Facebook: γιατί δεν πρέπει να δίνετε πρόσβαση στη λίστα επαφών σας

Αρκετοί χρήστες του Facebook που κατέβασαν κάποιο αρχείο δεδομένων τους από το κοινωνικό δίκτυο μετά το σκάνδαλο της Cambridge Analytica ανακάλυψαν ότι οι κινητές εφαρμογές του κοινωνικού δικτύου καταγράφουν, σε ορισμένες περιπτώσεις, πολύ περισσότερες πληροφορίες από ό, τι περίμεναν.

Οι καταγεγραμμένες πληροφορίες περιλαμβάνουν δεδομένα για όλες τις τηλεφωνικές κλήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο τηλέφωνο, την ώρα έναρξης κάθε κλήσης, τη διάρκειά της και το όνομα της επαφής. Η εφαρμογή του Facebook δεν καταγράφει τηλεφωνικές κλήσεις προς και από αριθμούς που δεν υπάρχουν στο βιβλίο διευθύνσεων του τηλεφώνου.

Η εφαρμογή φέρεται να συγκεντρώνει επίσης και πληροφορίες από όλα τα μηνύματα SMS που έστειλε ή έλαβε η συσκευή. Και πάλι όμως δεν καταγράφει δεδομένα των SMS από αριθμούς που δεν υπάρχουν στο βιβλίο διευθύνσεων του τηλεφώνου. Το Facebook δεν καταγράφει το πραγματικό κείμενο του SMS.

Η συμπεριφορά αποθήκευσης κλήσεων και SMS επιβεβαιώθηκε από πολλούς χρήστες στο Twitter, το Reddit και το HackerNews, αλλά και έναν δημοσιογράφο της ArsTechnica.

Ο λόγος για τον οποίο παρατηρήθηκε αυτή η συμπεριφορά τώρα οφείλεται στο σκάνδαλο ιδιωτικότητας Facebook-Cambridge Analytica που ξέσπασε το περασμένο Σαββατοκύριακο. Μετά την ανακοίνωσή του πολλοί χρήστες αποφάσισαν να απενεργοποιήσουν ή να διαγράψουν τα προφίλ τους στο Facebook.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας διαγραφής οι χρήστες μπορούν να κατεβάσουν ένα αντίγραφο ασφαλείας όλων των δεδομένων που έχει συλλέξει το Facebook για αυτούς.

Πρόκειται τα ίδια δεδομένα που μπορούν να κατεβάσουν οι χρήστες πατώντας το: “Κατεβάστε ένα αντίγραφο των δεδομένων σας” που προστέθηκε στη σελίδα με τις βασικές ρυθμίσεις του λογαριασμού σας στο Faceboοk.Facebook

Το Facebook δεν καταγράφει κλήσεις και μεταδεδομένα των SMS από προεπιλογή. Έτσι οι πληροφορίες αυτές συγκεντρώνονται μόνο από ορισμένα προφίλ.

Ποια είναι αυτά;

Τα δεδομένα συλλέγονται μόνο από τους χρήστες που επέτρεψαν στην εφαρμογή του Facebook να “δει” τη λίστα επαφών για να ανακαλύψει φίλους του Facebook χρησιμοποιώντας τους τηλεφωνικούς αριθμούς της λίστας επαφών.

Προς το παρόν δεν είναι όμως σαφές το γιατί η εφαρμογή Faceboοk καταγράφει τα μεταδεδομένα από τις  τηλεφωνικές κλήσεις και τα μηνύματα SMS, καθώς όλα τα δεδομένα που χρειάζονται για την εύρεση φίλων είναι μόνο η λίστα επαφών.

Μια “θεωρία” είναι ότι το Faceboοk συλλέγει αυτές τις πληροφορίες σε μια προσπάθεια να προσδιορίσει με ποιους ο χρήστης διατηρεί περισσότερη επαφή για να δίνει προτεραιότητα στις δημοσιεύσεις αυτού του ατόμου.

Φυσικά αν αυτά τα δεδομένα προστεθούν στα big data του κοινωνικού δικτύου, μπορούν να προσθέσουν επιπλέον πληροφορίες για το πως κινείται άτομό σας στην υπηρεσία αλλά και εκτός αυτής.

Ένας από τους χρήστες του Twitter που είδαν αυτή την παράξενη συμπεριφορά από την εφαρμογή για κινητά δημιούργησε ένα Ruby script που αναλύει το αρχείο αντιγράφων ασφαλείας του Faceboοk και δημιουργεί πολύ καλές περιλήψεις.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

One Comment

Leave a Reply
  1. Και προφανώς το FB δεν είναι ο μοναδικός κατάσκοπος που του ανοίγουμε οικειοθελώς την πόρτα μας.
    Μόνο και μόνο που το Android είναι πρόγραμμα της Google καταλαβαίνουμε ότι απλώς είναι λίγα αυτά που κρύβονται από όλους αυτούς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).