Πρόσφυγες της Ροχίνγκια κατέθεσαν δύο ομαδικές αγωγές που ζητούν αποζημίωση πάνω από 150 δισεκατομμύρια δολάρια από την Meta, πρώην Facebook, για το ρόλο της στην πυροδότηση της γενοκτονίας των Ροχίνγκια στη Μιανμάρ (Myanmar, Rohingya).
Οι αγωγές, που κατατέθηκαν ανώνυμα στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, υποστηρίζουν ότι η πλατφόρμα του Facebook διέδιδε ευρέως ρητορική μίσους και παραπληροφόρηση κατά των Ροχίνγκια, ενώ βοηθούσε τους χρήστες να υποκινήσουν τη βία, η οποία κατέληγε σε βιασμούς, το θάνατο και τα βασανιστήρια εκατοντάδων χιλιάδων Ροχίνγκια.
Οι Ροχίνγκια είναι μια μουσουλμανική μειονότητα που βρίσκεται ιστορικά στη σημερινή Μιανμάρ, αλλά έχει αντιμετωπίσει διώξεις και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την τοπική κυβέρνηση και εξτρεμιστές βουδιστές της χώρας.
Η αγωγή του Ηνωμένου Βασιλείου ασκήθηκε για λογαριασμό όλων των επιζώντων Ροχίνγκια που δεν κατοικούν στις ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο, ενώ η ξεχωριστή αγωγή των ΗΠΑ αφορά την κοινότητα Ροχίνγκια που εδρεύει στις ΗΠΑ.
Στην αρχική καταγγελία [PDF] για τη μήνυση των ΗΠΑ, οι πρόσφυγες ισχυρίζονται ότι τα στελέχη του Facebook επέτρεψαν σε αναρτήσεις που διέταζαν χτυπήματα από την κυβέρνηση της Μιανμάρ στους Ροχίνγκια να παραμένουν στην πλατφόρμα παρά το γεγονός ότι γνώριζαν την ύπαρξή τους εδώ και χρόνια.
Η καταγγελία ισχυρίζεται ότι οι αλγόριθμοι του Facebook συνιστούσαν σε χρήστες να συμμετάσχουν σε εξτρεμιστικές ομάδες, και υποχρέωνε τους χρήστες να δημοσιεύουν ακόμη πιο εμπρηστικό και διχαστικό περιεχόμενο, καθώς με αυτό τον τρόπο οι δημοσιεύσεις γινόταν viral και παρέμεναν στην κορυφή του News Feed.
“Στον πυρήνα αυτής της καταγγελίας βρίσκεται η συνειδητοποίηση ότι το Facebook ήταν πρόθυμο να ανταλλάξει ζωές των Ροχίνγκια για καλύτερη διείσδυση στην αγορά σε μια μικρή χώρα στη Νοτιοανατολική Ασία”.
Σύμφωνα με την καταγγελία, το Facebook παραδέχτηκε μόλις το 2018 ότι η πλατφόρμα του χρησιμοποιήθηκε για να υποκινήσει διχασμό και να υποκινήσει τη βία offline, αφού είχε συμβεί ήδη η γενοκτονία των Ροχίνγκια. Αυτό συνέβη παρά του ότι το Facebook είχε προειδοποιηθεί από το 2013 για εκτενείς αναρτήσεις, ομάδες και λογαριασμούς κατά των Ροχίνγκια στην πλατφόρμα του, αναφέρει η καταγγελία.
Έτσι και οι δύο ομαδικές αγωγές ζητούν αποζημιώσεις άνω των 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον παράνομο θάνατο, τον προσωπικό τραυματισμό, τον πόνο, την ψυχική οδύνη και την απώλεια περιουσίας που υπέστη ο λαός των Ροχίνγκια.
Σύμφωνα με τους νόμους της Βιρμανίας, οι εταιρείες μπορεί να είναι υπεύθυνες αν το περιεχόμενο στις πλατφόρμες τους, υποκινεί τη βία και συμβάλλει στη γενοκτονία.