Νωρίτερα αυτό το έτος, οι New York Times αποκάλυψαν ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε αγοράσει και χρησιμοποιήσει ένα λογισμικό υποκλοπής spyware που δημιουργήθηκε από την hacking ισραηλινή εταιρεία NSO Group. Το λογισμικό κατασκοπείας Pegasus, μπορεί να χακάρει διακριτικά κινητά τηλέφωνα και να κατεβάσει προσωπικές πληροφορίες χωρίς να το γνωρίζει ο χρήστης.
Τον Μάρτιο του 2022, ο Πρόεδρος Biden υπέγραψε ένα εκτελεστικό διάταγμα που απαγορεύει τη χρήση εμπορικού spyware όπως το Pegasus από κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Ωστόσο, μια νέα δημοσίευση των NYT αποκάλυψε ότι το FBI συνεχίζει να χρησιμοποιεί το λογισμικό παρακολούθησης Landmark της NSO Group για την παρακολούθηση υπόπτων στο Μεξικό.
Το FBI ισχυρίζεται ότι παραπλανήθηκε από την ιδιωτική εταιρεία-ανάδοχο Riva Networks, που δεν αποκάλυψε ότι θα εμπορεύεται λογισμικό της NSO. Η Riva Networks παρείχε υπηρεσίες εντοπισμού τοποθεσίας στο FBI για να βοηθήσει στην παρακολούθηση καρτέλ ναρκωτικών στο Μεξικό. Ακόμη και μετά το εκτελεστικό διάταγμα που εκδόθηκε τον Μάρτιο, το FBI φέρεται να χρησιμοποίησε ξανά το Landmark πριν καταγγείλει τη σύμβαση με τη Riva Networks.
Το FBI αναφέρει τώρα ότι χρησιμοποίησε το εργαλείο χωρίς να το θέλει (sic) και ότι η Riva Networks παραπλάνησε την υπηρεσία.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το FBI έχει δεσμούς με τα αμφιλεγόμενα εργαλεία spyware της NSO Group. Πριν από την απαγόρευση, το FBI σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει το Pegasus σε εγχώριες ποινικές έρευνες εντός των ΗΠΑ.
Το NSO Group και τα προϊόντα spyware που αναπτύσσει και εμπορεύεται έχουν αντιμετωπίσει εκτεταμένη κριτική για τη διευκόλυνση της κυβερνητικής παρακολούθησης και την καταστολή της πολιτικής διαφωνίας παγκοσμίως.