίο οι διαδικτυακές υπηρεσίες ανταποκρίνονται σε καταγγελίες παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων.

Την επόμενη εβδομάδα, η Επιτροπή Νομικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα ψηφίσει ένα προσχέδιο που προχωρά ένα βήμα παραπέρα. Η εν λόγω πρόταση υποτίθεται ότι είναι προσαρμοσμένη για να ασχοληθεί με τα πειρατικά αθλητικά streams, που φαίνεται να αποτελούν αγκάθι στο πλευρό των μεγάλων αθλητικών πρωταθλημάτων.

  YouTube mobile live streaming για όλους με bonus κέρδη

Σύμφωνα με το προσχέδιο, που ετοίμασε ο εισηγητής Angel Dzhambazki, οι διοργανωτές αθλητικών εκδηλώσεων αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις στο ψηφιακό περιβάλλον λόγω της πειρατείας. Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, οι διαδικτυακές υπηρεσίες θα πρέπει να κατεβάζουν κάθε παραβατικό περιεχόμενο το συντομότερο δυνατό, μέσα σε λίγα λεπτά από την έναρξη ενός αθλητικού γεγονότος.

Συγκεκριμένα, αυτό σημαίνει ότι η ισχύουσα νομοθεσία θα πρέπει να επικαιροποιηθεί ώστε να “ορίζεται ότι η κατάργηση του παράνομου περιεχομένου θα πρέπει να πραγματοποιηθεί αμέσως μετά τη λήψη της ειδοποίησης και το αργότερο σε 30 λεπτά μετά την έναρξη της εκδήλωσης“.

Σύμφωνα με ορισμένους νομοθέτες της ΕΕ, αυτή η πρόταση δεν φαίνεται να προχωρά και έχουν διαπραγματευτεί αρκετές συμβιβαστικές τροπολογίες για να την κάνουν πιο συγκεκριμένη. Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση των “αξιόπιστων πηγών”, οι οποίοι ενδέχεται να ενεργούν για λογαριασμό των κατόχων των πνευματικών δικαιωμάτων.

Αυτές οι καταργήσεις θα μπορούσαν να σταλούν σε streaming υπηρεσίες όπως το YouTube, αλλά μπορεί επίσης να στοχεύουν και αυτόνομους παρόχους φιλοξενίας. Ένα παρόμοιο σύστημα υπάρχει ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου τα αθλητικά streams μπορούν να καταργηθούν σε πραγματικό χρόνο, με την έγκριση του δικαστηρίου.

  Προγραμματιστής; gi-Cluster Game Jam 2015!

Η πρόταση της ΕΕ δεν απαιτεί απαραίτητα κάποια δικαστική εποπτεία. Αυτό είναι κάτι που οι διοργανωτές αθλημάτων θα καλωσορίσουν, αλλά ανοίγει και την πόρτα για υπερβολές, κάτι που συμβαίνει περιστασιακά και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το προτεινόμενο ψήφισμα δεν είναι ευπρόσδεκτο από όλα τα μέλη του Κοινοβουλίου. Ο Patrick Breyer, ευρωβουλευτής του κόμματος πειρατών, αναφέρει ότι αυτός και τα μέλη του στην Ομάδα των Πρασίνων θα το καταψηφίσουν.

“Αυτό το κείμενο είναι σαν να έχει υπαγορευτεί από λομπίστες στη βιομηχανία κατόχων δικαιωμάτων, και απειλεί τα θεμελιώδη ψηφιακά δικαιώματα”, αναφέρει ο Breyer και συνεχίζει:

“Η απαίτηση διαγραφής περιεχομένου σε 30 λεπτά ελιναι μικρότερη από την προβλεπόμενη αντίδραση αφαίρεσης τρομοκρατικού περιεχομένου.”

“Επιτρέποντας σε ομάδες ιδιωτικών συμφερόντων με προσωπικό συμφέρον να αφαιρέσουν περιεχόμενο χωρίς έλεγχο από δικαστήριο, θα επιφέρει υπερβολικό αποκλεισμό νόμιμου περιεχομένου”. προσθέτει ο Breyer.

Ακολουθήσετε μας στο Google News iGuRu.gr at Google news

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).


  +  32  =  40