Facebook και νοσοκομεία των ΗΠΑ μηνύθηκαν για στοχευμένη διαφήμιση

Η εταιρεία () και νοσοκομεία των ΗΠΑ, μηνύθηκαν για παράνομη χρήση υγειονομικών δεδομένων με σκοπό τη στόχευση διαφημίσεων.

meta facebook

Μια περίεργη ιστορία έχει έρθει στο προσκήνιο, με μία ομαδική αγωγή που έχει κατατεθεί στη Βόρεια Περιφέρεια της Καλιφόρνια κατά της εταιρείας Meta (Facebook), του Ιατρικού Κέντρου UCSF και του Ιατρικού Ιδρύματος Dignity Health, με τον ισχυρισμό ότι οι οργανισμοί συλλέγουν παράνομα ευαίσθητα υγειονομικά δεδομένα των ασθενών τους για στοχευμένη διαφήμιση.

Αυτή η παρακολούθηση και η συλλογή δεδομένων φέρεται να πραγματοποιείται σε ιατρικά portals, όπου οι ασθενείς εισάγουν εξαιρετικά ευαίσθητες πληροφορίες για τον εαυτό τους, την κατάστασή τους, τους γιατρούς, τα συνταγογραφούμενα φάρμακα και άλλα.

Σύμφωνα με τη μήνυση, ούτε τα νοσοκομεία ούτε η Meta ενημερώνουν τους ασθενείς για τη συλλογή δεδομένων, δεν ζητούνται συναινέσεις χρηστών και δεν υπάρχει ορατή ένδειξη αυτής της διαδικασίας.

Οι ενάγοντες αντιλήφθηκαν την παραβίαση του απορρήτου τους όταν το Facebook, η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που ανήκει στη Meta, άρχισε να τους στοχεύει με διαφημίσεις εντελώς προσαρμοσμένες για την ιατρική τους κατάσταση!.

Meta Pixel
Υποθετικά η συλλογή γίνεται με το Meta Pixel, το οποίο είναι ένα κομμάτι κώδικα που μπορεί να εισαχθεί σε οποιονδήποτε ιστότοπο για να βοηθήσει τον ιστότοπο με το προφίλ των επισκεπτών του, αλλά να κάνει και τη συλλογή δεδομένων για στοχευμένη διαφήμιση.

Αυτή η συλλογή δεδομένων πραγματοποιείται για όλους τους χρήστες, ακόμα κι αν δεν έχουν λογαριασμό στο Facebook. Ωστόσο, για τους χρήστες του Facebook τα δεδομένα που συλλέγονται συνδέονται αυτόματα με τον λογαριασμό τους, για βαθύτερη συσχέτιση.

Παραβίαση απορρήτου
Η μήνυση ισχυρίζεται ότι ο κώδικας παρακολούθησης της Meta υπάρχει σε 33 ιστότοπους των 100 κορυφαίων νοσοκομείων στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε επτά περιπτώσεις, ο κωδικός τρέχει κάτω από λογαριασμούς ασθενών που προστατεύονται με κωδικό πρόσβασης.

Σύμφωνα με την καταγγελία, τα 33 νοσοκομεία που διαπιστώθηκε ότι είχαν το Meta Pixel δέχτηκαν συλλογικά πάνω από 26 εκατομμύρια ασθενείς και επισκέψεις εξωτερικών ασθενών μόνο το 2020.

Οι ενάγοντες αναφέρουν στην μήνυσή τους ότι παραβιάστηκαν τα δεδομένα τους, καθώς δεν είχαν ποτέ συμφωνήσει στη συλλογή ευαίσθητων ιατρικών δεδομένων, πόσο μάλλον να χρησιμοποιηθούν σε στοχευμένη διαφήμιση.

Η Meta περιέχει μάλιστα ένα όρο στην πολιτική απορρήτου δεδομένων της, δηλώνοντας ότι οι συνεργάτες της (οικοδεσπότες του Meta Pixel) πρέπει να έχουν νόμιμα δικαιώματα να συλλέγουν, να χρησιμοποιούν και να μοιράζονται τα δεδομένα των χρηστών, πριν τα παραδώσουν στον διαφημιστικό κολοσσό.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται στην καταγγελία: «Οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης δεν έχουν το νόμιμο δικαίωμα να χρησιμοποιούν ή να μοιράζονται τα δεδομένα των ασθενών τους, καθώς αυτές οι πληροφορίες προστατεύονται από τον Νόμο HIPAA (Health Insurance Portability and Accountability Act) του 1996, ο οποίος προστατεύει όλες τις ηλεκτρονικές πληροφορίες υγείας».

Ως εκ τούτου, τόσο η Meta όσο και οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης κατηγορούνται ότι γνώριζαν ότι η επιχείρηση συλλογής δεδομένων τους ήταν παράνομη, ωστόσο συνέχισαν να την κάνουν και την απέκρυψαν από τα άτομα που παρακολουθούσαν.

Συμπερασματικά, οι ενάγοντες, και για λογαριασμό οποιουδήποτε βρέθηκε σε παρόμοια κατάσταση, αξιώνουν αποζημίωση σχετικά με την παραβίαση του απορρήτου ιατρικών πληροφοριών, τον αδικαιολόγητο πλουτισμό, την παραβίαση της σύμβασης, τον νόμο για την πρόσβαση σε δεδομένα υπολογιστών με απάτη (CDAFA), καθώς επίσης και για τον ομοσπονδιακό νόμο για τις υποκλοπές.

Συμβαίνει και αλλού;
Και αν υπάρχουν τέτοιες καταγγελίες στις ΗΠΑ, την έδρα της εταιρείας Meta,  τι μπορεί να συμβαίνει στις άλλες χώρες;

Σας έχει τύχει να επισκεφτείτε νοσοκομείο τελευταίως και να έχετε παρατηρήσει ίδια συμπεριφορά; Ιδιαίτερα στα ιδιωτικά νοσοκομεία και κλινικές;

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Meta,Facebook

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).