Το πρόβλημα με τις ψεύτικες ειδήσεις του Facebook έχει κάνει αρκετά πρωτοσέλιδα τις τελευταίες μέρες στα sites τεχνολογίας. Μετά την κατακόρυφη αύξηση στις φτιαχτές ειδήσεις και τον ρόλο του Facebook στις πρόσφατες εκλογές των ΗΠΑ, καθώς και μετά από την υποβάθμιση του προβλήματος από τον CEO του κοινωνικού δικτύου Mark Zuckerberg (“more than 99 percent of what people see is authentic”), δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια λύση.
Είναι ένα πρόβλημα, που το γνωρίζουν όλοι (εκτός του Zuckerberg), και προς το παρόν ορισμένοι φαίνεται να αναζητούν λύσεις. Βέβαια υπάρχουν ήδη κάποιες προτάσεις.
Σύμφωνα με την The Washington Post, τέσσερις φοιτητές, οι: Anant Goel, Nabinta De, Qinglin Chen, και Mark Craft κατάφεραν να λύσουν το πρόβλημα και μάλιστα πολύ γρήγορα.
Σε ένα hackathon που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Princeton αυτή την εβδομάδα, οι φοιτητές επέλεξαν την πρόκληση της επίλυσης του προβλήματος των ψεύτικων ειδήσεων του Facebook.
Το κατάφεραν και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ: Το project μπορεί να ολοκληρωθεί σε μόλις μιάμιση μέρα.
Πως;
Η νικήτρια ομάδα ανέπτυξε έναν αλγόριθμο που ήταν σε θέση να διακρίνει τις ψεύτικες από τις πραγματικές ειδήσεις και στη συνέχεια να τις επισημαίνει στο Facebook.
Το σύστημα, που ονομάζεται FiB χρησιμοποιεί μια επέκταση του Chrome που μαρκάρει links στο Facebook σαν “επαληθευμένα” ή “μη επαληθευμένα” ανάλογα με αρκετούς εξωτερικούς παράγοντες.
Μεταξύ αυτών είναι η αξιοπιστία της πηγής, και η διασταύρωση περιεχομένου με άλλες πηγές ειδήσεων. Εάν η πηγή μιας είδησης δεν περάσει τα tests, ο αλγόριθμος εμφανίζει ένα link προς την ίδια ιστορία (αν υπάρχει) σε μια πιο αξιόπιστη πηγή.
Η ομάδα παρέχει τον αλγόριθμο που ανέπτυξε σαν open source, αν και είναι προσωρινά μη διαθέσιμος λόγω της υψηλής ζήτησης.
Ας ελπίσουμε ότι ο Zuck θα μάθει για τον συγκεκριμένο αλγόριθμο, εκτός και αν τον συμφέρει να μην τον μάθει…
https://devpost.com/software/fib