Facebook ο συνιδρυτής του προτείνει την διάλυσή του

Σε ένα άρθρο που γράφτηκε από τους New York Times, ένας από τους συνιδρυτές του Facebook ζήτησε να διαλυθεί το κοινωνικό δίκτυο. Ο Chris Hughes, ο οποίος βοήθησε τον Mark Zuckerberg στην έναρξη Facebook, 15 χρόνια πριν μέσα από το Harvard, αναφέρει ότι η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου θα πρέπει να σταματήσει τις πλατφόρμες του WhatsApp, του Instagram, και του Facebook, προκειμένου να δημιουργηθεί μεγαλύτερος ανταγωνισμός στα social media και τις εφαρμογές μηνυμάτων.

facebook

Ο Hughes αναφέρει σαν οικονομικό επιχείρημα ότι το Facebook έχει γίνει πια μονοπώλιο και ότι ο ανταγωνισμός είναι πολύ περιορισμένος, σταματώντας ουσιαστικά την καινοτομία.

Είναι αδύνατο για τους χρήστες να στραφούν σε ένα εναλλακτικό κοινωνικό δίκτυο επειδή δεν υπάρχουν σοβαροί ανταγωνιστές.

Ο Hughes αναφέρει ότι από το 2011 δεν έχουν ξεκινήσει νέα κοινωνικά δίκτυα και ότι το 84% των δαπανών στις διαφημίσεις των social media τα εισπράττει κατευθείαν το Facebook.

Το πρόβλημα όμως με το Faceboοk ξεπερνά τα οικονομικά, σύμφωνα με τον Hughes. Οι αλγόριθμοι του News Feed της πλατφόρμας υπαγορεύουν το περιεχόμενο που βλέπουν εκατομμύρια άνθρωποι κάθε μέρα. Οι κανόνες για το περιεχόμενο που χρησιμοποιεί καθορίζουν και το τι θεωρείται ρητορική μίσους. Αναφέρει επίσης ότι δεν υπάρχει κάποια δημοκρατική εποπτεία στις διεργασίες του Facebook.

Η ιδιοκτησία του Zuckerberg στην πλειοψηφία των μετοχών του Facebοok σημαίνει ότι δεν υπάρχει κάποιος εσωτερικός έλεγχος της εξουσίας του τωρινού CEO και βέβαια όπως όλοι γνωρίζουμε δεν υπάρχει κάποια κυβερνητική υπηρεσία αφιερωμένη στην εποπτεία μιας εταιρείας όπως το Facebook.

Ο Hughes αναφέρει:

Η επιρροή του Mark είναι συγκλονιστική, και είναι πολύ πιο πέρα ​​από την επιρροή κάποιου άλλου στον ιδιωτικό τομέα ή την κυβέρνηση. Ελέγχει τρεις βασικές πλατφόρμες επικοινωνίας – το Faceboοk, το Instagram και το WhatsApp – που χρησιμοποιούν καθημερινά δισεκατομμύρια άνθρωποι.

Μόνο ο Mark μπορεί να αποφασίσει τον τρόπο ρύθμισης των αλγορίθμων του Facebook για να καθορίσει τι βλέπουν οι χρήστες στα News Feeds τους, ποιες ρυθμίσεις απορρήτου μπορούν να χρησιμοποιήσουν και ποια μηνύματα θα παραδίδονται. Θέτει τους κανόνες για το πώς να διακρίνουν την ρητορική του μίσους, την βία στην συζήτηση, ή μια απλή λεκτική επίθεση, και μπορεί να επιλέξει να κλείσει έναν ανταγωνιστή με την απόκτηση, τον αποκλεισμό ή την αντιγραφή.

Ο Mark είναι καλός άνθρωπος, αλλά είμαι θυμωμένος μαζί του γιατί η εστίασή του στην ανάπτυξη τον οδήγησε να θυσιάσει την ασφάλεια και την ευγένεια για τα clicks.

Μαζί με τη διάσπαση της εταιρείας, ο συνιδρυτής του Faceboοk καλεί τις ΗΠΑ να δημιουργήσουν μια κυβερνητική υπηρεσία που θα είναι αφιερωμένη στη ρύθμιση των τεχνολογικών εταιρειών όπως το Facebook. Ο Hughes αναφέρει ότι ένας τέτοιος οργανισμός θα πρέπει να επιφορτιστεί με την προστασία της ιδιωτικής ζωής των ανθρώπων, αλλά και να θεσπίσει τις κατευθυντήριες γραμμές για το πώς το Faceboοk και το κάθε Faceboοk μπορεί να λειτουργήσει, παρόμοια με τους κανονισμούς που έχει θέσει η ΕΕ με το GDPR.

Με την δημοσίευσή του, την οποία αξίζει να την διαβάσετε στο σύνολό της, ο Hughes φέρεται να συμμαχεί με έναν αυξανόμενο αριθμό νομοθετών που ζητούν τη διάλυση του Faceboοk. Αξίζει να σημειωθεί ότι η γερουσιαστής Elizabeth Warren (D-MA) έχει δηλώσει ότι θα διαλύσει τους ομοίους του Faceboοk, αν εκλεγεί πρόεδρος το 2020.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.096 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).