Νέα μελέτη προειδοποιεί για κατάθλιψη τους χρήστες του Facebook

Άλλη μια μελέτη που συνδέει το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο (αναφερόμαστε φυσικά στο Facebook) με ανεπιθύμητες συνέπειες στην ψυχική υγεία των χρηστών του. Κατά καιρούς έχουμε διαβάσει για κατάθλιψη, χαμηλή αυτοεκτίμηση, αλλά και  ζήλια.

Σήμερα, μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Social and Clinical Psychology διαπιστώνει ότι όχι μόνο το Facebοok και τα καταθλιπτικά συμπτώματα πάνε χέρι-χέρι, αλλά και ότι το φαινόμενο της κοινωνικής σύγκρισης, κάνει θραύση ανάμεσα στους χρήστες του κοινωνικού δικτύου. facebook depression

Στη νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Χιούστον, οι ερευνητές ρώτησαν αρκετά μέλη του Facebook, πόσο χρόνο δαπανούν στην ιστοσελίδα, το πόσο πιθανό ήταν να κάνουν κοινωνικές συγκρίσεις, και πόσο συχνά βιώνουν καταθλιπτικά συμπτώματα. Αποδείχθηκε ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούσαν το Facebook περισσότερο από άλλους έτειναν να έχουν πιο πολλά καταθλιπτικά συμπτώματα.

“Αυτό δεν σημαίνει ότι το Facebook προκαλεί κατάθλιψη, αλλά ότι τα καταθλιπτικά συναισθήματα και ο πολύς χρόνος στο Facebook, συγκρίνοντας τον εαυτό μας με άλλους τείνουν να πηγαίνουν χέρι-χέρι”, δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης και υποψήφια διδάκτορας Mai-Ly Steers.

Το δεύτερο μέρος της μελέτης πήγε λίγο πιο βαθιά. Η έρευνα για την κοινωνική σύγκριση διαπίστωσε ότι: αυτοί που τείνουν να συγκρίνουν τον εαυτό τους με κάποιους που θεωρούν καλύτερος αισθάνονται χειρότερα από αυτούς που συγκρίνουν τον εαυτό τους με άτομα που θεωρούν υποδεέστερους από τους ίδιους.

Γενικά με την έρευνα αποδείχθηκε ότι οι άνθρωποι που συνδέονται περισσότερο χρόνο στο Facebook, δεν είχαν μόνο περισσότερα καταθλιπτικά συμπτώματα, αλλά και ότι η κοινωνική σύγκριση – σε οποιαδήποτε κατεύθυνση – ήταν ο μεσολαβητής για συμπτώματα κατάθλιψης.

“Η μελέτη μας είναι η πρώτη του είδους της που προσδιορίζει τον υποκείμενο μηχανισμό μεταξύ αυτής της κατάθλιψης και της κοινωνικής σύγκρισης” αναφέρει η Mai-Ly Steers στο Forbes.

Τότε θα πρέπει να διαγράψουμε τους λογαριασμούς μας στο Facebook; Δεν είναι απολύτως απαραίτητο, αλλά σίγουρα ο περιορισμός δεν βλάπτει. Η Mai-Ly Steers αναφέρει ότι, όπως έχουμε δει ξανά και ξανά, τα κοινωνικά δίκτυα δεν είναι αμιγώς κοινωνικά, και ότι μπορεί τελικά να είναι πολύ αντι-κοινωνικά.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.096 εγγεγραμμένους.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).