Θέλετε να μάθετε αν το κείμενο που διαβάζετε κάπου στο Διαδίκτυο γράφτηκε από άνθρωπο ή από κάποιο μοντέλο γλώσσας που το παίζει άνθρωπος; Το πρόσθετο Fakespot Deepfake Detector για τον Firefox (ή Chrome) μπορεί να σας βοηθήσει.
Όπως άλλα διαδικτυακά εργαλεία ανίχνευσης τεχνητής νοημοσύνης, το πρόσθετο μπορεί να αναλύσει κείμενο (32 λέξεων ή περισσότερων) για να εντοπίσει μοτίβα, χαρακτηριστικά και κοινές ιστορίες σε κείμενο που δημιουργείται ή χειραγωγείται με τεχνητή νοημοσύνη.
Χρησιμοποιεί τον αποκλειστικό κινητήρα ApolloDFT της Mozilla και ένα σύνολο μοντέλων ανίχνευσης ανοιχτού κώδικα.
Ωστόσο, σε αντίθεση με ορισμένα εργαλεία, η επέκταση του προγράμματος περιήγησης Fakespot Deepfake Detector της Mozilla είναι δωρεάν, δεν απαιτεί εγγραφή ή λήψη εφαρμογής.
“Μετά την εγκατάσταση της επέκτασης, είναι απλό να επισημάνετε οποιοδήποτε κείμενο στο διαδίκτυο και να ζητήσετε μια άμεση ανάλυση. Ο ανιχνευτής μας θα σας ενημερώσει αμέσως εάν οι λέξεις είναι πιθανό να γράφτηκαν από άνθρωπο ή αν δείχνουν μοτίβα τεχνητής νοημοσύνης”, αναφέρει η Mozilla.
Το Fakespot, που εξαγοράστηκε από τη Mozilla το 2023, είναι περισσότερο γνωστό σαν εργαλείο ανίχνευσης πλαστών κριτικών προϊόντων, σε κριτικές που υποβάλλονται από τους χρήστες και υπάρχουν σε ιστότοπους διαδικτυακών αγορών.
Η Mozilla επέκτεινε τη χρήση της τεχνολογίας AI του Fakespot για να καλύψει και άλλα είδη διαδικτυακού περιεχομένου. Προς το παρόν, ο ανιχνευτής Fakespot Deepfake της Mozilla λειτουργεί μόνο με επισημασμένο κείμενο σε ιστότοπους, αλλά η εταιρεία αναφέρει ότι ετοιμάζει λειτουργίες για τον εντοπισμό εικόνας και βίντεο.
Ο ιστότοπος Fakespot μπορεί να αναλύσει επίσης κριτικές σε οποιεσδήποτε σελίδες με λίστα προϊόντων, εάν επικολλήσετε τη διεύθυνση URL του.