Facebook η ενσωμάτωση υπηρεσιών μηνυμάτων: τι δεν μας λένε

Ο επικεφαλής προστασίας προσωπικών δεδομένων στην Ιρλανδία ζήτησε από το Facebook “επείγουσα ενημέρωση” για τα σχέδια ενσωμάτωσης των τριών πλατφορμών ανταλλαγής μηνυμάτων του κοινωνικού δικτύου (WhatsApp, Instagram και Faceboοk Messenger).Facebook

Σε μια δήλωση που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, η Ιρλανδική Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων (Irish Data Protection Commission ή DPC) αναφέρει:

Προηγούμενες προτάσεις ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ εταιρειών του Facebook έχουν προκαλέσει σημαντικές ανησυχίες για την προστασία των δεδομένων και η ιρλανδική DPC θα επιδιώξει έγκαιρες διαβεβαιώσεις ότι όλες αυτές οι ανησυχίες θα ληφθούν υπόψη από το Facebook στην περαιτέρω ανάπτυξη αυτής της πρότασης.

Την περασμένη εβδομάδα, οι New York Times ανέφεραν ​​ότι το Facebook σκοπεύει να ενοποιήσει την υποδομή τριών ξεχωριστών προϊόντων της. Η ιδέα προήλθε από τον ιδρυτή του Facebook, Mark Zuckerberg, που εδώ και καιρό ελέγχει τις εφαρμογές των οποίων οι ιδρυτές εγκατέλειψαν την διαχείριση.

Facebook ένα μικρό ιστορικό:

Οι ιδρυτές της Instagram, Kevin Systrom και Mike Krieger, έφυγαν από το Facebook πέρυσι, λόγω των αυξανόμενων εντάσεων που προερχόταν από την μείωση δικαιωμάτων διαχείρισης και αποφάσεων στην πλατφόρμα.

Ενώ οι ιδρυτές της WhatsApp άφησαν το Facebook νωρίτερα, με τον Brian Acton έφυγε στα τέλη του 2017 και ο Jan Koum την άνοιξη του 2018. Οι δύο ιδρυτές και πρώην διαχειριστές της πλατφόρμας συγκρούστηκαν με το Facebook για το απόρρητο των χρηστών και για τον τρόπο δημιουργίας εσόδων από την end-to-end κρυπτογραφημένη υπηρεσία.

Ο Acton ανέφερε αργότερα ότι το Faceboοk τον είχε παρακαλέσει να πει στις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές που προσπαθούσαν να αξιολογήσουν εάν θα εγκρίνουν τη αγορά του 2014 ότι ήταν “πραγματικά δύσκολο” για την εταιρεία να συγχωνεύσει τα δεδομένα των χρηστών της WhatsApp και του Facebook.

Στην περίπτωση αυτή, το Facebook άρχισε να συνδέει λογαριασμούς στις δύο πλατφόρμες δύο χρόνια μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς. Αργότερα του επιβλήθηκε πρόστιμο 122 εκατομμυρίων δολαρίων, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την παροχή “εσφαλμένων ή παραπλανητικών” πληροφοριών κατά τη συγχώνευση των εταιρειών. Το Faceboοk βέβαια ισχυρίστηκε ότι είχε κάνει μερικά ακούσια “σφάλματα” στην μελέτη εξαγοράς που κατέθεσε το 2014.

Πέρασαν άλλα δύο χρόνια και το Faceboοk αποφάσισε πλέον την πλήρη ενοποίηση των υπηρεσιών μηνυμάτων της εταιρείας.

Σήμερα:

“Θέλουμε να δημιουργήσουμε καλύτερες εμπειρίες ανταλλαγής μηνυμάτων. Οι άνθρωποι θέλουν τα μηνύματά τους να είναι γρήγορα, απλά, αξιόπιστα και ιδιωτικά” ανέφερε ένας εκπρόσωπος της εταιρείας στο Techcrunch.

Προσπαθούμε να κάνουμε τις περισσότερες από τις υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων κρυπτογραφημένες και εξετάζουμε τρόπους για να διευκολύνουμε την προσέγγιση των φίλων και της οικογένειας στα δίκτυα.

“Όπως θα περίμενε κανείς, υπάρχει πολλή συζήτηση καθώς ξεκινάμε τη μακρά διαδικασία εξεύρεσης όλων των λεπτομερειών στο πώς θα λειτουργήσει όλο αυτό”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, επιβεβαιώνοντας την δημοσίευση της NYT.

Σίγουρα θα υπάρχουν πάρα πολλές λεπτομέρειες που πρέπει να εξεταστούν.
Για παράδειγμα να αναφέρουμε μια στροφή που έκανε η WhatsApp το 2015, όταν ξαφνικά ανακοίνωσε ότι θα μοιράζεται δεδομένα χρηστών με τη μητρική εταιρεία Faceboοk (παρά του ότι δήλωνε ότι δεν θα το έκανε ποτέ), προκάλεσε άμεση ρυθμιστική παρέμβαση.

Φυσικά η σκοπιμότητα της επερχόμενης συγχώνευσης των δεδομένων των χρηστών από διαφορετικές πλατφόρμες θα μπορούσε να είναι καθαρά για εμπορικούς σκοπούς, κάτι που δεν αναφέρεται πουθενά.

Μετά την αναταραχή του 2015, το Facebook αναγκάστηκε να αναστείλει τις ροές δεδομένων για marketing στην Ευρώπη, αν και συνέχισε να μοιράζεται δεδομένα μεταξύ της WhatsApp και του Faceboοk για σκοπούς “ασφάλειας και επιχειρηματικής ευφυΐας.” Έτσι η γαλλική υπηρεσία παρακολούθησης δεδομένων με μια επίσημη ανακοίνωση στα τέλη του 2017, προειδοποίησε το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο ότι οι ενέργειες αυτές στερούνται κάθε νομικής βάσης.

Από την άλλη ένα δικαστήριο στο Αμβούργο της Γερμανίας απαγόρευσε επίσημα από το Faceboοk να χρησιμοποιεί δεδομένα χρηστών του WhatsApp για κάθε σκοπούς.

Στις αρχές του περασμένου έτους, μετά από έρευνα για την ανταλλαγή δεδομένων, οι υπεύθυνοι παρακολούθησης δεδομένων από το Ηνωμένο Βασίλειο ζήτησε τη δέσμευση της WhatsApp ότι δεν θα μοιράζεται προσωπικά δεδομένα με το Faceboοk, μέχρις ότου οι δύο υπηρεσίες αποφασίσουν να το πράξουν με τρόπο που συμμορφώνεται με τον κανονισμός γενικής προστασίας δεδομένων (GDPR).

Μετά από όλα αυτά, εσείς τι πιστεύετε; Την δήλωση του Facebook που αναφέρει ότι προσπαθεί να εξελίξει τις υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων για να διευκολύνει την προσέγγιση φίλων στα δίκτυα;

_______________

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).