Facebook: Δώσατε το τηλέφωνό σας στο κοινωνικό δίκτυο;

Νέο θέμα ιδιωτικότητας στο Facebook. Αυτή τη φορά, το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο, φαίνεται να “βάζει χέρι” στους αριθμούς κινητών τηλεφώνων των μελών του, που παρέχονται αποκλειστικά για τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων, και όχι για στοχευμένες διαφημίσεις.

Φυσικά, όσοι από εσάς έχετε δώσει τον αριθμό σας στο Facebook, σκεφτήκατε ότι θα χρησιμοποιηθεί μόνο για τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων. Λάθος το Facebook χρησιμοποιεί τους αριθμούς για να σας συνδέσει με άλλα άτομα και να στοχεύσει τους πάντες με online διαφημίσεις.

Για παράδειγμα, αν κάποιος που γνωρίζετε, δώσει τον αριθμό του στο Faceboοk και επιτρέψει στην εφαρμογή Faceboοk να αποκτήσει πρόσβαση στις επαφές του smartphone του, η εφαρμογή διαβάζει όλες τις επαφές του (πιστεύετε ότι δεν τις αποθηκεύει;). Έτσι μπορεί να σας συνδέσει με κάποιους, και θα συνεχίζει να σας έχει συνδεδεμένους ακόμα κι αν υπάρξει ρήξη στις σχέσεις σας.
Βέβαια το Facebook δεν σταματάει στην προώθηση στοχευμένων διαφημίσεων, αλλά δίνει τον αριθμό σας και στη λειτουργία αναζήτησης της σελίδας.

Το ξέσπασμα του slogging του αριθμού τηλεφώνου του Faceboοk πυροδοτήθηκε την Παρασκευή από τον ιδρυτή της Emojipedia Jeremy Burge, ο οποίος επέκρινε δημοσίως τη λειτουργία συλλογής πληροφοριών του Mark Zuckerberg και την αναζήτηση χρηστών μέσω του αριθμού τηλεφώνου που δόθηκε στο Faceboοk με μόνο σκοπό την ασφάλεια του λογαριασμού.Facebook

“Για χρόνια το Facebook ισχυριζόταν ότι η προσθήκη ενός τηλεφωνικού αριθμού ήταν για το 2FA και μόνο για την ασφάλεια”, ανέφερε μέσω του Twitter. “Τώρα σας βρίσκουν στις αναζητήσεις και δεν υπάρχει τρόπος να το απενεργοποιήσετε”.

Το Facebook είχε απενεργοποιήσει εν μέρει παρόμοιες αναζητήσεις αριθμών τηλεφώνου στο παρελθόν, εμποδίζοντας την αναζήτηση του προφίλ κάποιου από τον αριθμό του. Σήμερα το Facebook φαίνεται να χρησιμοποιεί ξανά τους αριθμούς στις αναζητήσεις σε ορισμένους λογαριασμούς, και αναμφισβήτητα χρησιμοποιεί τους αριθμούς για αναζητήσεις η εφαρμογή WhatsApp.

Όπως εξηγεί το Facebook σε μια σελίδα υποστήριξης, χρησιμοποιεί αριθμούς τηλεφώνου για την ασφάλεια λογαριασμού, για να βοηθήσει τους φίλους σας να σας βρουν και για κάποια πιθανή αποκατάσταση του λογαριασμού σας.

Δεν αναφέρει ότι χρησιμοποιεί αριθμούς τηλεφώνου για διαφήμιση. Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Princeton και του Northeastern University στις ΗΠΑ πέρυσι εξέτασαν πώς χρησιμοποιεί το Facebook προσωπικά αναγνωρίσιμα στοιχεία που παρέχονται από τους χρήστες.

Βρήκαν (PDF) “ότι οι αριθμοί τηλεφώνου και οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που προστέθηκαν ως χαρακτηριστικά του προφίλ για λόγους ασφαλείας, όπως ο έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων, όσοι αριθμοί δόθηκαν στην εφαρμογή Facebook Messenger με σκοπό την ανταλλαγή μηνυμάτων, αλλά και οι αριθμοί που συμπεριλαμβάνονται στις επαφές των χρηστών, χρησιμοποιούνται από το Facebook για να επιτρέπει σε διαφημιζόμενους να στοχεύουν χρήστες.”

Σύμφωνα με τον Alex Stamos, πρώην επικεφαλής ασφαλείας του Faceboοk, το κοινωνικό δίκτυο σχεδίαζε να διαχωρίσει τους αριθμούς τηλεφώνου που χρησιμοποιούνταν για 2FA από άλλους τηλεφωνικούς αριθμούς που δόθηκαν για άλλους σκοπούς, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πλέον.

_______________

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

3 Comments

Leave a Reply
  1. Καλησπέρα. Ωραίο άρθρο!
    Ήθελα να ρωτήσω το εξής: Εμενα το fb μου “μπλόκαρε” το λογαριασμό και μου ζητάει τηλεφωνο για να μου σταλή κωδικός. Φυσικά δεν θέλω να δώσω το νούμερό μου.

    Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω;

    • αν δεν έχει επιλογή για άλλη μέθοδο επαλήθευσης δυστυχώς είναι ο μόνος δρόμος

  2. Καλά , είναι μέχρι να αρχίσει κάνας πόλεμος περί ιδιωτικοποίησης. Μετά δε θα ξέρουν που θα χρωστάνε ?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).