Ποιες χώρες να μην χρησιμοποιείτε με το VPN σας

Συνδεθήκατε σε VPN διακομιστή για να είστε ανώνυμοι και προστατευμένοι. Όμως θα πρέπει να αποφεύγετε να συνδεθείτε μέσω κάποιων χωρών που δεν τα πάνε καλά με την ιδιωτικότητα.

vpn

Ένας κόσμος με ελεύθερο διαδίκτυο είναι ακόμα μία ουτοπία στις ημέρες μας. Αν και όλοι υποστηρίζουμε την ελευθερία της άποψης και της έκφρασης, δυστυχώς, υπάρχουν κράτη στον πλανήτη μας που δεν συμμερίζονται αυτήν την άποψη, άσχετα το τι λένε επίσημα.

Υπάρχουν κυβερνήσεις που εμπλέκονται ενεργά σε λογοκρισία, καταστολή, παρακολούθηση και παρόμοιες δραστηριότητες που υπονομεύουν την ελευθερία του διαδικτύου.

Ένα VPN μπορεί να βοηθήσει στην παράκαμψη αυτών των οδοφραγμάτων, ειδικά αν ζείτε σε μία τέτοια χώρα. Ωστόσο, για κάποιο περίεργο λόγο υπάρχουν τοποθεσίες διακομιστών VPN που βρίσκονται σε χώρες με χαμηλό επίπεδο ελευθερίας λόγου και που θα πρέπει να είστε υποψιασμένοι μαζί τους.

Έτσι αν ζείτε σε μία ελεύθερη χώρα και χρησιμοποιείτε VPN για torrenting, gaming, streaming ή κανονική περιήγηση, ή απλά θέλετε να κρύψετε τα ίχνη σας, η χώρα στην οποία συνδέεστε μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την ασφάλειά σας στο διαδίκτυο. Η σύνδεση σε μια κακή τοποθεσία διακομιστή θα υπονομεύσει το απόρρητό σας, θα μειώσει την ταχύτητα του διαδικτύου σας ή ίσως σας δημιουργήσει και άλλα δυσάρεστα προβλήματα.

Όσο και να διαφημίζουν οι VPN εταιρείες ότι τα μηχανήματά τους είναι , είναι πολύ δύσκολο να τα βάλουν με την εκάστοτε κυβέρνηση και να διαχειρίζονται τα δεδομένα τους χωρίς αυτά να παρακολουθούνται. Ας δούμε όμως ποιες τοπογραφικές θέσεις διακομιστών VPN πρέπει να αποφύγετε. Η σειρά είναι αλφαβητική.

Βόρεια Κορέα
Η χώρα δεν επιτρέπει σε ξένες επιχειρήσεις να παρέχουν υπηρεσίες εντός των συνόρων της. Εάν δεν μπορείτε να φιλοξενήσετε έναν διεθνή διακομιστή στη Βόρεια Κορέα, δεν μπορείτε να δώσετε στους χρήστες πρόσβαση σε διευθύνσεις IP της Βόρειας Κορέας.

Εάν οποιαδήποτε εταιρεία ή VPN ισχυρίζεται το αντίθετο δεν είναι τίποτα άλλο από μια (ανέντιμη) τακτική μάρκετινγκ (βλέπε Hidemyass).

Ελλάδα
Δεν είμαστε 100% σίγουροι για την Ελλάδα μετά αυτά που ακούστηκαν για παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ και από “αγνώστους” μέσω του παράνομου Predator.

Χωρίς να θέλουμε να κομματικοποιήσουμε την κουβέντα μας, καλύτερα να αποφύγετε VPN server από την Ελλάδα, ειδικά αν ζείτε στην Ελλάδα!. Γιατί αν παρακολουθούνται αρχηγοί κομμάτων και στρατού, τότε εσάς σας έχουν για testing των μηχανημάτων τους.

Άλλωστε οι “Ρεπόρτες χωρίς σύνορα” δεν μας έχουν και σε μεγάλη εκτίμηση για την ελευθερία του τύπου. Είμαστε στην 107η θέση παγκόσμια, πιο κάτω από πολλές τριτοκοσμικές κυβερνήσεις.

Ιράν
Μάλλον δεν θα βρείτε VPN Servers στο Ιράν σε αντίθεση με τους games servers που υπάρχουν αρκετοί. Από τότε που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις κατά του θανάτου της Mahsa Amini στις 16 Σεπτεμβρίου 2022, η ιρανική κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για το διαδίκτυο.

Κίνα
Η κινεζική κομμουνιστική κυβέρνηση έχει πιθανώς τον μεγαλύτερο και πιο εξελιγμένο μηχανισμό λογοκρισίας στον κόσμο. Αυτό το σύστημα λογοκρισίας, γνωστό και ως Μεγάλο Τείχος προστασίας, υπάρχει από τα τέλη της δεκαετίας του '90 και μπλοκάρει οποιοδήποτε περιεχόμενο με το οποίο διαφωνεί η κυβέρνηση.

Το 2018, η κυβέρνηση αύξησε τα ήδη υψηλά διακυβεύματα λογοκρισίας απαγορεύοντας τα μη αδειοδοτημένα VPN. Αυτό σημαίνει ότι μόνο όσες υπηρεσίες VPN είναι εγκεκριμένες από το κράτος μπορούν να λειτουργούν εντός της χώρας. Η διάταξη παρέχει στην κυβέρνηση μια κερκόπορτα για την παρακολούθηση της διαδικτυακής δραστηριότητας των χρηστών VPN, κάτι που ουσιαστικά ακυρώνει τον σκοπό της χρήσης VPN.

Έχετε υπόψη σας ότι δεν θα μπορείτε να έχετε πρόσβαση στις περισσότερες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και το YouTube, σε διεθνείς ειδησεογραφικούς ιστότοπους, όπως οι New York Times και σε ξένα περιοδικά με κινεζική διεύθυνση IP.

Ρωσία
Όσον αφορά την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, η Ρωσία είναι πάντα στις ειδήσεις. Το ύποπτο hack στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016, η περιβόητη επίθεση στον αγωγό Colonial το 2021, και οι πολυάριθμες πρόσφατες κυβερνο, υπονοήσαν ότι από πίσω βρίσκεται η Ρωσία ή μία ομάδα που υποστηρίζεται από τη Ρωσία.

Αφήστε τον πόλεμο με την Ουκρανία που έχει επιφέρει δυτικές κυρώσεις εναντίων της.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η ρωσική κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να παρακολουθεί τη χρήση του διαδικτύου εντός των συνόρων της. Και για να το ολοκληρώσουμε, οι προσπάθειές τους είναι επίσης τρομακτικά αποτελεσματικές.

Από το 2017, η κυβέρνηση έχει απαγορεύσει τη χρήση μη εγκεκριμένων VPN. Οι πάροχοι υπηρεσιών VPN που εξακολουθούν να λειτουργούν στη Ρωσία πρέπει να συμφωνούν με ορισμένους όρους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που απαιτούν από τις εταιρείες να καταγράφουν τα δεδομένα των χρηστών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα περισσότερα αξιόπιστα VPN, δεν διαθέτουν διακομιστές στη Ρωσία για τη διατήρηση του απορρήτου των χρηστών.

Όμως θα βρείτε υπηρεσίες με VPN servers στην Ρωσία, όπως τις Vpnarea, Hotspotshield, Cyberghostvpn και άλλες. Η ρωσική κυβέρνηση έχει επίσης μια μαύρη λίστα στο διαδίκτυο που χρησιμοποιεί για να αποκλείσει ορισμένους ιστότοπους.

Σενεγάλη
Σύμφωνα με το Top10VPN η ζήτηση VPN από κατοίκους της Σενεγάλης αυξήθηκε πάνω από 60.000% στις 2 Ιουνίου 2023 σε σύγκριση με τον ημερήσιο μέσο όρο. Ο λόγος είναι ότι η κυβέρνηση της Σενεγάλης περιόρισε την πρόσβαση σε πλατφόρμες κοινωνικών μέσων και υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων.

Για το Top10VPN είναι η μεγαλύτερη αύξηση της ζήτησης VPN που έχει καταγράψει ποτέ. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην βρείτε VPN servers στο έδαφος της Σενεγάλης.

Συρία
Μετά τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, η πρόσβαση σε διαδικτυακές υπηρεσίες και ιστοσελίδες έχει δεχθεί σοβαρές επιθέσεις. Η χώρα έχει γίνει καταφύγιο λογοκρισίας καθώς κανείς δεν επιτρέπεται να παράγει ή να έχει πρόσβαση σε περιεχόμενο που ασκεί στην κυβέρνηση.

Το Voice over Internet Protocol (VoIP), τεχνολογία που καθιστά δυνατές τις τηλεφωνικές κλήσεις μέσω internet, είναι εντελώς αποκλεισμένη και ακόμη και τα internet cafe καλούνται να παρακολουθούν τις συνήθειες περιήγησης των χρηστών.

Οπότε αν βρείτε VPV Servers εγκατεστημένους στην Συρία γράψτε μας. Και εδώ, όπως και στην Βόρεια Κορέα, αν οποιαδήποτε εταιρεία ή VPN ισχυρίζεται ότι διαθέτει servers εκεί δεν είναι τίποτα άλλο από μια (ανέντιμη) τακτική μάρκετινγκ (βλέπε Hidemyass.com).

Συμπερασματικά
Αν αρχίζετε και “παίζετε” με το νέο σας VPN και αλλάζετε χώρες και IPs σαν τα πουκάμισα, σκεφτείτε πρώτα δύο φορές που πάτε να συνδεθείτε. Κανείς δεν θέλει να ζει σε έναν κόσμο χωρίς ελεύθερο διαδίκτυο. Πήρατε VPN για να είστε ελεύθεροι αλλά μπορεί να βρεθείτε να σας παρακολουθεί κάποια κυβέρνηση.

Αν και εικονικά ιδιωτικά δίκτυα προσπαθούν να διατηρήσουν την διαδικτυακή μας ελευθερία, υπάρχουν ακόμα αυταρχικά καθεστώτα στον κόσμο που θέτουν κανονισμούς VPN, που είτε απαγορεύουν, είτε παρακολουθούν διαδικτυακές δραστηριότητες που εκτελούνται με χρήση VPN.

Δείτε το αντίστοιχο άρθρο μας “Οι καλύτερες χώρες για σύνδεση με χρήση VPN“, για πληρέστερη ενημέρωσή σας.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.087 εγγεγραμμένους.
vpn,server,virtual

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

3 Comments

Leave a Reply
  1. Είδαμε και τις δήθεν δημοκρατικές χώρες πόσο δημοκρατικές είναι. Το πόσο αντικειμενικές. Που δεν φιμώνουν τα ΜΜΕ της άλλης πλευράς… Που λένε πάντα
    την αλήθεια… Που δεν υποκλέπτουν και φυλακίζουν … Αυτά που λες είναι φάουλ γιατί σημασία έχει το τι θέλεις να κάνεις όταν μπαίνεις στο VPN και πιθανώς αυτές οι χώρες που εσύ έχεις στην κόκκινη λίστα να είναι πολλές φορές προτιμότερες. Είναι πολύ αόριστο το άρθρο σου. Και παραπλανητικό.

  2. Αγαπητε φιλε για να ειναι πληρες το Αρθρο σου , θα επρεπε να εχεις και μια λιστα με τα κρατη που εχουν και τηρουν τον ελευθερο τυπο και την ελευθερη βουληση, την ελευθερη αποψη και οτι αυτο συνεπαγεται. αλλιως ειναι μισο το Αρθρο !!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).