Η Exxon γνώριζε για την κλιματική αλλαγή από το 1977

Η Exxon γνώριζε την κλιματική αλλαγή από το 1977, 11 χρόνια πριν το θέμα πάρει δημόσιες διαστάσεις, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα από το InsideClimate News. Αυτή η γνώση όμως δεν εμπόδισε την εταιρεία (τώρα ExxonMobil η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο) να περάσει δεκαετίες αρνούμενη να αναγνωρίσει δημόσια την κλιματική αλλαγή.

Προώθησε μάλιστα και παραπληροφόρηση για το κλίμα – μια προσέγγιση που πολλοί έχουν παρομοιάσει με τα ψέματα που διαδίδονταν από τη βιομηχανία καπνού σχετικά με τους κινδύνους στην υγεία από το κάπνισμα. Και οι δύο βιομηχανίες γνώριζαν ότι τα προϊόντα τους δεν θα παρέμεναν κερδοφόρα αν ο κόσμος κατανοούσε τους κινδύνους. Οι εταιρείες χρησιμοποίησαν τους ίδιους συμβούλους για να αναπτύξουν στρατηγικές για τον τρόπο επικοινωνίας τους με το κοινό.

exxonmobil

Οι ειδικοί, ωστόσο, δεν εκπλήσσονται.

“Ποτέ δεν πιστέψαμε ότι δεν καταλάβαιναν την επιστήμη”, αναφέρει η Naomi Oreskes, καθηγήτρια ιστορίας των επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Harvard. Όπως αποδεικνύεται, η Exxon όχι μόνο καταλάβαινε την επιστήμη, αλλά ασχολήθηκε και ενεργά με αυτήν. Τις δεκαετίες του 1970 και του 1980 χρησιμοποίησε κορυφαίους επιστήμονες για να εξετάσουν το θέμα και ξεκίνησε το δικό της φιλόδοξο ερευνητικό πρόγραμμα που έλαβε εμπειρικά δείγματα διοξειδίου του άνθρακα και κατασκεύασε αυστηρά κλιματικά μοντέλα.

Η Exxon ξόδεψε επίσης, περισσότερα από 1 εκατομμύριο δολάρια σε ένα project δεξαμενόπλοιων που ερευνούσε πόσο CO2 απορροφάται από τους ωκεανούς. Ήταν ένα από τα μεγαλύτερα επιστημονικά ερωτήματα της εποχής, πράγμα που σημαίνει ότι η Exxon διεξήγαγε πραγματικά μια έρευνα άνευ προηγουμένου.

Στην οκτάμηνη έρευνά τους, οι δημοσιογράφοι του InsideClimate News πήραν συνεντεύξεις από πρώην υπαλλήλους της Exxon, επιστήμονες και ομοσπονδιακούς αξιωματούχους και ανέλυσαν εκατοντάδες σελίδες εσωτερικών εγγράφων.

Διαπίστωσαν ότι η γνώση της εταιρείας για την κλιματική αλλαγή χρονολογείται από τον Ιούλιο του 1977, όταν ο ανώτερος επιστήμονας της εταιρείας James Black ανακοίνωσε ένα αποθαρρυντικό μήνυμα.

“Καταρχήν, υπάρχει γενική επιστημονική συμφωνία ότι ο πιο πιθανός τρόπος με τον οποίο η ανθρωπότητα επηρεάζει το παγκόσμιο κλίμα είναι μέσω της απελευθέρωσης διοξειδίου του άνθρακα από την καύση ορυκτών καυσίμων”, ανέφερε ο Black στην επιτροπή διαχείρισης της Exxon.

Ένα χρόνο αργότερα προειδοποίησε την Exxon ότι ο διπλασιασμός των αερίων CO2 στην ατμόσφαιρα θα αύξανε την μέση παγκόσμια θερμοκρασία κατά δύο ή τρεις βαθμούς — αριθμός που είναι σύμφωνος με την επιστημονική πραγματικότητα σήμερα.

Συνέχισε μάλιστα να προειδοποιεί ότι “η παρούσα σκέψη υποστηρίζει ότι ο άνθρωπος έχει ένα χρονικό διάστημα πέντε έως 10 ετών πριν αναγκαστεί να πάρει κρίσιμες και σκληρές αποφάσεις σχετικά με αλλαγές στις ενεργειακές στρατηγικές”.

Με άλλα λόγια, η Exxon έπρεπε να δράσει.

Αλλά η ExxonMobil διαφωνεί: “Δεν καταλήξαμε σε αυτά τα συμπεράσματα, ούτε προσπαθήσαμε να το θάψουμε όπως αναφέρουν”, ανέφερε στο American ο εκπρόσωπος της ExxonMobil, Allan Jeffers. “Αυτό που με συγκλονίζει περισσότερο είναι ότι λέμε αυτό εδώ και χρόνια, ότι έχουμε εμπλακεί στην έρευνα για το κλίμα. Αυτοί οι τύποι κατεβαίνουν και τραβούν κάποια έγγραφα που διαθέσαμε δημόσια στα αρχεία και τα παρουσιάζουν σαν κάποιου είδους αποκάλυψη”.

Ένα πράγμα είναι βέβαιο: τον Ιούνιο του 1988, όταν ο επιστήμονας της NASA James Hansen δήλωσε σε μια ακρόαση στο Κογκρέσο ότι ο πλανήτης ήδη θερμαινόταν, αλλά η Exxon ήταν δημόσια πεπεισμένη ότι η επιστήμη ήταν ακόμα αμφιλεγόμενη.

Επιπλέον, οι ειδικοί συμφωνούν ότι η Exxon έγινε ηγέτης σε εκστρατείες σύγχυσης. Μέχρι το 1989 η εταιρεία είχε βοηθήσει στη δημιουργία του Global Climate Coalition (που διαλύθηκε το 2002) για να αμφισβητήσει την επιστημονική βάση για την ανησυχία για την κλιματική αλλαγή. Βοήθησε επίσης να αποτρέψει τις ΗΠΑ από την υπογραφή της διεθνούς συνθήκης για το κλίμα, γνωστή ως Πρωτόκολλο του Κιότο το 1998 για τον έλεγχο των αερίων του θερμοκηπίου.

Η τακτική της Exxon όχι μόνο λειτούργησε στις ΗΠΑ, αλλά εμπόδισε και άλλες χώρες, όπως η και η Ινδία, να υπογράψουν τη συνθήκη.

Οι ειδικοί εξακολουθούν να προσπαθούν να συνδέσουν το παζλ παρανόησης της Exxon. Το περασμένο καλοκαίρι, η Union of Concerned Scientists δημοσίευσε μια συμπληρωματική έρευνα σε σχέση με αυτήν του InsideClimate News, γνωστή και σαν Climate Deception Dossiers (pdf).
Στην παραπάνω έρευνα αναφέρεται και ένα απόσπασμα που λέει κάτι σαν “Η νίκη θα επιτευχθεί όταν ο μέσος άνθρωπος είναι αβέβαιος για την κλιματική επιστήμη”.

Από τότε, η Exxon έχει ξοδέψει περισσότερα από 30 εκατομμύρια δολάρια σε ομάδες προβληματισμού που προωθούσαν την άρνηση για τις αλλαγές του κλίματος, σύμφωνα με την Greenpeace. Αν και οι ειδικοί δεν θα μπορέσουν ποτέ να ποσοτικοποιήσουν τη ζημιά που έχει προκαλέσει η παραπληροφόρηση της Exxon, “ένα πράγμα είναι σίγουρο ότι έχουμε χάσει πολύ έδαφος”, λέει ο Kimmell.

Οι μισές από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρά μας απελευθερώθηκαν μετά το 1988. “Εάν οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων είχαν εμπλακεί σε αυτό το θέμα και ήταν μέρος της λύσης αντί του προβλήματος, θα είχαμε κάνει μεγάλη πρόοδο [σήμερα] αντί να διπλασιάσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου”.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

Subscribe to Blog via Email

Subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

One Comment

Leave a Reply
  1. ExxonMobil. Η πολλή στενά συνεργάτης και ενδεχομένως -εν μέρει- θυγατρική της πετρελαϊκής Halliburton.
    Της Halliburton που είχε ως αφανή μεν, ουσιαστικά κορυφαίο της δε, τον Ρίτσαρντ Μπρους Τσέινι (Richard Bruce “Dick” Cheney). Τον γνωστό “Ντίκ” …

    Τον Ντίκ, τον άνθρωπο Ντικ που έχει χαρακτηριστεί «ο ισχυρότερος αντιπρόεδρος στην ιστορία της Αμερικής».
    Ο “ισχυρότερος αντιπρόεδρος” επί του ΠΛΕΟΝ ανίσχυρου … προέδρου των ΗΠΑ, του Γιώργου Μπους του δεύτερου (call me : δώσε μου μπάφο και πάρε μου την ψυχή και την προεδρία, αλλά θα σε φωνάζουν αντιπρόεδρο) …

    Θα μπορούσα να κάνω και μια αναφορά στην Greenpeace, αλλά είναι της παρούσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).