Οι καλύτερες χώρες για σύνδεση με χρήση VPN

Συνδεθήκατε σε VPN διακομιστή για να είστε ανώνυμοι και προστατευμένοι. Ποιες είναι όμως οι καλύτερες χώρες για να συνδεθείτε με το VPN σας χωρίς να φοβάστε ότι σας παρακολουθεί η εκάστοτε κυβέρνηση;

vpn,internet,security,privacy,προστασία,ασφάλεια,διαδίκτυο

Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι διαφορετικές χώρες χειρίζονται το απόρρητό σας μπορεί να προστατεύσει ή να σπάσει την έννοια ενός VPN. Οι κυβερνήσεις των διαφόρων χωρών ορίζουν τους τοπικούς νόμους για την προστασία των δεδομένων και της ελευθερίας στο διαδίκτυο και σε ορισμένες χώρες, αυτές μπορούν εύκολα να καταπατηθούν.

Όταν επιλέγετε ένα VPN θα πρέπει να είστε όσο γίνεται πιο σίγουρος για την που επιλέγετε. Και αφού πήρατε ένα VPN στην συνέχεια έρχεται η επιλογή της τοποθεσίας του διακομιστή VPN.

Εδώ συνήθως μπαίνει το ζήτημα της μέγιστης ταχύτητας της VPN σύνδεσης και οι περισσότεροι επιλέγουν χώρα σύνδεσης με αυτό μόνο το κριτήριο.

Όμως δεν πρέπει να είναι η ταχύτητα η μοναδική σας οπτική γωνία κατά την επιλογή της χώρας. Αν και εικονικά ιδιωτικά δίκτυα προσπαθούν να διατηρήσουν την διαδικτυακή μας ελευθερία, υπάρχουν ακόμα αυταρχικά καθεστώτα στον κόσμο που παρακολουθούν διαδικτυακές δραστηριότητες που εκτελούνται με χρήση VPN, κάτι που ουσιαστικά ακυρώνει τον σκοπό της χρήσης VPN.

Στον αντίποδα του άρθρου μας “Ποιες χώρες να μην χρησιμοποιείτε με το VPN σας” θα σας παρουσιάσουμε σήμερα τις πιο ασφαλείς τοποθεσίες σύνδεσης με διακομιστή VPN, με βάση αξιολογήσεις των τοπικών νόμων περί απορρήτου, το ιστορικό τους σε καταγγελίες και έρευνες από γνωστούς οργανισμούς.

Λαμβάνοντας τα

vpn

Κανένα συμπέρασμα δεν μπορεί να βγει χωρίς επαγγελματική έρευνα και ανάλυση, ειδικά όταν αναφερόμαστε στην λογοκρισία. Η άντληση των δεδομένων έγινε από τέσσερεις διάσημους και έγκυρους οργανισμούς που ασχολούνται με την ελευθερία του διαδικτύου και του τύπου.

Φυσικά η ενασχόλησή μας με το διαδίκτυο χρόνια τώρα και ότι έχει βγει στο αέρα από σκάνδαλα, υποκλοπές, φήμες και άλλα παρατράγουδα, έπαιξαν τον ρόλο τους στην επιλογή των καλύτερων χωρών για σύνδεση με χρήση VPN.

Οι οργανισμοί που συμβουλευτήκαμε είναι:
Freedom House

freedom house
Το Freedom House είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ιδρύθηκε το 1941, αφιερώνεται στην έρευνα και την προάσπιση της δημοκρατίας, της ελευθερίας ( συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας στο διαδίκτυο ) και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο.

Όσον αφορά την ελευθερία του διαδικτύου, το Freedom House έχει ήδη δημιουργήσει 12 εκθέσεις από το 2009. Όλοι οι χρήστες είναι ελεύθεροι να ελέγξουν την αναφορά σε οποιοδήποτε συγκεκριμένο έτος (εξαιρουμένου του 2010) με τίτλο ” Internet  Freedom Status ” στον επίσημο ιστότοπό του.

Ο οργανισμός επιλέγει μόνο 70 χώρες για την έρευνά του (η δεν είναι στην λίστα τους), δηλαδή περίπου τα 2/3 των χωρών δεν συμμετέχουν σε αυτήν.

Η επίσημη μεθοδολογία του οργανισμού για τη μέτρηση της ελευθερίας ενός κράτους είναι:

  • Εμπόδια πρόσβασης : Τα εμπόδια που προέρχονται από την εγχώρια υποδομή, την οικονομία και την πολιτική κατάσταση, τους νόμους στον κυβερνοχώρο, τον έλεγχο των ISP και άλλα παρόμοια.
  • Όρια περιεχομένου : Ο περιορισμός στην επίσκεψη συγκεκριμένου περιεχομένου, ο οποίος περιλαμβάνει ενδεικτικά (πορνό/torrent/πολιτικούς) ιστότοπους, πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης κ.λπ. Αυτό είναι γνωστό και ως φιλτράρισμα περιεχομένου.
  • Παραβιάσεις των δικαιωμάτων των χρηστών : Η κυβέρνηση μπορεί να επιβλέπει τις διαδικτυακές συμπεριφορές, να περιορίζει τα δικαιώματα της ελευθερίας του λόγου στον Ιστό ή ακόμη και να τιμωρεί τους χρήστες που εκφράζουν ακατάλληλες απόψεις ή απλώς αναφέρουν κάποια «ευαίσθητη» αλήθεια.

Επιπρόσθετα έχει μία πλήρη λίστα με ταξινόμηση των χωρών που αφορά τις ελευθερίες των πολιτών και εκεί έχει και την Ελλάδα. Έχει ενδιαφέρον τι αναφέρει για την χώρα μας για το 2023.

Γενικότερα μας κατατάσσει στην 86η θέση, οπότε μην φαντάζεστε ότι ζείτε σε ένα παράδεισο ελευθερίας.

Ρεπόρτερς χωρίς σύνορα (RSF)

rsf counties map
O RSF (Reporters sans frontières) ιδρύθηκε το 1985, ισχυρίζεται ότι είναι ο μεγαλύτερος μη κυβερνητικός οργανισμός στον κόσμο (γνωστός και ως ΜΚΟ) ειδικά για την υποστήριξη της ελευθερίας της πληροφόρησης των μέσων ενημέρωσης, είτε από την πλευρά του διανομέα πληροφοριών είτε από την πλευρά του αποδέκτη πληροφοριών.

Αυτός ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα το Παρίσι ιδρύθηκε αρχικά από δημοσιογράφους και έχει καταβάλει συνεχείς προσπάθειες για να υπερασπιστεί τους συναδέλφους τους που βρίσκονται σε κίνδυνο και τους στερούν την ελευθερία της έκφρασης.

Τις τελευταίες δύο σχεδόν δεκαετίες από το 2002, o RSF δημοσίευσε μια σειρά εκθέσεων « (The World) Press Freedom Index » για να κατατάξει 180 χώρες και περιοχές ως προς την προοπτική της ελευθερίας των δημοσιογράφων. Αν και αυτές οι αναφορές βασίζονται κυρίως σε δημοσιογράφους ή λένε την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, σε μεγάλο βαθμό είναι σε θέση να αντικατοπτρίζουν τη συνολική κατάσταση της ελευθερίας μίας χώρας.

Το RSF δεν εξηγεί πώς βγαίνουν οι βαθμολογίες των εκθέσεων τους όπως το Freedom House, καθώς επικεντρώνονται κυρίως στην πτυχή του Τύπου, ωστόσο, προφανώς, ορισμένα γενικά κριτήρια όπως η ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης, η αυτολογοκρισία, ο πλουραλισμός, η υποδομή, η διαφάνεια και το νομοθετικό πλαίσιο πρέπει να είναι τα βασικά τους κριτήρια.

Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ)

committee to protect journalists cpj

Παρόμοια με το RSF, το CPJ (Committee to Protect Journalists) είναι επίσης μια οργάνωση ΜΚΟ που στοχεύει να προωθήσει την ελευθερία του Τύπου και να βοηθήσει τους δημοσιογράφους να αποκτήσουν καλύτερη ασφάλεια στα ρεπορτάζ τους.

Η CPJ εκδίδει ετησίως μία λίστα με τις πιο λογοκριμένες χώρες αλλά δυστυχώς η τελευταία ενημέρωσή της έγινε το 2019.

OpenNet Initiative/ONI

opennet initiative oni map
Το ONI (Opennet Initiative) αποτελείται από τρία ιδρύματα από το του Τορόντο, το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και τον Όμιλο SecDev. Έχουν συνεργαστεί για τη διερεύνηση, την ανάλυση και την έκθεση πρακτικών φιλτραρίσματος και παρακολούθησης του διαδικτύου σε όλο τον κόσμο.

Δυστυχώς, το ONI έχει σταματήσει τις ετήσιες εκθέσεις της για περισσότερα από 10 χρόνια και οι πιο πρόσφατοι χάρτες είναι του 2011 περίπου.

Ποια χώρα είναι η καλύτερη για τη σύνδεσή σας VPN;

Οι καλύτερες χώρες για σύνδεση VPN διαθέτουν ισχυρούς νόμους προστασίας δεδομένων, εξαιρετική υποδομή, δεν έχουν τουλάχιστον 10ετή ιστορικό παρακολούθησης και δεν ενδιαφέρονται να περιορίσουν την πρόσβαση των χρηστών στο περιεχόμενο.

Δεν παρακολουθούν τις δραστηριότητές σας στο διαδίκτυο και δεν συμμετέχουν σε συμμαχίες ανταλλαγής πληροφοριών, όπως οι συμμαχίες παρακολούθησης 5-eyes, 6-eyes, 9-eyes και 14-eyes (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ιταλία, Ισπανία, Δανίας, Ολλανδία, Νορβηγία και Σουηδία).

Με βάση αυτά τα κριτήρια, ας ρίξουμε μια ματιά στις καλύτερες χώρες για σύνδεση VPN. Η σειρά είναι αλφαβητική.

Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι
flag british virgin islands

Νόμοι για την Προστασία Δεδομένων: Νόμος για την Προστασία Δεδομένων 2021, Common English Law.
Βαθμολογία Ελευθερίας Διαδικτύου: Δεν αναφέρεται
Ανήκει στις χώρες 14-Eyes: Όχι.

Οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι είναι ένα καλό μέρος για σύνδεση για χρήστες που εστιάζουν στο απόρρητο. Παρά το γεγονός ότι είναι Βρετανική Υπερπόντια Επικράτεια, η Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι έχει τη δική της νομοθεσία και κώδικα νόμων. Ο νόμος για την προστασία δεδομένων, που θεσπίστηκε το 2021, απαιτεί από τις εταιρείες να ζητούν άδεια από τους χρήστες κάθε φορά που επεξεργάζονται τα δεδομένα τους.

Δεδομένου ότι η Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι δεν διαθέτει υπηρεσία πληροφοριών, δεν αποτελεί μέρος καμίας παγκόσμιας συμμαχίας ανταλλαγής δεδομένων, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο. Η χώρα δεν διαθέτει επίσης νόμους για τη διατήρηση δεδομένων, πράγμα που σημαίνει ότι οι υπηρεσίες VPN στη χώρα δεν απαιτείται να αποθηκεύουν αρχεία καταγραφής.

Ελβετία
switzerland flag

Νόμοι για την Προστασία Δεδομένων: Άρθρο 13 του Ελβετικού Συντάγματος, Ομοσπονδιακός Νόμος για την Προστασία Δεδομένων (FDPA).
Βαθμολογία Ελευθερίας Διαδικτύου: 96/100 (Δείκτης Freedom House).
Ανήκει στις χώρες 14-Eyes: Όχι.

Η Ελβετία έχει συχνά χαιρετιστεί ως το προπύργιο της ασφάλειας δεδομένων. Η χώρα έχει ισχυρούς νόμους περί απορρήτου που είναι καλύτεροι από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο. Αυτοί οι νόμοι απαιτούν από τις εταιρείες να ζητούν άδεια από τους χρήστες προτού μπορέσουν να αποθηκεύσουν ή να επεξεργαστούν προσωπικά δεδομένα. Οποιαδήποτε δεδομένα συλλέγονται χωρίς τη συγκατάθεση των χρηστών είναι παράνομα και μπορεί να επιφέρουν τεράστια πρόστιμα.

Εφόσον η Ελβετία δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), δεν δεσμεύεται να συμμορφώνεται με τη νομοθεσία της ΕΕ, όπως η Οδηγία για τη διατήρηση δεδομένων. Επιπλέον, η χώρα δεν είναι μέρος των συμμαχιών πέντε, εννέα ή 14-eyes, επομένως δεν χρειάζεται να μοιράζεται τα δεδομένα των χρηστών με άλλες οργανώσεις πληροφοριών.

Η Ελβετία είναι επίσης μια από τις λίγες χώρες που προστατεύει το torrent με νόμο. Μπορείτε να κατεβάσετε και να καταναλώσετε οποιοδήποτε περιεχόμενο, αρκεί να μην έχετε κέρδος από αυτό. Αυτό καθιστά τις ελβετικές τοποθεσίες διακομιστών τις πιο ασφαλείς για torrenting.

Εκτός από το απόρρητο, η χώρα διαθέτει επίσης προηγμένη υποδομή Διαδικτύου που εγγυάται εξαιρετικές ταχύτητες τόσο για κινητές όσο και για σταθερές ευρυζωνικές συνδέσεις.

Εσθονία
estonia flag

Νόμοι για την Προστασία Δεδομένων: Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων (ΕΕ 2016/679) («GDPR»). «Νόμος για την Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα» που τέθηκε σε ισχύ στις 15 Ιανουαρίου 2019.
Βαθμολογία Ελευθερίας Διαδικτύου: 93/100 (Δείκτης Freedom House).
Ανήκει στις χώρες 14-Eyes: Όχι.

Η ελευθερία του διαδικτύου είναι γενικά ισχυρή στην Εσθονία. Η προστασία για τα δικαιώματα των χρηστών είναι ισχυρή και η εσθονική κυβέρνηση θέτει λίγα όρια στο διαδικτυακό περιεχόμενο, ωστόσο ορισμένοι ρωσικοί ιστότοποι έχουν αποκλειστεί μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Κατά καιρούς, το περιεχόμενο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αφαιρείται. Μεταξύ Ιανουαρίου και Δεκεμβρίου 2021, το Facebook περιόρισε την πρόσβαση σε 91 είδη που παραβίαζαν την εσθονική νομοθεσία.

Προσοχή, ισχύουν οι κανόνες της ΕΕ για την διατήρηση δεδομένων. Τον Δεκέμβριο του 2021, η Οδηγία της ΕΕ για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στην ψηφιακή ενιαία αγορά εγκρίθηκε στο εσθονικό δίκαιο.

Η οδηγία, μεταξύ άλλων, θεσπίζει επικουρικά δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας για ψηφιακούς εκδότες και καθιστά τους «παρόχους υπηρεσιών κοινής χρήσης διαδικτυακού περιεχομένου» εν μέρει υπεύθυνους για παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων στις πλατφόρμες τους.

Ισλανδία
iceland flag

Νόμοι για την Προστασία Δεδομένων: Αρχή Προστασίας Δεδομένων, Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων (GDPR), Νόμος περί ίσης πρόσβασης.
Βαθμολογία Ελευθερίας Διαδικτύου: 95/100 (Δείκτης Freedom House).
Ανήκει στις χώρες 14-Eyes: Όχι.

Η Ισλανδία είναι μια ευρωπαϊκή χώρα όπου οι χρήστες απολαμβάνουν σχεδόν καθολική συνδεσιμότητα και ισχυρή προστασία δεδομένων με ελάχιστους περιορισμούς. Η λογοκρισία απαγορεύεται από το νόμο καθώς ο νόμος περί ίσης πρόσβασης διασφαλίζει απεριόριστη πρόσβαση στο διαδίκτυο σε όλους τους πολίτες.

Αν και η Ισλανδία έχει αυστηρούς νόμους περί απορρήτου δεδομένων, η χώρα εξακολουθεί να απαιτεί από τους παρόχους VPN να διατηρούν αρχεία καταγραφής για έως και έξι μήνες. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε καθώς ο νόμος χρησιμοποιείται μόνο σε θέματα δημόσιας ασφάλειας..

Προσοχή, ισχύουν οι κανόνες της ΕΕ για την διατήρηση δεδομένων.

Νορβηγία
norway

Νόμοι για την Προστασία Δεδομένων: Νόμος για την Επεξεργασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα της 15ης Ιουνίου 2018, ο οποίος εφαρμόζει τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (Κανονισμός (ΕΕ) 2016/679) («GDPR»).
Βαθμολογία Ελευθερίας Έκφρασης: 100/100 (Δείκτης Freedom House).
Ανήκει στις χώρες 14-Eyes: Όχι.

Η Νορβηγία είναι μια από τις πιο ισχυρές δημοκρατίες στον κόσμο. Οι πολιτικές ελευθερίες γίνονται σεβαστές, με τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών να ζητούν από την κυβέρνηση να λογοδοτήσει. Μόνο ψεγάδι ο ρατσισμός σε μικρή μερίδα του πληθυσμού.

Η λογοκρισία στην Νορβηγία απαγορεύεται από το νόμο και μάλιστα ως προς το διαδίκτυο είναι πρωτοπόρα αφού η νορβηγική DPA απαγόρευσε έστω και προσωρινά τη συμπεριφορική διαφήμιση στο Facebook και στο Instagram.

Η Νορβηγία δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), αν και ανήκει στο Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ), δεν δεσμεύεται να συμμορφώνεται με τη νομοθεσία της ΕΕ.

Παναμάς
panama flag

Νόμοι για την Προστασία Δεδομένων: Εκτελεστικό Διάταγμα 285|2021, Νόμος Αρ. 81|2019.
Βαθμολογία Ελευθερίας Έκφρασης: 83/100 (Δείκτης Freedom House).
Ανήκει στις χώρες 14-Eyes: Όχι.

Ο Παναμάς έχει αρκετούς νόμους που προστατεύουν το δικαίωμα των χρηστών στο απόρρητο στο διαδίκτυο. Ο νόμος αριθ. 81, που συμπληρώθηκε από το Εκτελεστικό Διάταγμα 281 (μαζί με τον Νόμο για την Προστασία Δεδομένων), ρυθμίζει την προστασία των προσωπικών δεδομένων και απαγορεύει στις εταιρείες να συλλέγουν δεδομένα χωρίς συναίνεση.

Δεν υπάρχουν επίσης νόμοι διατήρησης δεδομένων στον Παναμά, γεγονός που τον καθιστά εξαιρετικό μέρος για VPN μηδενικών καταγραφών.

Δεδομένου ότι οι πάροχοι VPN δεν χρειάζεται να αποθηκεύουν αρχεία καταγραφής, μπορείτε να συνδεθείτε με ασφάλεια σε έναν διακομιστή στον Παναμά χωρίς να ανησυχείτε μήπως τα δεδομένα σας φτάσουν σε λάθος χέρια.

Ωστόσο, αν ψάχνετε για μια χώρα φιλική προς τα torrenting, σας συνιστούμε να ψάξετε αλλού. Η κοινή χρήση περιεχομένου πνευματικών δικαιωμάτων είναι παράνομη στον Παναμά και μπορεί να οδηγήσει σε πρόστιμα και νομικές ενέργειες.

Τα προσωπικά δεδομένα προστατεύονται από τον κανόνα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων αριθ. 811, που θεσπίστηκε το 2019. Δεδομένου ότι η χώρα είναι μέρος του EAA, οι Γενικοί Κανονισμοί Προστασίας Δεδομένων (GDPR) ισχύουν εκεί για την προστασία του απορρήτου στο διαδίκτυο.

Επιλογή της καλύτερης τοποθεσίας διακομιστή VPN

vpn

Οι υπηρεσίες VPN έχουν σκοπό να παρακάμψουν τους γεωγραφικούς περιορισμούς και να προστατεύσουν το ψηφιακό απόρρητο. Αλλά η προστασία VPN σας θα μετριαστεί σημαντικά εάν συνδεθείτε σε λάθος τοποθεσία διακομιστή.

Όλες οι χώρες που αναφέρονται έχουν ισχυρούς νόμους προστασίας δεδομένων και προηγμένη υποδομή διαδικτύου.

Παρέχουν απεριόριστη πρόσβαση στο διαδίκτυο και απαγορεύουν τη λογοκρισία από το νόμο. Η σύνδεση σε διακομιστή σε αυτές τις χώρες θα διασφαλίσει ότι τα δεδομένα σας είναι ασφαλή και μακριά από κακόβουλα τρίτα μέρη.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.087 εγγεγραμμένους.
vpn,internet,security,privacy,προστασία,ασφάλεια,διαδίκτυο

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

One Comment

Leave a Reply
  1. Εαν ηταν και η Ελλαδα σε αυτη την λιστα , δεν θα χρειαζομασταν VPN χαχαχα…. Αλλα οπως ειπε και ο φιλος Dimitris στης 27/08/2023 και δεν τον Αδικω , υπαρχουν και εκεινες οι χωρες που λενε πως ειναι υπερ του ελευθερου λογου και υπογειος το υπονομευου το δημοκρατικο τους δικαιωμα !! Ποτε δεν θα ειμαστε ποια συγουροι μετα το 1985 και μετα, για τα λεγομενα των Πολιτικων προσωπων !!! Πιστευω οτι οι σκεπτομενοι ανθρωποι θα εχουν την Αμφιβολια , μερχι καποιος να το αλλαξει αυτο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).