Το FBI είναι πίσω από την πλατφόρμα συνομιλίας Anom. Συνέλαβε εκατοντάδες εγκληματίες

Το FBI και η Αυστραλιανή Αστυνομία δημιούργησαν και διένεμαν την κρυπτογραφημένη συνομιλίας Anοm και έτσι κατάφεραν να πιάσουν στην φάκα εκατοντάδες εγκληματίες.

FBI,ironside,Anom,trojan,shield

Μία απίστευτη ιστορία ήρθε σήμερα στο φως της δημοσιότητας, που όπως φαίνεται αποτελεί ίσως την μεγαλύτερη και πιο εξελιγμένη κατά της εγκληματικότητας. Το FBI και η Αυστραλιανή Ομοσπονδιακή Αστυνομία συνεργάστηκαν και δημιούργησαν μια end-to-end κρυπτογραφημένη πλατφόρμα συνομιλίας, με σκοπό να την προωθήσουν στην υπόγεια αγορά ώστε να έχουν παντού “αυτιά”.

Η αρχή έγινε πριν τρία χρόνια, όταν οι δύο υπηρεσίες συνεργάστηκαν στην Επιχείρηση Ironside (γνωστή και ως Επιχείρηση Trojan Shield), δημιουργώντας την πλατφόρμα κρυπτογραφημένων μηνυμάτων που ονομάζεται Anom. Τότε περίπου οι ευρωπαϊκές διωκτικές αρχές έθεσαν εκτός δύο πλατφόρμες κρυπτογραφημένων επικοινωνιών που χρησιμοποιούσαν εγκληματίες σε όλο τον κόσμο, με τις ονομασίες EncroChat and Sky ECC.

Στην αναζήτησή τους οι κακοποιοί να βρουν άλλο μέσο επικοινωνίας, το FBI τούς προσέφερε αυτό ακριβώς που ζητούσαν: μια με την ονομασία Anom που είχε εγκατασταθεί σε τροποποιημένες κινητές συσκευές, οι οποίες δεν διέθεταν κάμερες και δεν μπορούσαν καν να πραγματοποιούν φωνής. Οι συσκευές αυτές πωλήθηκαν αποκλειστικά σε εγκληματίες, επιτρέποντας στις αρχές επιβολής του νόμου να ακούσουν τα μηνύματα και τις συνομιλίες τους.

Όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο τύπου της Ευρωπόλ: “Από το 2019, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ, σε στενό συντονισμό με την Αυστραλιανή Ομοσπονδιακή Αστυνομία, ανέπτυξε στρατηγικά και χρησιμοποίησε κρυφά, μια εταιρεία κρυπτογραφημένων συσκευών, που ονομάζεται ANOM, η οποία βρέθηκε να εξυπηρετεί περισσότερες από 12.000 κρυπτογραφημένες συσκευές σε πάνω από 300 εγκληματικά συνδικάτα που λειτουργούν σε περισσότερες από 100 χώρες, συμπεριλαμβανομένων του ιταλικού οργανωμένου εγκλήματος, των παράνομων συμμοριών μοτοσικλετών και των διεθνών οργανώσεων διας ναρκωτικών”.

Έτσι κατάφερε να συλλάβει 800 άτομα, να κατασχέσει 8 τόνους κοκαΐνης, 22 τόνους κάνναβης και ρητίνης κάνναβης, 2 τόνους συνθετικών ναρκωτικών (αμφεταμίνη και μεθαμφεταμίνη), 6 τόνοι προδρόμων συνθετικών ναρκωτικών, 250 πυροβόλα όπλα, 55 πολυτελή οχήματα και πάνω από 48 εκατομμύρια δολάρια σε διάφορα παγκόσμια νομίσματα και κρυπτονομίσματα.

Η Ομοσπονδιακή Αστυνομία της Αυστραλίας ανακοίνωσε 224 συλλήψεις, ενώ ακόμα 35 ύποπτοι συνελήφθησαν στη Νέα Ζηλανδία. Στην Ευρώπη, 75 άτομα σουηδικής υπηκοότητας συνελήφθησαν στη Γερμανία, ενώ ακόμα 60 τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση. Στην Ολλανδία συνελήφθησαν 49 άτομα.

Η Ευρωπόλ δηλώνει στον διεθνή αστυνομικό συνασπισμό συμμετείχαν οι ακόλουθες χώρες: Αυστραλία, Αυστρία, Καναδάς, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γερμανία, Ουγγαρία, Λιθουανία, Νέα Ζηλανδία, Κάτω Χώρες, Νορβηγία, Σουηδία, . Σκωτία και Ηνωμένες Πολιτείες.

Όπως εξηγεί και η  Αυστραλιανή Ομοσπονδιακή Αστυνομία στο παραπάνω βίντεο η όλη ιστορία έχει ως εξής:

Το 2018, το FBI συνέλαβε τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της πλατφόρμας κρυπτογραφημένων μηνυμάτων Phantom Secure για εμπορία προσαρμοσμένων συσκευών επικοινωνίας σε εγκληματικές οργανώσεις, βοηθώντας τους στις παράνομες δραστηριότητές τους.

Το FBI κατάφερε να στρατολογήσει ένα άνθρωπο – κλειδί, που είχε προηγουμένως διανείμει συσκευές επικοινωνίας Phantom Secure και Sky Gobal .

Σύμφωνα με έγγραφα του δικαστηρίου που έχουν κατατεθεί από το FBI και ήρθαν στην δημοσιότητα χθες, ο άνθρωπος αυτός συμφώνησε να συνεργαστεί με το FBI για να έχει μειωμένη ποινή και έτσι αφενός μεν βοήθησε το FBI και την Αυστραλιανή αστυνομία να δημιουργήσουν μια νέα πλατφόρμα κρυπτογραφημένων μηνυμάτων που ονομάζεται Anom και αφετέρου συμφώνησε επίσης να διαθέσει τις συσκευές Anom σε διανομείς, που ήξερε ότι συνεργάζονται με εγκληματικές οργανώσεις.

Για να βοηθήσει στην προώθηση των συσκευών, φτιάξανε μάλιστα μέχρι και τον ιστότοπο Anom.io που περιλάμβανε ένα βίντεο που απεικόνιζε την προσαρμοσμένη συσκευή ανταλλαγής μηνυμάτων.

Όταν οι χρήστες του Anom έστελναν μηνύματα, η συσκευή έθετε ένα κύριο κλειδί σε κάθε μήνυμα,  που επέτρεπε στην αστυνομία να αποκρυπτογραφήσει και να δει τα απεσταλμένα μηνύματα. Έτσι κατάφεραν να δουν όλες τις συνομιλίες, ενώ οι εγκληματίες νόμιζαν ότι ήταν απόλυτα ασφαλείς.

Η παρακολούθηση των μηνυμάτων «μάς επέτρεψε να προλάβουμε φόνους. Οδήγησε στην ναρκωτικών που με τη σειρά τους οδήγησαν στην κατάσχεση όπλων. Και μας βοήθησε να προλάβουμε άλλα εγκλήματα» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Χάγη ο Κάλβιν Σίβερς, ανώτερος αξιωματούχος του FBI.

Το Γραφείο Εισαγγελέων των ΗΠΑ της Καλιφόρνιας θα μεταδώσει ζωντανή συνέντευξη τύπου στις 11 π.μ. EST σχετικά με την Επιχείρηση Trojan Shield.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

Get the best viral stories straight into your inbox!
FBI,ironside,Anom,trojan,shield

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).