Το Φεβρουάριο και τον Μάρτιο που μας πέρασε και επί 12 μέρες το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ (FBI) έτρεΧε το μεγαλύτερο site παιδικής πορνογραφίας στον κόσμο, Playpen. Σύμφωνα με έγγραφα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα, το Playpen δεν ήταν το μόνο site παιδικής πορνογραφίας που υπήρχε στους διακομιστές του FBI.
Αν δεν θυμάστε πως έγινε: το FBI κατέλαβε την ιστοσελίδα, και άρχισε να την τρέχει σε κυβερνητικούς servers για 13 μέρες προσπαθώντας να παγιδεύσει παιδόφιλους με κακόβουλο λογισμικό. Με το κακόβουλο λογισμικό, γνωστό στις αρχές επιβολής του νόμου και σαν “network investigative technique” (NIT), προσπάθησαν να διεισδύσουν στα TOR των χρηστών που είχαν είχαν πρόσβαση στο site μέσω του Dark Web.
Σύμφωνα με μια ένορκη κατάθεση του FBI:
Κατά τη συνήθη πορεία της λειτουργίας ενός δικτυακού τόπου, ο χρήστης στέλνει “αιτήματα δεδομένων” στην ιστοσελίδα, για να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτό το site. Οι ιστοσελίδες 1-23 λειτουργούσαν σε κρατικές εγκαταστάσεις, και έτσι τα δεδομένα που σχετίζονται με τις ενέργειες κάποιου χρήστη στις ιστοσελίδες 1-23 συλλέγονται. Η συλλογή δεδομένων δεν είναι συνάρτηση του ΝΙΤ. Τέτοια δεδομένα (αιτήματα) μπορούν να συνδυαστούν με τα δεδομένα που συλλέγονται από το NIT, προκειμένου να προσδιορίσουμε ένα συγκεκριμένο χρήστη και τις δράσεις του στις ιστοσελίδες 1-23.
Με απλά λόγια, οι “ιστοσελίδες 1-23” λειτουργούσαν για την κυβέρνηση για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, σε μια προσπάθεια να συλλάβουν παιδόφιλους.
Γιατί αναφέρουμε “τα μισά” στον τίτλο; Η Sarah Jamie Lewis, μια ερευνήτρια ασφάλειας, ανέφερε στο Ars Technica:
“Είναι μια αρκετά λογική υπόθεση, το FBI να τρέχει σχεδόν το ήμισυ όλων των γνωστών ιστοσελίδων παιδικής πορνογραφίας που φιλοξενούνται στο Tor.”
Η Lewis τρέχει το OnionScan, ένα εργαλείο ανάλυσης που χρησιμοποιεί bots για να χαρτογραφήσει το Dark Web αναζητώντας τρωτά σημεία. Άρχισε μια έρευνα τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, και τον Αύγουστο, είχε χαρτογραφήσει 29 ιστοσελίδες παιδικής πορνογραφίας κρυμμένες σε servers του Tor.
Φυσικά για τις παραπάνω δράσεις του το FBI δεν είναι και τόσο νόμιμο, καθώς με την χρήση ενός ενιαίου εντάλματος κατάφερε να παραβιάσει χιλιάδες υπολογιστές. Μόνο στην έρευνα για το Playpen υπήρχαν 1.300 μοναδικές διευθύνσεις διαδικτύου (IP).
Από αυτές, λιγότερες από 100 περιπτώσεις βρήκαν τον δρόμο τους για το δικαστήριο, όπου οι δικαστές στην Αϊόβα, τη Μασαχουσέτη, και Οκλαχόμα έκριναν ότι η έρευνα του FBI ήταν παράνομη.
Φυσικά το πραγματικό έγκλημα είναι αλλού:
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάθε κακοποίηση παιδιών (πόσο μάλλον η σεξουαλική) είναι από τα χειρότερα εγκλήματα, όμως και ο τρόπος που χειρίστηκε το FBI την υπόθεση είναι εξίσου ανησυχητικός. Φανταστείτε ότι επέτρεπαν σε αυτά τα sites να λειτουργούν με θύματα τα παιδιά, αναφέροντας το πρόσχημα της έρευνας.
Σε έναν κόσμο που θέλουμε να δεσμεύεται από το νόμο το ίδιο το FBI διαπράττει το ίδιο έγκλημα σαν τους εγκληματίες που βάζει πίσω από τα κάγκελα. Θα πρέπει όλοι να αναρωτηθούμε, κατά πόσον η διευκόλυνση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών αξίζει τη σύλληψη 100 περίπου υποτιθέμενων παιδεραστών.